Skip to main content
03-06-2022

Proficiat aan het bezoekerscentrum ‘Lam Gods Sint-Baafs’ in de Sint-Baafskathedraal in Gent dat op 11 mei een zilveren award in de wacht sleepte op de uitreiking van de Museum + Heritage Awards in Londen, ook bekend als ‘de Oscars van de museumsector’. De jury omschreef de realisatie van het bezoekerscentrum van de Sint-Baafskathedraal als ‘Highly commended’.

Internationale erkenning

Het bezoekerscentrum werd op 25 maart 2021 officieel geopend en nu, een jaar later, sleept het een zilveren award in de wacht binnen de prestigieuze categorie ‘International Exhibition of the year’. Bezoekers, kunstkenners en historici waren al razend enthousiast en nu komt daar nog die bijzondere internationale erkenning bij.

Een immersieve museale ervaring

Tijdens een bezoek aan de Sint-Baafskathedraal word je door een persoonlijke virtuele digitale assistent van kapel naar kapel geleid en op allerlei plaatsen zie je een levensecht spektakel met de inzet van een AR-bril of AR-tablet. Alle zintuigen worden aangesproken ter voorbereiding op het grote moment: het aanschouwen van het meesterwerk van Van Eyck, het Lam Gods! Het bezoek wordt in negen talen aangeboden en volgens ieders wens: een korte of een lange tour, een familieversie, een tour aangepast voor mensen met een visuele beperking…

Het project brengt van Eycks fantastische schildertechnieken tot leven via de revolutionaire digitale technieken van vandaag en is een baanbrekende en innovatieve realisatie op het vlak van kunst- en erfgoedbeleving in Vlaanderen. Het bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs vormde ook één van de kernpunten van het Vlaamse Meesters programma (periode 2018-2020), dat werd gecreëerd vanuit Toerisme Vlaanderen.

Meer informatie

Deze bijzondere museale ervaring werd ontwikkeld door het Brugse bedrijf Alfavision, in nauwe samenspraak met Toerisme Vlaanderen en de kerkfabriek van de Sint-Baafskathedraal. Meer informatie hierover vind je op de website van Toerisme Vlaanderen (klik hier).

Wil je meer weten over de Museum + Heritage Awards? Klik hier voor meer info.