Drie jaar lang (2017-2019) werkten de vijf Provinciale Toeristische Organisaties samen met jou, de fietsvakantiespecialist, om meerdaagse fietsvakanties in Vlaanderen internationaal te laten groeien. Samen ontplooien we een gevarieerd aanbod, meer boekingen en een sterk imago voor Vlaanderen als fietsvakantiebestemming.

B2B-platform om de beste fietsvakanties mee samen te stellen

We ontwikkelden een overzichtelijk platform voor Belgische en Nederlandse reisorganisatoren en inspiratoren. De website staat vol bouwstenen waarmee je gemakkelijk nieuwe Vlaamse fietsvakanties uitwerkt:

 • toeristische trekpleisters
 • de beste fietspaden
 • de mooiste uitzichten
 • sfeervolle logies
 • goede service partners
 • foto’s voor promotioneel gebruik…

Het aanbod is interprovinciaal en verdeeld onder drie thema’s: Bier, Vlaamse Meesters en Vlaamse Toppers. Iedere suggestieroute is gebaseerd op het fietsvriendelijke fietsknooppuntennetwerk. Klik de bouwstenen aan, vorm een route en download deze voor eigen gebruik. Stel direct een nieuwe fietsvakantieroute samen: https://www.netwerkfietsvakantiesvlaanderen.be/kaart/

Promotie van jouw fietsvakanties

Met het platform kun je je fietsvakantieaanbod verder ontwikkelen. In het najaar van 2018 verzamelen wij het vernieuwde aanbod. Samen met Toerisme Vlaanderen zorgen we voor extra B2B en B2C communicatiecampagnes in binnen- en buitenland.

Wil je graag als kwalitatief fietspunt fungeren of een fietsvriendelijke logies zijn, lees hier de tips en tricks in de wegwijzer die je gratis kan opvragen bij ons: https://sector.tov.be/wegwijzer-fietsvakanties-voor-de-vakantiemaker/

Wie zijn er bij Fietsvakanties in Vlaanderen betrokken?

 • De vijf Vlaamse provincies
 • Vereniging Vlaamse Provincies (VVP)
 • Toerisme Vlaanderen
 • Reisorganisatoren
 • Fietsrouteplatformen en reisinspirators (OTA’s)
 • Fietsservice ondernemingen (bagagevervoer, fietsverhuur, verzekeraars, fietsvervoerders, innovatieve fietsenmakers etc.)
 • Toeristische ondernemingen (logies, hotels, campings, brouwerijen, musea, attracties etc.)

Overheidsondersteuning voor Vlaamse fietsvakanties op 4 manieren

1. Sectorvorming: meer samenwerking tussen provincies en ondernemers

We vormen een samenwerkingsnetwerk tussen de provincies onderling en met alle fietsvakantiespecialisten. Geïnteresseerden uit de gehele fietsvakantiesector komen naar onze evenementen én online in onze LinkedIn groep. Ook jij bent welkom. Word lid en kom op de Fietsvakanties in Vlaanderen LinkedIn-groep in contact andere touroperators, fietsplatformen, fietsservicepartners en toeristische ondernemers.Service initiatie: betere fietsservices voor fietstoeristen
We brachten de noden in kaart om toeristen onbezorgd te laten fietsen. We zetten innovatieve bedrijven met fietsexperts samen om tot een duurzaam vernieuwd aanbod te komen voor de fietsvakantiesector. Denk hierbij aan comfortabele moderne fietsen, bagagevervoer, fietsverzekering en -herstelling. Zowel voor B2B als B2C gebruik.

2. Imago-ontwikkeling: voorbeeldroutes door Vlaanderen

We verbinden het beste uit de provincies in drie voorbeeldroutes rond de thema’s: bier, Vlaamse meesters en Vlaamse highlights. Voor jou samengebracht op deze B2B-website. Dit platform vormt een bron van waardevolle toeristische informatie: routes, logies, POI’s, fietsservices etc., waarmee je zelf aan de slag kunt. Als je vragen hebt, mag je ons altijd contacteren.

3. Product-trade vermarkting: promotionele ondersteuning

Tot slot ondersteunen we je in promotie met binnen- en buitenlandse campagnes. Jullie vernieuwde fietsvakantieaanbod brengen we samen in een digitale tradebrochure. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen benaderen we buitenlandkantoren, de buitenslandse fietsvakantietrade en pers.

4. Handige wegwijzer voor lokale vakantiemakers

We lanceerden een handige wegwijzer voor lokale vakantiemakers voor het samenstellen van fietsvakanties-arrangementen en we presenteerden servicepartners die daarbij kunnen helpen. Lees hier de tips en tricks in de wegwijzer die je gratis kan opvragen bij ons: https://sector.tov.be/wegwijzer-fietsvakanties-voor-de-vakantiemaker/.

Fietsvakantie Trade event

Op 13 november 2019 kwamen meer dan 150 reisprofessionals samen voor het laatste inspiratie en netwerkevent van het project Fietsvakanties in Vlaanderen. Tijdens dit event deelden touroperators en fietsvakantiespecialisten ervaringen en resultaten die ze opdeden uit dit 3-jarig project. De conclusie was duidelijk. Vlaanderen staat op de kaart als top fietsvakantiebestemming! https://www.netwerkfietsvakantiesvlaanderen.be/over-fietsvakanties-in-vlaanderen/het-project/ Bekijk er ook het filmpje van gedeputeerde Leentje Grillaert!