Skip to main content
22-03-2023

Met een wall of fame voor alle 125 winnaars van Vlaanderens Mooiste – 106 bij de mannen en 19 bij de vrouwen – heeft de Ronde van Vlaanderenstraat in Kluisbergen er een attractie bij. Op zondag 2 april, wanneer de 107de editie van de wielerwedstrijd er voorbijkomt, zullen miljoenen tv-kijkers overal ter wereld de nieuwe eremuur te zien krijgen.

Nog meer beleving

De wall of fame, een opvallende constructie van 7 meter lang en 2 meter hoog, staat sinds kort aan het begin van de Ronde van Vlaanderenstraat in Kluisbergen. De muur bestaat uit een houten structuur en een gegraveerde mozaïek van kasseien, met daarop de namen en foto’s van alle 125 Rondewinnaars, van 1913 tot en met 2022. ‘Met deze eregalerij brengen we hulde aan de grote atleten van Vlaanderens Mooiste en voegen we nóg meer beleving toe aan de Ronde van Vlaanderenstraat. Wie daar gaat fietsen of wandelen, wordt zelf een deel van dit stukje Vlaams sporterfgoed. Tegelijk zetten we de Vlaamse Ardennen nog eens extra op de kaart als hét landschap van wielertoeristen. Op deze heuvels en kasseien leeft de koers, hier voel je nog de echte wielercultuur’, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert.

In 2016, naar aanleiding van de 100ste Ronde, staken Toerisme Vlaanderen en Toerisme Oost-Vlaanderen de Ronde van Vlaanderenstraat in een belevingsvol kleedje. Op het wegdek prijkt een erelijst van Rondewinnaars, tien mythische Rondehelden werden er vereeuwigd op grote fotopanelen, en met picknick banken werd een fietsrustpunt gecreëerd waar (wieler)toeristen kunnen verpozen tussen de wielergoden.

Onderhoudsbeurt

De wall of fame was de laatste realisatie binnen Homeland of Cycling, een project waarmee Toerisme Oost-Vlaanderen – met de steun van Toerisme Vlaanderen – de Vlaamse Ardennen uitspeelde als dé regio om de koers te beleven. Ook de Flandrien Challenge, een uitdagingsrit over 59 iconische hellingen in de Vlaamse Ardennen en West-Vlaanderen, werd binnen dit project gerealiseerd. De meeste bijhorende Strava-wegmarkeringen in de Vlaamse Ardennen krijgen binnenkort een onderhoudsbeurt, net als de tijdslijn op het wegdek van de Ronde van Vlaanderenstraat. Tegelijk zal zowel de wall of fame als de tijdslijn vervolledigd worden met de meest recente winnaars, ook die van de 107de Ronde.

Zelf fietsen langs de monumenten van de Ronde? De Ronde van Vlaanderenkaart, met 3 lussen over de belangrijkste hellingen en kasseistroken uit de Vlaamse voorjaarsklassiekers, kost € 4. Bestellen kan op www.routen.be/webshop.