Skip to main content
11-10-2021

Het officiƫle zomerseizoen op de Oost-Vlaamse provinciale recreatiedomeinen is voorbij. Tijd om de cijfers onder de loep te nemen. En die cijfers zijn goed.

De bezoekersaantallen stegen opnieuw nagenoeg overal, behalve in Het Leen. Het slechte weer zat daar voor iets tussen. Het weer had ook invloed op het aantal waterrecreanten; het aantal topdagen langs het water bleef beperkt. Golf en padel zijn nog steeds razend populair, maar de piek van vorig jaar is er vanaf. De bezettingscijfers van de verblijfsaccomodatie bewijzen dan weer dat toch nog heel wat mensen in eigen land verbleven deze zomer. De zomerkampen in De Boerekreek tot slot waren zoals andere jaren succesvol.

Divers aanbod spreekt breed publiek aan

In De Ster zorgen nieuwigheden zoals MaSTERs at work, Hartje Zomer en de Monsterslide ervoor dat het bezoekersaantal minder afhankelijk is van de weersomstandigheden. We zien een stijging van meer dan 30% van het aantal abonnees ten opzichte van 2019 en 2020. Het aantal verkochte dagtickets van 1 april tot en met eind september steeg opnieuw na een dip van 85 000 vorig jaar naar 120 000 dit jaar, ondanks de daglimieten en het slechte weer. In 2019 werden er nog 110 000 dagtickets verkocht.

In Puyenbroeck steeg het aantal bezoekers in juli en augustus (115 337) ten opzichte van vorig jaar (100 635) met 13%. Dat is nog steeds de helft van het aantal bezoekers in de zomer voor corona, maar toen werden nog grote events zoals The Qontinent georganiseerd op het domein.
Door het slechte weer dit jaar trokken de uitbatingen, zoals minigolf en de bootverhuur, minder volk. Toch vonden veel wandelaars en fietsers de weg naar Puyenbroeck. Mogelijks zitten ook de recente ontwikkelingen aan het domein, zoals het landschapspark met blotevoetenpad, uitkijktoren en de hondenzone, daar voor iets tussen.

Ook in De Gavers zien we dezelfde tendensen als in Puyenbroeck: in juli en augustus bezochten 69 478 dagrecreanten het domein. Dat is 6% meer ten opzichte van 2020 (69 478 bezoekers). In vergelijking met 2019 zien we nog steeds beduidend minder bezoekers. Ook hier speelt het slechte weer en de beperkende maatregelen rond evenementen en deelnemersaantallen een grote rol.

Het Leen, waar wandelen en fietsen de belangrijkste activiteiten zijn, kent wat lagere bezoekerscijfers (20 670) door het regenweer en de versoepelde reismogelijkheden. Na het topjaar 2020, met 43% meer bezoekers in juli en augustus, keren we dit jaar terug naar het niveau van 2019.

De Brielmeersen, dat qua oppervlakte toch een stuk kleiner is dan de andere domeinen, trok tijdens de zomermaanden veel volk. Het domein ligt aan de rand van Deinze en is met de wandelpaden rond de vijver, de grote speeltuin en de dierenweides de ideale plek om even te bekomen van de drukte van de stad.

Meer informatie

Wil je nog meer weten over de zomer van 2021 in de recreatiedomeinen? Klik dan hier voor het volledige artikel en de sfeerbeelden.