Als wandelaar en fietser vind je vaak nuttige informatie, die je tijdens de planning van een tocht nodig hebt, niet terug op (online) fiets- en wandelkaarten. Hierbij denken we aan openbare toiletten, picknickbanken, laadpunten voor e-bikes, een speeltuin voor de kinderen… Via de ‘Pin je punt’-actie van Toerisme Vlaanderen verzamelen fietsers en wandelaars deze nuttige informatie voor elkaar. Op die manier kunnen we iedereen helpen om wandelen en fietsen nog aangenamer te maken!

Pin je punt

De praktische informatie die je nodig hebt om je tocht te plannen en uiteindelijk te doen, ontbreekt om een eenvoudige reden. De informatie is namelijk niet voldoende kwalitatief in kaart gebracht of is gewoon niet voorhanden. Gelukkig is er voor dit probleem een oplossing : ‘Pin je punt’!

Het is de bedoeling dat in Vlaanderen elk nuttig punt (openbaar toilet, zitbankje, elk laadpunt voor e-bikes…) toegevoegd wordt aan de OpenStreetMap, een open thematische kaart waar iedereen aan kan bijdragen en waaruit ook iedereen informatie kan gebruiken. Via Pin je punt kan iedereen op een eenvoudige en handige manier een toeristisch punt toevoegen aan deze OpenStreetMap. Je zou het de Wikipedia van de kaarten kunnen noemen. Als jij wil meewerken aan meer toegankelijk informatie voor alle fietsers en wandelaars, word dan een Pin je punt-gebruiker!

Met deze campagne zetten de 5 provinciale toeristische organisaties (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Oost-Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Vlaams-Brabant en Visit Limburg) en Toerisme Vlaanderen zich nu in om het probleem van de ontbrekende, nuttige informatie voor wandelaars en fietsers aan te pakken.

Hoe werkt het?

Via Pin je punt zullen we door allemaal samen te werken 7 thematische ‘gegevenslagen’ met nuttige punten in heel Vlaanderen kunnen digitaliseren, namelijk :

  • Laadpunten voor e-bikes
  • Openbare toiletten
  • Zit- en picknickbankjes
  • Uitkijkpunten / uitkijkplatformen /uitkijktorens
  • Fietsherstelpunten
  • Fietsverhuurpunten
  • Speeltuinen

Toerisme Vlaanderen zal de 7 thematische gegevenslagen dagelijks uit OpenStreetMap exporteren en publiceren als open data. Deze data zal vervolgens aangeboden worden aan de online routeplanners en apps. Op die manier kunnen de belangrijkste routeplanners deze extra data integreren in hun producten en wordt fietsen en wandelen in Vlaanderen nog aangenamer!
Via Pin je punt kan iedereen, ook zonder technische kennis, meehelpen met het pinnen van toeristische relevante punten in Vlaanderen en daarbuiten.

Aan de slag!

Klik op deze link om de kaart te openen en je pin toe te voegen!

De campagne kreeg ook een gezicht om ze de nodige publiciteit te geven. Vlaamse radio- en televisiepresentator Sam De Bruyn, die bovendien zelf fervent wandelaar is, roept iedereen aan de hand van een korte video op om actief te starten met pinnen!