Skip to main content
27-06-2023

Het ‘Flanders Heritage Venues’-netwerk zijn inspirerende en unieke meetinglocaties waarmee Toerisme Vlaanderen onze regio internationaal presenteert als een kwaliteitsvolle congresbestemming waar beleving primeert. Het netwerk ‘Flanders Heritage Venues’ telt nu 31 meetinglocaties in erfgoed verspreid over heel Vlaanderen.

Bijloke/STAM, Sint-Pietersabdij en ICC Gent waren al onderdeel van het netwerk. Vanaf deze maand worden er vier nieuwe meeting- en congreslocaties in Oost-Vlaanderen aan het netwerk toegevoegd. Hierdoor telt het netwerk in Gent nu in totaal 7 MICE-locaties.

 • HA Concerts: ooit Gildenhuis, dan Posthotel, maar ook vooral Handelbeurs, uiteindelijk wordt deze locatie een concertzaal in 2002. Seminaries, beurzen, congressen, concerten, theater- en filmvoorstellingen, muziekopnames, persconferenties, lezingen, recepties, workshops,… het kan allemaal bij Ha Concerts.
 • De Oude Vismijn: een unieke, historische venue (één van de oudste markten van Gent die zich oorspronkelijk op de Groentenmarkt bevond maar eind van de 17e eeuw op het Sint-Veerleplein haar nieuwe stek vond) met 4 aan mekaar gelinkte zalen in de Middeleeuwse binnenstad. Ingang tegenover het historische Gravensteen met uitzicht op de Leie, de Graslei en drie torens van Gent.
 • Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) is het oudste museum in België. De kern van de collectie gaat terug tot 1798 en het museum is sinds 1904 gehuisvest in het huidige monumentale gebouw. Het MSK is een gastvrije plek voor een breed en divers publiek, in een uniek architecturaal kader, waar beeldende kunst mensen duurzaam verbindt, waar bewondering en verwondering, reflectie en debat centraal staan.
 • De Zebrastraat is een bruisende plek. Je kan er wonen, cultuur beleven en evenementen organiseren. Ooit nog de plek van de dierentuin (tot in 1902) en met nog intacte typische toenmalige arbeiderswoningen (Charles Van Rysselberghe). Vandaag kun je bij Zebrastraat terecht voor al jouw vergaderingen, congressen, opleidingen, seminaries, … of voor een event op maat.

Wat is het doel? 

Het netwerk wil impact- en belevingsvolle congreslocaties die gekend staan voor hun kwaliteit in kaart brengen voor het internationaal publiek.

Waarvoor staat het netwerk?

Het netwerk staat voor belevingsvolle en kwalitatieve congres locaties. Sinds een aantal jaar ondersteunt en ontwikkelt Toerisme Vlaanderen een bijzonder netwerk van venues in erfgoedlocaties en venues met een unieke impact door heel Vlaanderen en Brussel. Met het netwerk werken ze verder aan beleving voor de (meeting & congres-)bezoeker en bekijken ze hoe ze die beleving ook digitaal kunnen uitbouwen. Veel aandacht gaat naar de internationaal erkende kwaliteit maar ook aspecten zoals toegankelijkheid en duurzaamheid verliezen ze niet uit het oog. Ze zorgen ervoor dat de venues elkaar steunen en leren van elkaar, opdat ze samen in deze post-corona tijd weer volop betekenisvolle events kunnen houden in Vlaanderen.

Ook mag een focus op het reizen naar morgen verhaal, waarbij kwantiteit ruimte maakt voor kwaliteit met de nadruk op duurzaamheid, beleving, toegankelijkheid, digitalisatie en welzijn niet ontbreken. 

Als lid moet je aan enkele voorwaarden voldoen  

Basisvoorwaarden

 • Permanente infrastructuur
 • Gelegen in Vlaanderen
 • Kwalitatieve meeting faciliteiten (gratis zelfscan voor meetinglocaties)
 • Professionele dienstverlening op internationaal niveau met een website beschikbaar in het Engels en het nodige bekwame personeel
 • Meeting locatie is uniek of congresteam staat garant voor het bezorgen van een impactvolle ervaring 

Randvoorwaarden

 • Goede bereikbaarheid: ligging op maximaal 15 minuten loopafstand van logies en treinstation, en vanuit het treinstation duurt een treinreis naar de dichtstbijzijnde luchthaven minder dan 90 minuten
 • Geschikte logies in de omgeving
 • Duidelijke doelstellingen & strategie rond duurzaamheid of locatie heeft het Green Key label behaald
 • Duidelijke doelstellingen & strategie rond toegankelijkheid of locatie heeft het toegankelijkheidslabel behaald
 • ‘Reizen naar morgen’ focus met aandacht voor het leveren van een positieve impact op lange termijn