Wat is het?

Inzicht in de toeristenstromen op basis van de aankomst- en overnachtingscijfers (FOD Economie – Algemene Directie Statistiek):
– Hoeveel verblijfsgasten (aankomsten) logeren in commercieel logies en hoeveel nachten (overnachtingen) verblijven ze hier allemaal samen?
– Vanwaar zijn de toeristen afkomstig? (herkomst)
– Wat is het doel van hun verblijf? Zijn het vakantiegangers of zakentoeristen?

Door een ingrijpende trendbreuk in de cijfers in 2015 kan men de cijfers vanaf 2015 niet vergelijken met de cijfers vóór 2015.
Vanaf 2015 zitten de vakantiewoningen ook vervat in de cijfers.

Welk cijfermateriaal is beschikbaar?

Voorlopige cijfers 2021 voor Vlaanderen, de provincies, de regio’s en de kunststeden, door Toerisme Vlaanderen ontsloten in een dynamisch dashboard
>Raadpleeg de website van Toerisme Vlaanderen

Definitieve cijfers 2020 Oost-Vlaanderen
De aankomst- en overnachtingscijfers van de FOD Economie – Algemene Directie Statistiek leggen de nefaste impact van het coronavirus op het verblijfstoerisme op harde wijze bloot.
Oost-Vlaanderen ontving in 2020 globaal 58,5% minder verblijfsgasten dan in 2019 en er werden 55% minder overnachtingen geboekt. In absolute cijfers staat dit voor een verlies van 730.000 verblijfstoeristen en van ruim 1,4 miljoen overnachtingen.
Het verblijfstoerisme uit het buitenland kreeg de zwaarste klappen (aankomsten: -69%, overnachtingen: -65%) maar ook de binnenlandse markt werd niet gespaard (aankomsten: -46%, overnachtingen: -42%). Kunststad Gent, sterk gericht op buitenlands verblijfstoerisme, werd dan ook zwaarder getroffen dan de Oost-Vlaamse regio’s.
De positieve trend in het binnenlands verblijfstoerisme tijdens de zomermaanden waarin veel Belgen voor een vakantie in eigen land kozen, vormt een kortstondig lichtpunt in het coronajaar 2020.
>Raadpleeg de definitieve cijfers 2020 voor Oost-Vlaanderen

Definitieve cijfers 2020 en vorige jaren voor Vlaanderen, de provincies, de regio’s en de kunststeden, door Toerisme Vlaanderen ontsloten in een dynamisch dashboard
>Raadpleeg Toerisme in cijfers “XL” 2020 (Toerisme Vlaanderen)

Verblijfstoerisme in de Oost-Vlaamse Regio’s

>Raadpleeg hier het Verblijfstoerisme in het Meetjesland 2020
>Raadpleeg hier het Verblijfstoerisme in Scheldeland 2020 (Oost-Vlaamse deel)
>Raadpleeg hier het Verblijfstoerisme in de Vlaamse Ardennen 2020
>Raadpleeg hier het Verblijfstoerisme in het Waasland 2020
>Raadpleeg hier het trendrapport Leiestreek 2019-2020 van Westtoer

Aankomsten en overnachtingen per gemeente
– Cijfers 2020 en 2019
>Raadpleeg de website van Toerisme Vlaanderen
– Cijfers 2018 en vorige jaren
> Raadpleeg de website van Statbel

Vragen of hulp nodig?