Skip to main content
03-12-2020

Dat het verblijfstoerisme in 2020 volledig wordt overschaduwd door de coronacrisis is een open deur intrappen. De toegenomen interesse voor een vakantie in Vlaanderen – bij voorkeur in een groene, landelijke omgeving – onthouden we als een positief punt.

Volgens de voorlopige FOD-cijfers ontvangt Oost-Vlaanderen in de eerste 8 maand van 2020 globaal 54% minder verblijfstoeristen dan in dezelfde periode 2019 en laat 50% minder overnachtingen optekenen. De trend naar meer vakantie in het groen in eigen land zien we ook in de Oost-Vlaamse regio’s die in juli 2020 globaal 11% meer binnenlandse gasten ontvangen dan in juli 2019.

Op basis van gegevens via de boekingsmodule Stardekk houdt de positieve beweging in de binnenlandse markt nog aan in augustus en september, waarna een sterke terugval volgt.

Meer details op basis van het Onderzoek naar de reisintenties van de Belgen (Toerisme Vlaanderen), de voorlopige FOD-cijfers voor de eerste 8 maand van 2020 en de boekingen via Stardekk lees je hieronder.

De consument bevraagd: onderzoek naar de reisintenties van de Belgen (Toerisme Vlaanderen)

Toerisme Vlaanderen peilde sinds begin mei gedurende vijf bevragingsgolven naar de reisintenties van de Belgen. De laatst uitgevoerde bevraging in de tweede helft van september – periode gekenmerkt door stijgende COVID-19 cijfers –  blikte terug op de voorbije zomer en keek vooruit naar het najaar 2020 en naar 2021.

Enkele resultaten:
  • Meer vakantie in eigen land: Tijdens deze 5de bevragingsgolf (17-23 september) onderschreef 36% van de ondervraagden de stelling door de coronacrisis van plan te zijn om meer op vakantie (met overnachting) te gaan in eigen land.
  • Groene omgeving boven: Sinds de coronacrisis verkiest ruim de helft (52%) een groene, landelijke omgeving als vakantiebestemming (vóór corona: 39%).
  • Vakantieplannen en effectieve reizen zomer 2020:
    • Tijdens de 4de bevraging (18-24 juni) gaf nog 61% aan op vakantie te zullen gaan en 39% thuis te zullen blijven. De bevraging in september toont uiteindelijk een omgekeerd beeld: 39% ging op reis en 61% bleef thuis tijdens de zomervakantie. Belangrijkste reden om de plannen te wijzigen was het risico op coronabesmetting.
    • Van wie op vakantie ging, koos 30% Vlaanderen als bestemming (ter vergelijking: bij wie vóór de Coronacrisis de vakantiebestemming al vastlag, was dat slechts in 14% van de gevallen Vlaanderen). De Vlaamse Ardennen en Kunststad Gent stonden in de top 5 van de vermelde vakantiebestemmingen in Vlaanderen.
    • Met 77% stond wandelen bovenaan het activiteitenlijstje van de vakantiegangers deze zomer.
  • Vakantieplannen najaar 2020 in de vijfde bevragingsgolf:
    •  Grote terughoudendheid: 51% nee – 33% misschien – 16% ja, zeker
  • Vakantieplannen 2021: veel vraagtekens
    • Reisplannen? 50% zal misschien op vakantie gaan.
    • Volgens 33% zal corona zeker en volgens 59% misschien een invloed hebben op de vakantieplanning volgend jaar.
    • De helft zal (veel) later boeken dan gewoonlijk.

De volledige resultaten van deze bevraging vind je hier:  https://www.toerismevlaanderen.be/corona/monitoringcorona#onderzoekreisintentiesbelgen

Aankomsten en overnachtingen in 2020 (eerste 8 maand: voorlopige cijfers FOD Economie ADSEI)

  • In de periode januari-augustus 2020 ontvangt Oost-Vlaanderen 457.000 minder verblijfstoeristen en worden 893.000 minder overnachtingen opgetekend dan in de eerste acht maand van 2019. Een daling in de aankomsten met 54% en in de overnachtingen met 50%.
    • Regio’s Oost-Vlaanderen: aankomsten: -51,4% / overnachtingen: -43,8%
    • Kunststad Gent: aankomsten: -56,5% / overnachtingen: -57,0%
  • De daling is minder uitgesproken in de binnenlandse dan in de buitenlandse markt.
    • Binnenlandse aankomsten: -43,4% / Binnenlandse overnachtingen: -36,6%
    • Buitenlandse aankomsten: -63,0% / Buitenlandse overnachtingen: -61,8%
  • Na januari en februari met mooie groeicijfers, gaan de cijfers diep in het rood door de coronacrisis en de lockdown.  In juni en vooral in juli gaan de curves van de aankomsten en overnachtingen in Oost-Vlaanderen opnieuw in stijgende lijn. Toch worden in juli 2020 nog 32% minder aankomsten en 26% minder overnachtingen in Oost-Vlaanderen gerealiseerd dan in juli 2019. In augustus zien we opnieuw een neerwaartse knik in de curve, vnl. onder invloed van de buitenlandse markt.
  • De opwaartse beweging is veel sterker in de binnen- dan in de buitenlandse markt. In juli en augustus dit jaar benaderen de aankomsten en overnachtingen door Belgen in Oost-Vlaanderen het niveau van de zomermaanden 2019  terwijl het buitenlands verblijfstoerisme achteropblijft. De trendcijfers voor juli en augustus 2019-2020:
    • Binnenlandse aankomsten: -6,7% / Binnenlandse overnachtingen: +0,8%
    • Buitenlandse aankomsten: -66,8% / Buitenlandse overnachtingen: -64,0%
  • De trend naar meer vakantie in het groen in eigen land zien we ook in de cijfers van de Oost-Vlaamse Regio’s.  Samen ontvingen de Oost-Vlaamse Regio’s in juli 2020 11% meer binnenlandse verblijfstoeristen dan in juli 2019, goed voor 6% meer binnenlandse overnachtingen in de eerste maand van de zomervakantie. In augustus dit jaar ligt het aantal binnenlandse verblijfsgasten in de Regio’s 13% lager dan in 2019 maar door een gemiddeld langere verblijfsduur komt het aantal binnenlandse overnachtingen 4% hoger uit dan in augustus vorig jaar.

De voorlopige cijfers van de aankomsten en overnachtingen vind je in het dashboard van Toerisme Vlaanderen: https://www.toerismevlaanderen.be/toerisme-cijfers-gegevens-verblijfstoerisme

Monitoring verblijfstoeristische vraag op basis van boekingen via Stardekk

De cijfers van FOD Economie ADSEI omvatten alle logiestypes (kamerlogies, jeugdlogies en kampeerlogies) maar worden met vertraging gepubliceerd. Een analyse van de boekingen bij het logies via Stardekk biedt daarom een interessante  tool om de vinger aan de pols te houden van de evoluties in het verblijfstoerisme. De tool bevat voornamelijk boekingsgegevens over hotels, en in mindere mate over B&B’s en vakantiewoningen. Kampeer- en jeugdlogies zitten hier niet bij.

Enkele inzichten op basis van de boekingen t.e.m. week 48 (23-29 november):
  • De boekingscijfers  van de afgelopen maanden zien er logischerwijs niet goed uit. Voor Oost-Vlaanderen bedraagt het verlies aan boekingen van januari tem week 48 (23-29 november)   -63% tov vorig jaar. Vooral de buitenlandse boekingen bleven uit : -70,0%. De binnenlandse boekingen daalden met -38%.
  • Boekingen én annulaties fluctueren mee op de golven van de coronacrisis. Stijgende coronacijfers vóór de herfstvakantie gaan hand in hand met een terugval in de boekingen vanaf week 42 (12-18 oktober) én met een toename van de annulaties in Oost-Vlaanderen.
  • Ook in de Stardekk-cijfers zien we meer geboekte binnenlandse overnachtingen in de Oost-Vlaamse Regio’s in juli en augustus 2020 vergeleken bij de zomermaanden 2019. Deze positieve trend houdt aan in september, waarna een sterke terugval in de cijfers volgt. De sterke terughoudendheid die we in de bevraging bij de Belgen naar de vakantieplannen voor het najaar zagen, wordt door de Stardekk-cijfers bevestigd.