Skip to main content
29-05-2020

Uit een recent onderzoek van Thomas More blijkt dat de Vlamingen hun reisplannen hebben gewijzigd sinds de uitbraak van het coronavirus. Een aanzienlijk deel van de Vlamingen wil in de zomer 2020 meer op reis in eigen land.
De groep Vlamingen die enkel naar het buitenland wou reizen, daalde zelfs met 64%.

Enkele van de belangrijkste bevindingen zijn:
  • De meerderheid had voorafgaand aan de maatregelen reisplannen; de meesten pasten hun plannen aan.
  • Een aanzienlijk deel van de respondenten dat voor de coronamaatregelen van plan was om initieel enkel naar het buitenland te reizen (73%), zegt dat ze na een eventuele afbouw van de maatregelen van plan is om de recreatieve tijd zowel in België als in het buitenland door te brengen (44%), 10% zegt enkel in België te zullen reizen en 18% blijft thuis.
  • Van diegenen die, voor de coronamaatregelen, initieel van plan waren om zowel in België als naar het buitenland te reizen (14%), geeft 21% aan enkel binnen België te zullen reizen of thuis te blijven (13%).
  • 1 op de 5 Vlaamse respondenten geeft aan enkel in België te zullen reizen bij een hypothetische afbouw van de maatregelen. Dit doen ze omdat ze denken dat ze op die manier het risico op besmetting in het buitenland kunnen verkleinen (44%) (zelfs wanneer maatregelen om te reizen opgeheven worden) of om de lokale economie te steunen (28%).
  • Het voorgenomen budget voor reizen binnen België is aanzienlijk hoger dan voor de maatregelen. Respondenten geven duidelijk aan de wederopbouw van de lokale toeristische industrie te willen steunen.