Skip to main content
17-08-2018

Wie in zijn vrije tijd tegen betaling bijklust, mag sinds 15 juli 2018 onder bepaalde voorwaarden tot 6.130 euro per jaar bijverdienen zonder dat hij daarop belastingen of sociale bijdragen hoeft betalen.

Werknemers die minstens 4/5 werken en gepensioneerden zullen tot 510,83 euro per maand en tot 6.130 euro per jaar onbelast kunnen bijverdienen met bepaalde activiteiten in het verenigingsleven, waaronder “gidsen of publiek begeleiden van cultureel erfgoed en natuur”. Gidsen valt dus onder de noemer van ‘verenigingswerk’. Verenigingswerk betreft betaalde diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk, feitelijke verenigingen of openbare besturen.

Wie al met een arbeidsovereenkomst, als zelfstandige of als bezoldigd vrijwilliger actief is voor een vereniging kan de uitbetaling als verenigingswerker niet combineren bij dezelfde organisatie. Je kan wel meerdere verenigingswerken en vrijwilligersactiviteiten met elkaar combineren voor verschillende organisaties.

De registratie van de activiteiten gebeurt via een elektronische applicatie op www.bijklussen.be. Als de drempel van 510,83 euro per maand en/of 6.130 euro per jaar wordt overschreden, zullen alle aangegeven bedragen worden beschouwd als beroepsinkomsten.

Als je bijklust voor een vereniging (of openbaar bestuur), hoef jij daar zelf geen aangifte van te doen. Het is de vereniging (of openbaar bestuur) die jouw dienst moet aangeven. Jij kan in de onlinedienst www.bijklussen.be gaan bekijken wat de vereniging voor jou aangegeven heeft.
Voorzie een schriftelijke overeenkomst tussen organisatie en verenigingswerker, met daarin ook de vermelding van de vermoedelijke vergoeding. Die overeenkomst geldt voor maximum één jaar, maar is onbeperkt hernieuwbaar.

Ben je een (gidsen)vereniging of openbaar bestuur die occasioneel gidsen uitbetaalt? Dan kan je de betaalde activiteiten ingeven op www.bijklussen.be.
De organisatie doet een elektronische aangifte van de vergoeding. Per maand geef je eerst de vermoedelijke vergoeding in. Wanneer de vergoeding definitief is, verander je de vermoedelijke vergoeding in een definitieve vergoeding.

BELANGRIJK: wil je als zelfstandige gids je statuut veranderen naar verenigingswerker bij dezelfde organisatie? Dan moet je rekening houden met een wachttijd van een jaar. Meer info over die wachttijd vind je hier.

Klik hier voor een uitgebreide presentatie over het statuut van de verenigingswerker.

Klik hier voor de pagina van de Vlaamse overheid over deze nieuwe regelgeving.