Skip to main content
02-03-2023

Het Interreg V project ‘EUROCYCLO’, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, speelt in op de algemene opmars van het fietstoerisme in Europa. Het heeft specifiek tot doel om een kwalitatief/kwalitatiever toeristisch-recreatief fietsaanbod te creëren in Vlaanderen, Wallonië en het noorden van Frankrijk. De focus ligt hierbij op het (verder) ontwikkelen en promoten van fietsnetwerken enerzijds en de Eurovelo routes anderzijds. Ook Toerisme Oost-Vlaanderen vzw en het provinciebestuur Oost-Vlaanderen zijn partner in dit project en investeren hiervoor in fietsonderzoek, promotie/marketing en een verbetering van de fietsweginfrastructuur op de oude spoorwegbedding lijn 87 te Ronse.

Promotie in eigen regio

Sinds kort is een reeks brochures verschenen. Twee brochures in deze reeks, EurVélo 5 en Over Hellingen en Heuvels, brengen ook de fietsmogelijkheden in onze eigen Oost-Vlaamse provincie onder de aandacht.

  • EuroVélo 5, ook bekend als de “Via Romea Francigena”, is een EuroVélo-fietsroute die deel uitmaakt van een programma voor de inrichting van fietsroutes op Europese schaal. De route is 3.200 km lang en verbindt Canterbury in Engeland met Brindisi in Italië. Het traject loopt natuurlijk door Oost-Vlaanderen! Dit roadbook biedt 245 km fietsplezier tussen de natuur en de bruisende metropolen Rijsel en Brussel, tussen Frankrijk en België, langs kanalen en rivieren. De route is opgedeeld in 5 etappes van gemiddelde lengte (van 37 tot 71 km), zodat je ook de tijd hebt om alles te ontdekken.
  • Over Hellingen en Heuvels strekt zich uit van west naar oost, van Watten in Frankrijk over Kemmel in West-Vlaanderen tot La Houppe in Wallonië. Deze fietslussen omvatten enkele legendarische Oost-Vlaamse beklimmingen zoals de Muur van Geraardsbergen, de Paterberg, de Koppenberg … . Kan je ook deze beroemde hellingen en kasseistroken, die het toneel zijn geweest van grote sportieve krachttoeren, de baas? Dit roadbook is bestemd voor liefhebbers van sensatie en duizelingwekkende hellingen, met drie fietslussen van 135 tot 195 km in de Frans-Belgische grensstreek.

De Nederlandstalig versies van deze brochures worden door Toerisme Oost-Vlaanderen gratis ter beschikking gesteld voor de toeristisch-recreatieve sector in Oost-Vlaanderen. Deze kunnen via brochures Eurovelo-5 en brochures Over hellingen en Heuvels worden besteld, zolang de voorraad strekt. Ze zijn bestemd voor verdere verspreiding. Deze brochures worden via de Routen website echter niet rechtstreeks aan de toerist-recreant aangeboden!

Avec le soutien du Fonds européen de développement régional – Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling