Skip to main content
27-03-2024

Internationale Vrouwendag is een dag die wereldwijd op 8 maart wordt gevierd. Het eren van de “Straffe Vrouwen van het Waasland” op deze dag, was een mooie manier om dit gelijknamig project te lanceren.

Toerisme Waasland en Erfgoedcel Waasland laten vijf opmerkelijke vrouwen schitteren via een monumentsilhouette. Scan je de bijhorende QR-code, dan vertellen deze vrouwen je hun levensverhaal, dat nog versterkt wordt met beelden. De silhouetten kan je spotten op vijf Wase erfgoedplekken waar ooit een straffe vrouw leefde en werkte, van jonkvrouw over zakenvrouw tot dienstmeid:

  • Hof ter Wellen in Beveren
  • Kasteel Cortewalle in Beveren
  • Villa ter Beuken in Lokeren
  • Kasteel Blauwendael in Waasmunster
  • Huis Janssens in Sint-Niklaas

Op deze laatste site mocht weervrouw Jacotte Brokken, die trouwens zelf ook uit het Waasland komt, het silhoutte van Marie-Thérèse De Decker (moeder van Alfons Janssens) onthullen.

Nieuwsgierig geworden en wil je weten wie de andere vier Straffe Vrouwen zijn? Je kan de silhouetten apart bezoeken op bovengenoemde sites, of je kan er een fiets- of wandelroute aan koppelen:

Meer info kan je hier vinden.

Wil je nog dieper duiken in de verhalen van deze vijf vrouwen? Dat kan via de gratis ErfgoedApp van FARO, te downloaden op je smartphone.

Met dank aan de leerlingen van VLOT! en weTech, die de technische uitvoering voor hun rekening namen, en het Waas Archievenoverleg en de lokale besturen van Beveren, Lokeren, Sint-Niklaas en Waasmunster.