Skip to main content
B&B De Koolputten in Waasmunster
27-03-2024

Toerisme Vlaanderen voerde samen met de provinciale toeristische organisaties en kunststeden, van 18/01 tot 11/02, een grootschalige bevraging bij de Vlaamse logies uit. De bevraging, voor het eerst opgezet tijdens de coronacrisis, was ondertussen de vierde in rij.

In de enquête werden ondermeer volgende topics m.b.t. de logiessector bevraagd: de jaarbalans, de boekingskanalen, de tewerkstelling, de investeringen en acties rond duurzaamheid en de vooruitzichten voor 2024. In totaal 401 Oost-Vlaamse logiesuitbaters vulden de bevraging in, goed voor een responsgraad van 25%:

  • De jaarbalans 2023 oogt vrij positief voor de Oost-Vlaamse logies.  49% van hen konden 2023 afsluiten met winst
  • Het belangrijkste online boekingskanaal waarop de Oost-Vlaamse aanbieders hun logies in de markt zetten zijn de eigen website (74%). De top 3 van kanalen waarlangs werd geboekt in Oost-Vlaanderen zijn de eigen website (38%), Booking.com (30%) en Airbnb (19%)
  • 78% van de Oost-Vlaamse logiesuitbatingen heeft geen personeel in dienst in 2023
  • Logiesuitbaters in Oost-Vlaanderen zijn duidelijk bezig met investeringen in duurzaamheid.  De ondernemers schenken reeds aandacht aan tal van duurzame acties, zoals het sorteren van afval (97%) en het vermijden van overschotten en afval (63%). Ze werken ook al veel samen met lokale leveranciers (55%) en gebruiken streekproducten (50%)
  • De vooruitzichten voor 2024 zijn over het algemeen positief. 55% voorziet winst te maken, 41% denkt break-even te zullen draaien en slechts 4% verwacht uit te komen op een negatief resultaat

De resultaten voor Oost-Vlaanderen liggen grotendeels in de lijn van de resultaten van het Vlaams Gewest. Die zijn via een interactief rapport te raadplegen op de website van Toerisme Vlaanderen.