Skip to main content

Gent en Vlaamse Ardennen op Deense TV

27-05-2016

Deens tv-programma proeft van Gent en ontdekt de Vlaamse Ardennen

Het Deense reisprogramma ‘Bag Verden med Tobias’ streek in de zomer van 2015 neer in Gent voor een culinaire ontdekkingstocht. Een half miljoen kijkers kregen het resultaat maandag 23 mei te zien op DR1, de nationale Deense televisie. De Belgische troeven – bier en chocolade – kwamen op een heel originele manier in beeld. Ook de Vlaamse Ardennen kregen mooie aandacht, met gids Filip Meirhaeghe op de Koppenberg.

Bag Verden (te vertalen als ‘achter de wereld’) is niet zomaar een reisprogramma. De sympathieke jonge gastheer Tobias Hamann-Pedersen ontdekt de wereld namelijk met een bijzondere missie: zijn impressies verwerken tot een gebak. En dat levert aangename en originele televisie op. In een 43 minuten durend programma over Vlaanderen, strijkt Tobias met zijn crew neer bij een gastgezin in Gent en gaat hij op zoek naar de typische lekkernijen die toeristen er van over de hele wereld komen proeven. Gentse neuzen en frietjes mogen niet ontbreken, maar ook de pralines van chocolatier Yuzu naast De Minard staan op het programma en uiteraard belandt ook Tobias’ schoen in de beruchte waarborgmand, wanneer hij in biercafé De Dulle Griet op de Vrijdagmarkt een Kwak van brouwerij Bosteels bestelt, in het bekende koetsiersglas. Vertrouwde taferelen voor wie van Gent is, maar zeer verrassend allemaal voor de Deense televisiecrew. Tobias laat het zich met pretoogjes welgevallen.

Helemaal leuk wordt het wanneer Tobias zich laat verleiden om samen met Filip Meirhaeghe een stukje Vlaamse Ardennen te fietsen, want het hart van Vlaanderen, dat is koers. Dat weten ze zelfs in Denemarken. Meirhaeghe daagt Tobias uit voor een wedstrijdje op de Koppenberg en toegegeven, de sympathieke Deen rijdt met een snedige tred naar boven. Er kan zelfs een sprint vanaf op de top. Om bij te komen van de inspanning, wordt even later in Geraardsbergen een mattentaart soldaat gemaakt. Mooie en smakelijke televisie allemaal, met de zegen van de weergoden, in een zonovergoten Oost-Vlaams decor. Wat Tobias op het einde van het programma bakt, is een cake waar Vlaanderen trots op mag zijn. In het bijzijn van iedereen die hem inspireerde onthult hij een mastodont van een chocoladetaart, in de vorm van een kassei. Filip Meirhaeghe was zichtbaar trots.

Dit alles kregen een half miljoen Denen op maandag 23 mei te zien. De uitzending werd op de Facebookpagina van Tobias – met 30.000 volgers – tot vier maal toe aangekondigd met korte trailers. 

Het programma ‘Bag Verden med Tobias’ werd door DR1 in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen en Stad Gent voorbereid.