Skip to main content
07-07-2021

Ook voor Toerisme Oost-Vlaanderen was 2020 het jaar van ‘vóór’ en ‘tijdens’ de coronacrisis. Voor corona in maart  toesloeg, konden we nog uitpakken met enkele mooie initiatieven, voornamelijk gericht op de ondersteuning van de toeristische ondernemers in Oost-Vlaanderen. Zo ontvingen 17 ondernemers in Scheldeland hun erkenning als ‘toeristisch ambassadeur’ – na een vormingstraject dat we ook in andere regio’s uitrolden ter bevordering van professioneel en gastvrij onthaal van toeristen – en kon op de valreep onze jaarlijkse infodag voor groepsuitstappen doorgaan.

Helaas: dezelfde ondernemers die we ondersteunen en stimuleren, werden vanaf maart erg zwaar getroffen. Velen van hen moesten de deuren sluiten of zagen hun activiteiten stilvallen. Toerisme Oost-Vlaanderen gelaste noodgedwongen verschillende geplande events af of stelde ze uit, waaronder een breed netwerkmoment voor de Oost-Vlaamse MICE-sector en het slotmoment van het Plattelandsproject Toerismeboeren.
Tegelijk beseften we dat we ook tijdens deze crisis een belangrijke rol konden spelen in het ondersteunen van onze toeristische sector, én bij de herlancering van het toerisme na die eerste lockdown. Daarom heroriënteerden we deels onze activiteiten, door acties aan te passen, soms te versnellen of te vertragen, en nieuwe acties op te starten.

Om het binnenlandse toerisme aan te zwengelen, zetten we samen met Toerisme Vlaanderen, de vijf Vlaamse provincies, Logeren in Vlaanderen en de Vlaamse kuststeden een grootse informatie- en promocampagne ‘Vlaanderen Vakantieland’ op. Meer dan 330 Oost-Vlaamse logies stapten hier in mee. Net voor de zomer, om optimaal in te spelen op de heropening van de logies en de heropstart van het toerisme, lanceerden we ons nieuwe fiets- en wandelmerk Routen en de bijhorende website www.routen.be, met primaire insteek fietsen en wandelen. Tegelijk gingen vier nieuwe regionale bestemmingswebsites online en zetten we promotiecampagnes op die potentiële bezoekers naar het uitgebreide aanbod op de nieuwe websites leidden. Met succes: mede dankzij de stijgende populariteit van fietsen en wandelen tijdens de coronacrisis, was www.routen.be tussen juni en eind 2020 goed voor ruim één miljoen bezoekers en 3,3 miljoen paginaweergaven. 97% is tevreden over de website, bleek uit een gebruikersonderzoek.

Naast de recreatieve websites lanceerden we met Lowiz ook een nieuw merk met logo en een vernieuwde website voor het zakentoerisme in Oost-Vlaanderen. In het najaar kwam de eerste editie uit van Routen, ons nieuw fiets- en wandelmagazine met nóg meer inspiratie voor zowel dagjestoeristen als overnachters. We openden ook twee nieuwe wandelnetwerken in het Waasland, werkten mee aan de uitbreiding van het wandelnetwerk Landschapspark Bulskampveld, en aan de realisatie van nieuwe Flandrien Challenge fietssegmenten.

Natuurlijk deed Toerisme Oost-Vlaanderen ook heel wat om de getroffen toeristische sector rechtstreeks te ondersteunen. Zo zetten we onze gekende communicatiekanalen intensiever in dan ooit, organiseerden we webinars voor verschillende doelgroepen en hielden we traditiegetrouw onze jaarlijkse inspiratiedag, weliswaar volledig online.

Dit was maar een greep uit alles wat we in dit ‘coronajaar’ realiseerden. Een volledig overzicht vind je in het jaarverslag. Klik hier om het jaarverslag te lezen.