Toerismeboeren

Een PDPO project voor de actieve land-en tuinbouwers in Oost-Vlaanderen

Ondanks de vele kansen zien we dat er veel vragen zijn rond de mogelijkheden van hoevetoerisme en daar wil het PDPO-project ‘Toerismeboeren’ verandering in brengen. Hiervoor bundelen Toerisme Oost-Vlaanderen, het Plattelandscentrum Meetjesland en het Innovatiesteunpunt hun krachten, kennis & expertise.

Het project loopt van oktober 2017 tot en met maart 2020.

Overnachten en beleven bij actieve land- en tuinbouwbedrijven

Belevingsvolle dichtbij-vakanties zitten in de lift. Meer en meer gaat men op zoek naar authentieke plekjes in eigen land om even te verstillen, te connecteren met de natuur & het platteland. Deze duidelijke trend biedt heel wat mogelijkheden voor land- en tuinbouwers die willen inzetten op een verbreding van hun activiteiten door kwaliteitsvolle logies en/of belevingsvolle recreatieve activiteiten aan te bieden.

Maar wat verwachten deze bezoekers nu precies? Wat voor innovatieve types van logies bestaan er allemaal en wat wordt er nu precies bedoeld met ‘belevingsvolle activiteiten’? Kan dit alles eigenlijk wel op een actieve boerderij in Vlaanderen en brengt het ook wat op?

Aanpak naar actieve land- en tuinbouwers

Concreet zullen wij doorheen het project een tiental Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers met een idee, een op maat begeleiding bieden om zo tot innovatieve & duurzame projecten te komen.

  • Welke kansen bestaan er op vlak van toerisme in jouw regio?
  • Welke logiesvormen of activiteiten zijn er mogelijk of gewenst op het bedrijf? En hoe betrek je andere lokale ondernemers en bevolking hierbij?
  • Hoe kom je tot een sterk en werkbaar concept?
  • Wat zijn de wettelijke verplichtingen?
  • Wat is de gepaste bedrijfsvoering?
  • Is het project rendabel?
  • En wat met promotie? Communicatie? …
Wetgeving

Indien je een logiesvorm wilt inrichten op het platteland dan dien je rekening te houden met heel wat regelgeving gericht op de bescherming van de schaarse open ruimte in Vlaanderen en op het voorbehouden van deze open ruimte voor landbouw en natuur. Als actieve landbouwer zijn er wel heel wat mogelijkheden om in te zetten op hoevetoerisme als integraal onderdeel van het bedrijf.

Tijdens het project Toerismeboeren gaan de promotoren het gesprek aan met verschillende partners om zo een klare kijk te kijken op de mogelijkheden voor innovatieve logiesvormen op het platteland. Daarnaast wordt er tijdens de begeleiding van de piloot-toerismeboeren heel wat praktische ervaring opgedaan.

Deze ervaringen zullen we na afloop bundelen in een praktisch draaiboek zodat land- en tuinbouwers vanuit gans Vlaanderen en daarbuiten hiermee aan de slag kunnen.

BELANGRIJK: Heb je een idee voor logies, ga altijd eerst eens horen bij Toerisme Oost-Vlaanderen voor gratis advies. Ga zeker ook langs bij de lokale stedenbouwkundige ambtenaren om te horen wat er precies mogelijk is op jouw perceel.

Hoe starten met een logies?

Heb je interesse om begeleid te worden binnen het project ‘Toerismeboeren’? Neem dan zeker contact met ons op en vertel ons jouw ideeën of wensen of vul het formulier in: https://www.tov.be/nl/formulier/toerismeboeren .

Bekijk zeker ook eens al onze afgelopen en geplande acties in de Nieuwsberichten hieronder of laat je inspireren door de galerij of de websitelinks en brochures aan de rechterkant.

Nieuwsberichten

Vormingsmoment 19/03/19

| Toerismeboeren | No Comments
Van slowcabine tot druppeltent : innovatieve mobiele logiesvormen bij actieve land- en tuinbouwers Ben je een land- of tuinbouwer en wil je graag mensen ontvangen op je bedrijf voor een belevingsvolle overnachting? Dan is dat een goed idee! Belevingsvol logeren zit namelijk in de lift in Vlaanderen. Maar uiteraard is…

Inspiratietoer

| Toerismeboeren, Uncategorized | No Comments
In kader van dit project gaven we de Oost-Vlaamse land-en tuinbouwers de kans op 7 juni 2018 om alvast inspiratie op te doen tijdens een dagtrip naar Nederland! Met 22 rurale ondernemers en 9 experten aan boord vertrok de goed gevulde bus richting Nederland om er 3 bijzondere logies bij…

Startmomenten

| Toerismeboeren | No Comments
Uniek, kwaliteits- en belevingsvol logeren bij land- en tuinbouwers In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel maar weinig verblijven voor openluchtrecreatie. De vraag naar unieke toeristische logiesbeleving gaat in stijgende lijn en dat creëert mogelijkheden voor de land- en tuinbouw. Het logiesdecreet, dat in werking is sinds 1 april vorig jaar, creëert…

Toerismeboeren: een nieuw project

| Acties & producten, Headline, Leiestreek, Logiesondernemingen, Meetjesland, Nieuws, Regio's, Scheldeland, Toerismeboeren, Vlaamse Ardennen, Waasland | No Comments
Toerismeboeren : overnachten en beleven bij actieve land- en tuinbouwbedrijven Belevingsvolle dichtbij-vakanties zitten in de lift. Meer en meer gaat men op zoek naar authentieke plekjes in eigen land om even te verstillen, te connecteren met de natuur & het platteland. Deze duidelijke trend biedt heel wat mogelijkheden voor land-…

Laat je inspireren

Erfgoed Bossem (NL)

3 oktober 2018

De Krekelwei (BE)

3 oktober 2018

Hayema Heerd (NL)

3 oktober 2018

BoerenBed (EU)

3 oktober 2018

’t Zeugekot (BE)

3 oktober 2018

Aan de Vleterbeke (BE)

3 oktober 2018

Hooiberghutten (NL)

3 oktober 2018

Koe in de Kost (NL)

3 oktober 2018