Skip to main content
19-10-2023

Op 16 oktober 2023 organiseerde Toerisme Oost-Vlaanderen zijn jaarlijkse Inspiratiedag. In de Oude Abdij in Drongen dompelden zo’n 130 deelnemers zich onder in het thema ‘fietsen en wandelen‘. De reden hoef je niet ver te zoeken: heel wat mensen ontdekken onze provincie al wandelend of met de fiets. Daarom zet Toerisme Oost-Vlaanderen sterk in op die thema’s met de continue ontwikkeling van de knooppuntnetwerken, innoverende concepten en inspirerende routes.

Maar hoe kun ook jij inspelen op het stijgende aantal wandelaars en fietsers die langs je onderneming, zaak of gemeente komen? Wat zijn de noden van (meerdaagse) fietsers en wandelaars? Hoe maak je je onderneming fietsvriendelijk? Welke initiatieven neemt Toerisme Oost-Vlaanderen al, wat staat er op de planning voor de toekomst en hoe pik je daarop in?

In 14 inspirerende en interactieve sessies namen verschillende sprekers het woord om een antwoord te bieden op deze en nog veel meer vragen. Via deze pagina kun je daarvan de presentaties, aftermovie en foto’s bekijken. Deel die foto’s en aftermovie gerust via je eigen kanalen – zo zien jouw bezoekers of partners ook hoe jij inzet op fietsen en wandelen. En kijk je al uit naar de volgende inspiratiedag? Stip dan alvast maandag 18 november 2024 aan in je agenda.

BEKIJK HIER HET FOTOVERSLAG


Bekijk hieronder de aftermovie en presentaties


 

Wat doet Toerisme Oost-Vlaanderen voor het fiets- en wandeltoerisme?

Els Maes, Stijn Vandeplas, Emma De Smet, Jolien Meremans, Boris Dewolf (Toerisme Oost-Vlaanderen)

Toerisme Oost-Vlaanderen wil bezoekers en gasten een onvergetelijke fiets- en/of wandelbeleving bezorgen. Een gedreven team zet zich elke dag in om die belofte waar te maken. Maar hoe gaan wij precies te werk, wat hebben we te bieden en welke projecten staan er op stapel? Els, Stijn, Emma, Jolien en Boris van Toerisme Oost-Vlaanderen schetsen heel concreet hoe onze organisatie haar rol als fiets- en wandelprovincie waar maakt, en welke tools er zijn die jij kan inzetten om fietsers en wandelaars aan te trekken.

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Trends in het fiets- en wandeltoerisme

Filip Nicasi (Horeca Partners)

Shinrin-yoku, packcrafting, gravelbiken, navigatietechnologieën,… de fiets- en wandelsector is er eentje met veel trends! En nu fietsen en wandelen populairder zijn dan ooit, is het belangrijk de grootste trends en laatste ontwikkelingen samen onder de loep te nemen. Filip Nicasi is bestuurder van Horeca Partners. Hij praat ons volledig bij, zodat we klaar zijn om de fiets- en wandeltoerist van vandaag én morgen te ontvangen.

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Hoe doe je aan storytelling en influencerwerking rond fietsen & wandelen?

Dorien Draps (Op wandel)

Met haar blog en podcasts ‘Op Wandel‘ wil Dorien Draps haar liefde en passie voor het buitenleven met zoveel mogelijk mensen delen. Ze werkt daarvoor ook samen met verschillende partners, waaronder steden en gemeenten. Dorien weet als geen ander hoe je een influencerwerking op touw zet, en hoe storytelling precies in elkaar zit. In een interactieve sessie legt ze ons dit haarfijn uit. 

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Hoe gidsen met de fiets?

Grietje Vanacker (docente & gids)

Grietje Vanacker leidt mensen op met een passie voor gidsen. Zelf gidst ze te voet of met de fiets in binnen- en buitenland. De meerwaarde van ‘gidsen al fietsend’ kan moeilijk overschat worden. Je geraakt overal en je kan langere afstanden overbruggen. Ook mensen die al moeilijker stappen of mensen die geen grote afstanden kunnen afleggen te voet zijn meteen weer op de baan. Ze vertelt hoe ze zelf in de stad en op de buiten, in binnen- en buitenland mensen gidst al fietsend. Dankzij de elektrische fietsen kan iedereen weer mee. De nadruk ligt op fietsveiligheid.

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Expeditie Buitengewoon, een meerdaags wandelarrangement

Elsje Van Dosselaer (Toerisme Balen)

Tijdens deze sessie gaan we ‘gluren bij de buren’, want ook op andere plekken in Vlaanderen gaat men creatief aan de slag met fiets- en wandeltoerisme. In Balen bijvoorbeeld, waar Toerisme Balen in samenwerking met diverse (lokale) partners het meerdaagse wandelarrangement Expeditie Buitengewoon in het leven riep, waarbij je drie dagtochten combineert met buitengewone verblijven. Een inspirerend voorbeeld van hoe een idee kan uitgroeien tot een succesvol toeristisch product. Hoe kwam dit arrangement tot stand, welke samenwerkingen waren er nodig, welke drempels waren er onderweg,… Elsje Van Dosselaer van Toerisme Balen neemt je mee op haar Expeditie Buitengewoon! 

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Icoonfietsroutes & Etalageroutes, een- of meerdaagse uitstappen met de fiets

Johan Vanswijgenhoven & Ewoud Lagring (Toerisme Vlaanderen)

Johan Vanswijgenhoven en Ewoud Lagring zijn beide expert fietsen bij Toerisme Vlaanderen. Johan komt ons meer vertellen over de Icoonfietsroutes, die zich richten op de meerdaagse vakantiefietsers. Ewoud vertelt ons meer over de Etalageroutes: daguitstappen met de fiets. Welke van deze routes bevinden zich op Oost-Vlaamse bodem, welke doelgroep spreken ze aan en wat zijn de mogelijkheden voor jou, als ondernemer/stad/logies, om mee op de kar te springen?

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Wat zijn toegankelijke fiets- en wandelroutes?

David Talloen (Toerisme Oost-Vlaanderen)

Wat voor de meesten vanzelfsprekend is, is dat niet voor iedereen. Toerisme Oost-Vlaanderen zet sterk in op toegankelijke routes om zo iedereen te laten kennismaken met de mooiste fiets- en wandelplekken in onze regio’s. Welk drempelvrij aanbod heeft Toerisme Oost-Vlaanderen, en welke plannen liggen er op tafel om de fiets- en wandelbelevingen voor iedereen nog toegankelijker te maken? David Talloen (projectcoördinator drempelvrij toerisme bij Toerisme Oost-Vlaanderen) geeft je een duidelijk overzicht. Daarnaast vertelt David ook hoe je zelf je steentje hieraan kan bijdragen.

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Hoe de fiets- en wandeltoerist in beeld brengen met persona’s?

Filip Nicasi (Horeca Partners)

Om de fiets- en wandelgast goed te kunnen bedienen, is het belangrijk om hem zo goed mogelijk te kennen. Aan de hand van persona’s – gedetailleerde beschrijvingen van je (fictieve) ideale bezoekers – leren we de verschillende types gasten kennen die Oost-Vlaanderen bezoeken om er te fietsen en/of te wandelen. Wat zijn de verwachtingen, behoeften, voorkeuren,…? Filip Nicasi van Horeca Partners deelt inzichten gebaseerd op onderzoek uit de sector, zodat we beter in staat zijn om op de doelgroepen in te spelen.

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Met vijf in bed: een meerdaagse wandel- of fietstrektocht

Eva Saegerman (B&B De Boskouter)

Eva Saegerman van B&B De Boskouter is één van de vijf bezielers van de meerdaagse trektocht door de Vlaamse Ardennen ‘Met vijf in bed’. Vijf B&B’s werkten samen een fiets- en wandelconcept uit, waarbij alles voor de gasten is geregeld! Een trektocht organiseren met verschillende logies: dat vraagt een hele organisatie naast de gewone uitbating. Zonder passie voor de streek en het wandelen lukt dat niet. Ontdek hun verhaal!

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Hoe fiets- en wandelarrangementen maken? 

Sophie De Coninck (Logeren in Vlaanderen)

Arrangementen ontzorgen je gasten en bezoekers. Maar hoe zoek je als organisatie de samenwerking op met anderen en hoe stel je een aantrekkelijk arrangement samen? Hoe speel je in op de vele fiets- en wandelmogelijkheden in je regio, en hoe kan jij creatieve arrangementen samenstellen? Sophie De Coninck (Logeren in Vlaanderen) reikt je nodige tools aan, en plant alvast de eerste zaadjes om creativiteit, ondernemingszin en samenwerking te stimuleren.

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


 

Aan de slag: creatief inspelen op fietsen en wandelen

Dries Moerloose (BOOST), Eva Saegerman (B&B De Boskouter) en Toerisme Oost-Vlaanderen

Hoe kan je als ondernemer, stad of gemeente op een creatieve manier aan de slag met wandelen en fietsen? En hoe kan je er eventueel zelfs voor zorgen dat er een positieve impact is op de directe omgeving en inwoners? De B&B’s achter ‘Met vijf in bed’ plannen met ‘Wandel een boom’ een nieuw concept, ondersteund door BOOST (Bosgroepen Oost-Vlaanderen). In deze sessie gaan we samen met Eva Saegerman en Dries Moerloose (BOOST) op zoek naar manieren om fiets- en wandeltoerisme als hefboom te gebruiken om te komen tot een beleefbare plek voor de bezoeker, bewoner, ondernemer en de plek zelf.

Heb je deelgenomen aan deze sessie? Download of bekijk dan hier de mindmaps die er per groepje uit zijn voortgekomen.