03-08-2020

De coronacrisis zorgt voor grote onzekerheid bij de evenementensector. De Vlaamse overheid voorziet een terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren, dat werkkapitaal creëert om nieuwe evenementen voor te bereiden en op te zetten vanaf najaar 2020.

60 % van de kosten

Het terugbetaalbaar voorschot bedraagt 60% van de totale kost van het evenement en is beperkt tot de niet recupereerbare kosten en onvermijdbare facturen – minimaal € 25.000 euro en maximaal € 800.000.

De verplichting tot terugbetaling vervalt indien het event niet mag doorgaan omwille van een beslissing van de nationale veiligheidsraad, of de Vlaamse overheid of een provinciale of regionale lockdown, die evenementen verbiedt in het kader van de maatregelen naar aanleiding van Covid-19. Dan kan de steunaanvrager de steun definitief krijgen, beperkt tot de niet recupereerbare kosten en onvermijdbare facturen. Het bedrijfseconomische risico wordt niet afgedekt: als het evenement verlieslatend was, moet de steun terugbetaald worden. 

Twee oproepen

Er komt een eerste oproep in september voor events tot 31/12/2020. De uiterste indieningsdatum van deze oproep is 2 oktober 2020.
Een tweede oproep voor events die in 2021 plaatsvinden heeft als uiterste indieningsdatum 9 november 2020.

Aanvragen

Organisatoren van congressen en evenementen kunnen een terugbetaalbaar voorschot aanvragen bij VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen. Dit kan via deze link.

Meer info

Meer informatie op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.
VLAIO organiseerde over het terugbetaalbaar voorschot een webinar op 16 september ’20. De webinar kan je hier herbekijken.