Skip to main content
31-03-2020

Wist je dat één op vijf Vlaamse kinderen opgroeit in een gezin dat niet op vakantie kan? Deze cijfers zijn teleurstellend, want iedereen heeft recht op vakantie en zinvolle vrije tijd. Dit haalt mensen uit hun isolement.
De provincie stimuleert zinvolle vrije tijd voor mensen met een beperkt budget via de subsidie aan een lokaal bestuur of een sociale organisatie om een ‘Rap op Stap’-kantoor op te starten in een Oost-Vlaamse stad of gemeente zonder ‘Rap op Stap’- kantoor.

Ontbreekt jouw gemeente/stad in dit lijstje? Dan kom je in aanmerking voor de subsidie!

Wat biedt de subsidielijn aan de stad/gemeente?
  • Een subsidie van 3000 euro per jaar (9000 euro in totaal);
  • 50% korting op alle brochures en folders van Toerisme Oost-Vlaanderen vzw;
  • Een overzicht van het volledig toeristisch- en vrijetijdsaanbod met kortingstarieven op lokaal (UITPAS) en bovenlokaal niveau (Provincie, Iedereen Verdient Vakantie en VRIJUIT)
Wie kan een aanvraag indienen?

Alle maatschappelijke en sociale voorzieningen: OCMW, stedelijke of gemeentelijke voorzieningen, lokale dienstencentra, samenlevingsopbouw, organisaties en verenigingen van kansarmen, verenigingen uit de armoede- en diversiteitssector.
En dit ten laatste op 1 mei (eerste subsidieronde) of ten laatste op 1 oktober (tweede subsidieronde).

Wat doet een ‘Rap op Stap-kantoor’?

Een Rap op Stapkantoor is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor personen met een beperkt budget. Het kantoor biedt een uitgebreide ‘reisbrochure’ aan, met zowel toeristische uitstappen als sport en cultuur zijn opgenomen. De provincie werkt voor dit initiatief samen met Toerisme Oost-Vlaanderen vzw, Iedereen Verdient Vakantie, VRIJUIT en UITPAS. Het kantoor zoekt naar kortingen en ondersteunt mensen met de organisatie van hun uitstap: Hoe raak ik er? Mag mijn hond mee? Mag ik een eigen lunch meebrengen? Zo werken ze enkele drempels om op stap te gaan weg. Je kan als klant ook gewoon binnen stappen bij Rap Op Stap, zonder afspraak.

De bestaande Rap op stapkantoren hebben immers hun nut reeds bewezen en bereiken ongeveer 12.000 tevreden Oost-Vlamingen met een beperkt budget in 28 gemeenten.

Zelf een Rap Op Stap-kantoor opstarten?

Meer informatie over deze subsidie voor Rap op Stap- kantoren vind je op www.oost-vlaanderen.be/subsidie-rapopstap. Het reglement en het aanvraagformulier kan je daar terugvinden.

Bekijk ook deze presentatie voor meer info.