Skip to main content
11-10-2023

Hieronder volgt een verslag geschreven door begeleider Stefaan D’Hauwers, regiowerker Scheldeland bij Toerisme Provincie Antwerpen:

Op donderdag 28 september verzamelde een groep vakantiemakers voor deze streekverkenning in de Rupelstreek van Scheldeland in het wielercafé De Musette, genoemd naar het bevoorradingszakje dat de renners in de koers ontvangen. Deze plek baadt volledig in een gezellige wieleratmosfeer. Zaakvoerder Patrick geeft ons wat uitleg over het café en neemt ons dan mee naar het fietsbelevingscentrum de Velodroom met een indrukwekkende collectie aan wieleritems. Ondertussen is de zon erdoor gekomen en springen we op de fiets op weg naar Brik Boom. Onderweg houden we halt bij eetcafé ‘t Steencaycken, Steenschuit Clotilde en leren we lokale held Robert Vekemans kennen aan de kaai van Boom. Na een fietstocht langs de oevers van de Rupel arriveren we bij Brik Boom.

Deze voormalige steenbakkerij in de Rupelstreek werd na restauratie opengesteld als bezoekerscentrum. Lokale gids Renée brengt het verleden van deze site en de mensen die hier woonden en werkten volledig tot leven. Andere tijden… Ondertussen is het tijd om te lunchen en wordt Schep geserveerd, een stoofpotje op basis van paardenvlees dat nauw samenhangt met de geschiedenis van de baksteenproductie.

Hierna fietsen we verder langs de oevers van de Rupel richting de abdij van Hemiksem. Onderweg leerde streekgids Monique ons de streek kennen. Verhalen over het leven in de Rupelstreek wisselden zich af met stops bij bezienswaardigheden zoals Interescaut, de Laarkapel, restaurant de Moestuin en de aanwezige natuur. Aangekomen in de abdij van Hemiksem, bezochten we het Gilliot en Roelants museum . Dit museum houdt de herinnering levend aan de gelijknamige tegelfabriek. Deze fabriek was lang de grootste tegelproducent van Europa en voerde uit naar alle continenten. Een selectie uit deze prachtige collectie toonde ons het vakmanschap dat hier werd bedreven. Indrukwekkend.

Na het mooie erfgoed en de museum collectie was het tijd om terug de andere kant van Scheldeland te ervaren en fietsten we doorheen de blauwgroene natuur terug naar ons startpunt. Wie had kunnen weten dat zoveel mooie natuur verborgen ligt in het achterland van de A12 ?

Terug aangekomen in De Musette was er nog tijd om ervaringen uit te wisselen en te netwerken met een drankje erbij. We deden veel kennis op waarmee we onze klanten en bezoekers kunnen inspireren. Het was een geslaagde dag!

De aanwezige deelnemers gaven achteraf zelf ook aan tevreden te zijn.
Een greep uit de getuigenissen :

“Ik kende de streek helemaal niet. Nooit eerder geweest. Als er nu toeristen aan onze balie komen die interesse tonen voor een fietstocht of iets buiten ons centrum zal ik ze zeker aanbevelen om de Rupelstreek te gaan verkennen! We hebben ook folders meegekregen die we uitgestald hebben. Als toeristen er naar grijpen kan ik mijn eigen ervaring delen.”

“We geven onze vertrekkers (voor de Nederlanders) mee dat een stop bij Brik Boom en/of het Gilliot & Roelants museum de moeite waard is!”

“Hoe groen de Rupelstreek ‘achter de schermen’ eigenlijk nog wel is, en dat het agrarische erfgoed in Schelle en “Reeët” (zoals Monique het steevast juist uitsprak) de moeite is om een erfgoedproject rond uit te werken…”