Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 2023

De Inspiratiedag 2023 is afgelopen!

Thema

Heel wat mensen ontdekken onze provincie al wandelend of met de fiets. Toerisme Oost-Vlaanderen zet daarom sterk in op fiets- en wandeltoerisme met de continue ontwikkeling van de knooppuntnetwerken, innoverende concepten en inspirerende routes. Maar hoe kun jij inspelen op het stijgende aantal wandelaars en fietsers die langs je onderneming, zaak of gemeente komen? Wat zijn de noden van (meerdaagse) fietsers en wandelaars? Hoe maak je je onderneming fietsvriendelijk? Welke initiatieven neemt Toerisme Oost-Vlaanderen al, wat staat er op de planning voor de toekomst en hoe pik je daarop in?

Onder het thema ‘Fietsen en wandelen’ richt Toerisme Oost-Vlaanderen dit jaar zijn Inspiratiedag op de diverse mogelijkheden van fiets- en wandeltoerisme. Op deze pagina vind je alle praktische en inhoudelijke informatie over de Inspiratiedag, inclusief het volledige programma. Heb je toch nog een vraag of is er iets onduidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen via sector@oost-vlaanderen.be. Benieuwd hoe de Inspiratiedag er vorig jaar uitzag? Neem hier een kijkje.

En dan nu… actie!

Hoewel het om een Inspiratiedag gaat – met als doel om te inspireren – wil dat niet zeggen dat je zonder concrete plannen naar huis hoeft te gaan. Om de opgedane inspiratie meteen in de praktijk om te zetten, kun je op het einde van de dag aansluiten bij een interactieve sessie naar keuze. Daarin ga je samen met een begeleider en andere deelnemers actief aan de slag met de thema’s ‘eigen fiets- en wandelpersona’s maken’ (wie zijn je fiets- en wandelgasten en hoe speel je hierop in?), ‘creatief inspelen op fietsen en wandelen’ (hoe kun jij via fietsen en wandelen positief bijdragen aan je directe omgeving) of ‘eigen fiets- en wandelarrangementen maken’ (actief samenwerkingen opzoeken met organisaties in jouw omgeving). Zo vertrek je niet alleen naar huis met nieuwe inzichten, maar ook met concrete ideeën die onze regio’s nóg aantrekkelijker maken voor de recreatieve wandelaar en fietser. Heb je meer behoefte aan een frisse neus na al die opgedane inspiratie? Dan kun je er ook voor kiezen om mee te gaan op een wandeling door de nabijgelegen Assels, een mooi meersengebied.

Praktisch

Dit jaar vindt de Inspiratiedag plaats in de Oude Abdij van Drongen (Drongenplein 27, 9031 Gent). De locatie is van rolstoeltoegankelijke liften en toiletten voorzien. Om de verschillende reisroutes per vervoersmiddel naar de abdij te bekijken, klik je hier. Je kunt ervoor kiezen om de volledig dag bij te wonen of enkel het voormiddag- of namiddagprogramma, al dan niet met lunch.

Deelname aan het programma (inclusief lunch) is gratis voor alle Oost-Vlaamse toeristische actoren (logies, reca, gemeentebesturen, gidsen(verenigingen), attracties, brouwers, siertelers, streekproducenten,…). Deelname is ook gratis voor toeristische actoren uit Antwerps Scheldeland (inschrijvingskost wordt betaald door Toerisme Provincie Antwerpen). De kostprijs is € 50 / p.p. voor toeristische actoren uit andere streken. Opgelet: je inschrijving kan worden geweigerd als je niet in toerisme actief bent. De deadline om je in te schrijven is vrijdag 6 oktober om 12:00 uur.

IK SCHRIJF ME IN!


Voormiddagprogramma

Het voormiddagprogramma bestaat uit een onthaal met koffie en ontbijt, gevolgd door enkele plenaire sprekers en een lunch met Oost-Vlaamse streekproducten.

9:00 – Onthaal met koffie en ontbijt

Vanaf 09:00 ben je welkom in de Oude Abdij. Daar kun je voor de start van de plenaire sessies koffie en gebak verkrijgen.

10:00 – Welkomstwoord van de voorzitter

Leentje Grillaert, voorzitster van Toerisme Oost-Vlaanderen, heet je welkom op deze editie van de Inspiratiedag.

10:20 – Wat doet Toerisme Oost-Vlaanderen voor het fiets- en wandeltoerisme?

Toerisme Oost-Vlaanderen wil bezoekers en gasten een onvergetelijke fiets- en/of wandelbeleving bezorgen. Een gedreven team zet zich elke dag in om die belofte waar te maken. Maar hoe gaan wij precies te werk, wat hebben we te bieden en welke projecten staan er op stapel? Stijn, Emma, Jolien en Boris (ontbrekend op de foto) van Toerisme Oost-Vlaanderen schetsen heel concreet hoe onze organisatie haar rol als fiets- en wandelprovincie waar maakt, en welke tools er zijn die jij kan inzetten om fietsers en wandelaars aan te trekken.

11:25 – Trends in het fiets- en wandeltoerisme

Shinrin-yoku, packcrafting, gravelbiken, navigatietechnologieën,… de fiets- en wandelsector is er eentje met veel trends! En nu fietsen en wandelen populairder zijn dan ooit, is het belangrijk de grootste trends en laatste ontwikkelingen samen onder de loep te nemen. Filip Nicasi is bestuurder van Horeca Partners. Hij praat ons volledig bij, zodat we klaar zijn om de fiets- en wandeltoerist van vandaag én morgen te ontvangen.

12:00 – Lunch

Tussen de middag geniet je van een lunch op basis van Oost-Vlaamse streekproducten.

 


Namiddagprogramma

Tijdens het namiddagprogramma krijg je drie keer de keuze uit drie inspiratiesessies. Na een koffiepauze kies je tot slot één interactieve workshop waarin je samen met de lesgever en andere geïnteresseerden concreet aan de slag gaat rond een bepaald thema. Of je gaat mee op een korte wandeling door de Assels, om de inspiratie wat te laten bezinken.

13:30 – Break-out 1: keuze uit drie inspirerende sessies

Hoe doe je aan storytelling en influencerwerking rond fietsen & wandelen?

Met haar blog en podcasts ‘Op Wandel‘ wil Dorien Draps haar liefde en passie voor het buitenleven met zoveel mogelijk mensen delen. Ze werkt daarvoor ook samen met verschillende partners, waaronder steden en gemeenten. Dorien weet als geen ander hoe je een influencerwerking op touw zet, en hoe storytelling precies in elkaar zit. In een interactieve sessie legt ze ons dit haarfijn uit.

 

Deze sessie wordt tweemaal gegeven; om 13:30 en 14:10.

Hoe gidsen met de fiets?

Grietje Vanacker leidt mensen op met een passie voor gidsen. Zelf gidst ze te voet of met de fiets in binnen- en buitenland. De meerwaarde van ‘gidsen al fietsend’ kan moeilijk overschat worden. Je geraakt overal en je kan langere afstanden overbruggen. Ook mensen die al moeilijker stappen of mensen die geen grote afstanden kunnen afleggen te voet zijn meteen weer op de baan. Ze vertelt hoe ze zelf in de stad en op de buiten, in binnen- en buitenland mensen gidst al fietsend. Dankzij de elektrische fietsen kan iedereen weer mee. De nadruk ligt op fietsveiligheid.

 

Expeditie Buitengewoon, een meerdaags wandelarrangement

Tijdens deze sessie gaan we ‘gluren bij de buren’, want ook op andere plekken in Vlaanderen gaat men creatief aan de slag met fiets- en wandeltoerisme. In Balen bijvoorbeeld, waar Toerisme Balen in samenwerking met diverse (lokale) partners het meerdaagse wandelarrangement Expeditie Buitengewoon in het leven riep, waarbij je drie dagtochten combineert met buitengewone verblijven. Een inspirerend voorbeeld van hoe een idee kan uitgroeien tot een succesvol toeristisch product. Hoe kwam dit arrangement tot stand, welke samenwerkingen waren er nodig, welke drempels waren er onderweg,… Elsje Van Dosselaer van Toerisme Balen neemt je mee op haar Expeditie Buitengewoon!

 

 

14:10 – Break-out 2: keuze uit drie inspirerende sessies

Hoe doe je aan storytelling en influencerwerking rond fietsen & wandelen?

Met haar blog en podcasts ‘Op Wandel’ wil Dorien Draps haar liefde en passie voor het buitenleven met zoveel mogelijk mensen delen. Ze werkt daarvoor ook samen met verschillende partners, waaronder steden en gemeenten. Dorien weet als geen ander hoe je een influencerwerking op touw zet, en hoe storytelling precies in elkaar zit. In een interactieve sessie legt ze ons dit haarfijn uit.

 

Deze sessie wordt tweemaal gegeven; om 13:30 en 14:10.

Icoonfietsroutes & Etalageroutes, een- of meerdaagse uitstappen met de fiets

Johan Vanswijgenhoven en Ewoud Lagring zijn beide expert fietsen bij Toerisme Vlaanderen. Johan komt ons meer vertellen over de Icoonfietsroutes, die zich richten op de meerdaagse vakantiefietsers. Ewoud vertelt ons meer over de Etalageroutes: daguitstappen met de fiets. Welke van deze routes bevinden zich op Oost-Vlaamse bodem, welke doelgroep spreken ze aan en wat zijn de mogelijkheden voor jou, als ondernemer/stad/logies, om mee op de kar te springen?

 

Wat zijn toegankelijke fiets- en wandelroutes?

Wat voor de meesten vanzelfsprekend is, is dat niet voor iedereen. Toerisme Oost-Vlaanderen zet sterk in op toegankelijke routes om zo iedereen te laten kennismaken met de mooiste fiets- en wandelplekken in onze regio’s. Welk drempelvrij aanbod heeft Toerisme Oost-Vlaanderen, en welke plannen liggen er op tafel om de fiets- en wandelbelevingen voor iedereen nog toegankelijker te maken? David Talloen (projectcoördinator drempelvrij toerisme bij Toerisme Oost-Vlaanderen) geeft je een duidelijk overzicht. Daarnaast vertelt David ook hoe je zelf je steentje hieraan kan bijdragen.

 

 

14:50 – Break-out 3: keuze uit drie inspirerende sessies

Hoe de fiets- en wandeltoerist in beeld brengen met persona's?

Om de fiets- en wandelgast goed te kunnen bedienen, is het belangrijk om hem zo goed mogelijk te kennen. Aan de hand van persona’s – gedetailleerde beschrijvingen van je (fictieve) ideale bezoekers – leren we de verschillende types gasten kennen die Oost-Vlaanderen bezoeken om er te fietsen en/of te wandelen. Wat zijn de verwachtingen, behoeften, voorkeuren,…? Filip Nicasi van Horeca Partners deelt inzichten gebaseerd op onderzoek uit de sector, zodat we beter in staat zijn om op de doelgroepen in te spelen.

 

Met vijf in bed: een meerdaagse wandel- of fietstrektocht

Eva Saegerman van B&B De Boskouter is één van de vijf bezielers van de meerdaagse trektocht door de Vlaamse Ardennen ‘Met vijf in bed’. Vijf B&B’s werkten samen een fiets- en wandelconcept uit, waarbij alles voor de gasten is geregeld! Een trektocht organiseren met verschillende logies: dat vraagt een hele organisatie naast de gewone uitbating. Zonder passie voor de streek en het wandelen lukt dat niet. Ontdek hun verhaal!

Hoe fiets- en wandelarrangementen maken?

Arrangementen ontzorgen je gasten en bezoekers. Maar hoe zoek je als organisatie de samenwerking op met anderen en hoe stel je een aantrekkelijk arrangement samen? Hoe speel je in op de vele fiets- en wandelmogelijkheden in je regio, en hoe kan jij creatieve arrangementen samenstellen? Sophie De Coninck (Logeren in Vlaanderen) reikt je nodige tools aan, en plant alvast de eerste zaadjes om creativiteit, ondernemingszin en samenwerking te stimuleren.

 

15:20 – Koffiepauze

Tijdens de koffiepauze geniet je van enkele Oost-Vlaamse versnaperingen.

 

15:45 – Break-out 4: keuze uit drie interactieve workshops of een wandeling

Aan de slag: eigen fiets- en wandelpersona's maken

In deze sessie gaan we een stap verder en gaan deelnemers aan de slag met het maken van eigen persona’s: gedetailleerde beschrijvingen van je (fictieve) ideale bezoekers. De inzichten vanuit de inspiratiesessie worden gekoppeld aan de praktijk. We denken samen na over de toekomstige gasten in een interactieve sessie. Filip Nicasi en Steve Van Uytbergen (Horeca Partners) zorgen voor de begeleiding. Hoe kan je jouw specifieke gastenervaring optimaliseren? Welke diensten en faciliteiten zijn nodig? Hoe creëer je een persoonlijke en unieke benadering voor jouw zaak?

 

Heb je interesse in deze workshop? Dan raden we je aan om ervoor ook de inspirerende sessie ‘Hoe de fiets- en wandeltoerist in beeld brengen met persona’s?’ te volgen.
Opgelet: voor een vlot verloop is het aantal plaatsen tijdens deze sessie beperkt tot 20 deelnemers.

Aan de slag: creatief inspelen op fietsen & wandelen

Hoe kan je als ondernemer, stad of gemeente op een creatieve manier aan de slag met wandelen en fietsen? En hoe kan je er eventueel zelfs voor zorgen dat er een positieve impact is op de directe omgeving en inwoners? De B&B’s achter ‘Met vijf in bed’ plannen met ‘Wandel een boom’ een nieuw concept, ondersteund door BOOST (Bosgroepen Oost-Vlaanderen). In deze sessie gaan we samen met Eva Saegerman en Dries Moerloose (BOOST) op zoek naar manieren om fiets- en wandeltoerisme als hefboom te gebruiken om te komen tot een beleefbare plek voor de bezoeker, bewoner, ondernemer en de plek zelf.

Heb je interesse in deze workshop? Dan raden we je aan om ervoor ook de inspirerende sessie ‘Met vijf in bed: een meerdaagse wandel- of fietstrektocht door de Vlaamse Ardennen’ te volgen.
Opgelet: voor een vlot verloop is het aantal plaatsen tijdens deze sessie beperkt tot 20 deelnemers.

Aan de slag: eigen fiets- en wandelarrangementen maken

Zin om actief samenwerkingen op te zoeken met organisaties in jouw omgeving? In kleine groepjes kan je tijdens deze sessie brainstormen, ervaringen uitwisselen en contacten leggen. Onder begeleiding van Sophie De Coninck (Logeren in Vlaanderen) en enkele medewerkers van Toerisme Oost-Vlaanderen bekijken we heel praktisch welke mogelijkheden er voor jou zijn, welke drempels er in de weg kunnen staan en welke extra ondersteuning er nodig is.

 

Heb je interesse in deze workshop? Dan raden we je aan om ervoor ook de inspirerende sessie ‘Hoe fiets- en wandelarrangementen maken en vermarkten?’ te volgen.
Opgelet: voor een vlot verloop is het aantal plaatsen tijdens deze sessie beperkt tot 20 deelnemers.

Frisse neus: wandeling door de Assels

Op een steenworp van de Oude Abdij vind je de Assels, een pittoresk meersengebied aan de oevers van de Leie. Heb je nood aan een frisse neus en laat je graag even de opgedane inspiratie bezinken? Dan kun je ervoor kiezen om onder begeleiding een wandeling van zo’n 2,7 km door het gebied te maken als afsluiting van de Inspiratiedag.

 

 

16:30 – Einde voorzien

IK SCHRIJF ME IN!