Skip to main content
06-04-2021

Het Vlaams Beschermingsmechanisme (deel 5) is het vervolg op het Vlaams Beschermingsmechanisme (deel 4).
Op 5 februari besliste de Vlaamse Regering om het Vlaams Beschermingsmechanisme verder toe te kennen voor januari en februari 2021. Je kon een aanvraag indienen voor de periode van 1 februari tot 28 februari 2021. De premie bedraagt 10% van de omzet. Een aanvraag is niet meer mogelijk.

Vlaams Beschermingsmechanisme (deel 5)

Op 5 februari 2021 besloot de Vlaamse Regering het Vlaams beschermingsmechanisme ook toe te kennen voor januari en februari 2021.
Ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% door de coronamaatregelen kunnen een aanvraag indienen voor de periode van 1 februari 2021 tot en met 28 februari 2021.
Ondernemingen die verplicht gesloten zijn tussen 1 februari en 28 februari moeten hun omzetdaling niet aantonen voor de sluitingsperiode.
Een aanvraag indienen kon tot en met 30 april 2021. Aanvragen is dus niet meer mogelijk.

Alle ondernemingen waarvoor tot sluiting is beslist, vallen hieronder. Ook andere toeristische ondernemers die een omzetverlies van minstens 60% lijden, komen in aanmerking voor deze steun. Je hoeft dus niet gesloten te zijn om in aanmerking te komen.
De premie geldt zowel voor ondernemingen als voor zelfstandigen.

De premie kan gecombineerd worden met take away, maar er is wel een voorwaarde. Indien een restaurant in de periode van 1 februari tot en met 28 februari 2020 50% of meer van zijn omzet uit take away-activiteiten haalde, moet deze onderneming wél een omzetdaling van minstens 60% aantonen.

De steun bedraagt 10 procent van de omzet (excl btw) in dezelfde periode in 2020. Een minimum steunbedrag is voorzien van € 600 voor de periode 1 februari tot en met 28 februari 2021. De maximumbedragen vind je hier.

Zelfstandigen in bijberoep

Ben je een zelfstandige in bijberoep die in 2019 een beroepsinkomen had tussen € 6.996,89 en € 13.993,78 en als loontrekkende niet 80% of meer is tewerkgesteld?
Dan kom je ook in aanmerking maar wordt de subsidie gehalveerd in vergelijking met zelfstandigen in hoofdberoep.

Vlaams Beschermingsmechanisme deel 5 aanvragen

De deadline voor de aanvraag is verstreken. Indienen is niet meer mogelijk.

Meer info over het Vlaams Beschermingsmechanisme – deel 5

Meer informatie over het Vlaams Beschermingsmechanisme (deel 5) vind je op de website van VLAIO. Klik hier voor meer info.

Meer info over de diverse steunmaatregelen

Klik hier voor een overzicht van alle steunmaatregelen (o.a. het corona globalisatiemechanisme, het crisis-overbruggingsrecht, het dubbel overbruggingsrecht en de coronalening voor eventsector en toeristische sector).
Meer informatie op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.