Skip to main content
07-08-2020

Dank u! Dat is de boodschap die het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0 brengt. De Belgen boekten in juli maar liefst 50% meer overnachtingen in eigen land  dan in juli vorig jaar. Daarmee maken ze een deel van het verlies aan bezoekers uit het buitenland goed. Maar de opnieuw verstrengde coronamaatregelen doen de toeristische sector geen goed. “Ook in de toekomst voor een vakantie in eigen land blijven kiezen is cruciaal,” zegt het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0.

Nog nooit gingen zoveel Belgen bij de start van de zomervakantie op reis in eigen land.  In de eerste week van juni waren er al meteen de helft meer boekingen uit eigen land (+44,6%) dan in de eerste week van juni vorig jaar. Halfweg juli noteerden we zelfs dubbel zoveel boekingen als in dezelfde week halfweg juli vorig jaar (+126%).  Voor heel juli noteren we 50% meer binnenlandse overnachtingen dan in juli 2019. Een duidelijk teken dat de logiessector goed op weg was om een stuk van het verlies in het voorjaar door de lockdown weer goed te maken.  “Heel dankbaar en trots zijn we”, zegt het samenwerkingsverband.  “Sinds de heropening van de toeristische sector zat het herstel zeker op de goede weg.  Vlamingen gingen massaal op ontdekking in eigen land. De cijfers tonen aan dat het eigen land meer en meer ook een echt vakantieland wordt.”

Ondertussen is de situatie opnieuw omgeslagen en moet de sector zich opnieuw schrap zetten. De nieuwe regels naar aanleiding van de 2de coronagolf zijn ook voor het toerisme opnieuw een opdoffer. Internationale toeristen blijven weg , wat zich vooral in onze Vlaamse kunststeden heel hard laat voelen. En de bijkomende veiligheidsmaatregelen in de provincie Antwerpen wegen bijzonder zwaar op de toeristische ondernemers daar.

Toch laat de toeristische sector z’n  schouders niet hangen. “De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de nodige protocollen en veiligheidsmaatregelen waardoor er nog altijd heel wat mogelijkheden zijn om met je bubbel op vakantie te gaan in Vlaanderen Vakantieland,” zegt het samenwerkingsverband. “Logiesuitbaters spelen creatief in op de nieuwe maatregelen. Zo komen er bijvoorbeeld veel grote vakantiewoningen opnieuw op de markt in augustus. Die worden nu verhuurd aan gezinsbubbels, met aangepaste prijzen. Maar ook in de hotels en B&B’s zijn de maatregelen gegarandeerd, en kan je perfect op vakantie.”

Vlaanderen Vakantieland 2.0 doet daarom een oproep:  blijf in de toekomst ook kiezen voor een vakantie in eigen land. Geniet, en ontdek je eigen land als nooit tevoren. Maar doe dat altijd en overal mét respect voor de regels. Kijk vooraf of je kan en mag reizen. Denk aan de 1,5 meter afstand, was en ontsmet je handen regelmatig en draag altijd een mondmasker waar nodig.  Hou de drukte goed in de gaten en kies voor minder drukke gebieden.  Dat kan ondermeer via de gratis YouFlanders-app van Toerisme Vlaanderen, en via de druktebarometers in de verschillende regio’s. 

Als we het met z’n allen veilig houden, kan iedereen ook tijdens de komende maanden nog genieten van alle mooie plekken en attracties in Vlaanderen Vakantieland. 

Toeristische ondernemers getuigen

Lex Corijn, uitbater van B&B R&Breakfast in Roeselare is voorzichtig positief: “Toeristen en recreanten uit eigen land brachten zuurstof in de eerste zomermaand, en ontdekten vertrouwde en nieuwe plekjes. Augustus kondigt zich aan als een warme zomermaand: een uitstekende gelegenheid om nu nog een (fiets)vakantie in Vlaanderen Vakantieland in te plannen.”

Els Braeckmans runt een grote vakantiewoning Driehoekshoeve in Kasterlee. Zij worden door de kleine bubbels extra getroffen: “De maand juli viel nog mee. Als vakantiewoning voor 32 personen hebben wij toen 3 reservaties gehad van kleinere groepen (12 à 15 personen). Zo’n kleine groepen zijn uitzonderlijk voor ons. Sinds de verstrengingen van de maatregelen door de gouverneur van provincie Antwerpen zijn op 2 dagen tijd de reservaties voor de maanden augustus, september en oktober geannuleerd.”.

Jeffrey Van Vooren, Carlton Hotel in Gent: “In de maand juli hadden wij een bezettingsgraad van zo’n 40% (zowel binnen- als buitenlandse toeristen), minder dan de helft van de 90% bezettingsgraad die we anders halen. De verstrenging van de maatregelen heeft zeker een effect op het reservaties voor augustus. Voorlopig hebben we een bezettingsgraad van slechts 12%. Maar desondanks proberen we positief te blijven. We merken dat er tegenwoordig heel last-minute geboekt wordt.”

Michel Vandendriessche, Kompas Camping in Nieuwpoort en Westende: “In juli hebben we een mooie bezetting gerealiseerd.  De kampeerders zijn tevreden met de duidelijke Covid-maatregelen die niet verhinderen dat er een fijne kampeervakantie mogelijk is.  Uiteraard is het wat anders dan gewoonlijk, maar de vakantiesfeer zit er goed in.  Wij hopen nog op een mooie maand augustus en een fijne nazomer.  Als het wat rustiger wordt aan de kust is kamperen nog een fijne optie voor wat extra vakantie”.

Het samenwerkingsverband Vlaanderen Vakantieland 2.0 verenigt de provinciale diensten voor toerisme (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant en Westtoer), de stedelijke diensten voor toerisme (Visit Antwerpen, Visit Bruges, Visit Gent, Visit Leuven en Visit Mechelen), Logeren in Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen en werkt aan de relance van de toeristische sector in Vlaanderen.