“Verwennerij zonder tralala”

Dit transitiepad staat niet toevallig op plaats nummer één. Meest gehoord tijdens het anderhalf jaar durende traject: rust, stilte en authenticiteit zijn dé troeven van het Meetjesland.

Stilte, rust en authenticiteit keren vaak terug in de verzamelde verhalen, als reden om het Meetjesland op te zoeken, en als duidelijke waarden die gegeven worden aan de regio. Wanneer we specifiek de verhalen rond groepsreizen analyseren, zien we dat het ook hierin vooral de stilte en natuurbeleving is die groepen naar het Meetjesland trekt. Daarnaast mochten we een pak verhalen optekenen die authentieke, historische verhalen bevatten. Bezoekers kunnen dit authentieke sterk waarderen.

Belangrijke landschap- en natuurgebieden zoals Landschapspark Drongengoed, Landschapspark Bulskampveld, provinciaal domein Het Leen, de Lembeekse Bossen, het Krekengebied, de Oude Kalevallei en Domein Menas in Aalter bieden stilte en rust. Plekhouders en ondernemers geven aan dat er nood is aan rustpunten en stilteplekken, en informatie over waar die plekken te vinden zijn. Het Meetjesland heeft deze troef te bieden. De regio kan dus inzetten op het aantrekken van bezoekers die op zoek zijn naar rust en stilte in functie van hun persoonlijke beleving (bv. stress loslaten of genieten van de natuur).