Skip to main content
20-03-2023

‘Hoe als ondernemer meezeilen op STROOM’; dat was de focus van het sectormoment georganiseerd door Toeristische Regio’s Waasland en Scheldeland op dinsdag 14 maart 2023.

Hoe kan je als ondernemer inspelen op de ontwikkelingen als ‘Kandidaat Nationaal Park Scheldevallei’ waar hectaren extra mooie getijdennatuur wordt ontwikkeld, en ‘STROOM! Festival in de Scheldevallei’ waar van 21 juni-14 juli concerten, discours worden gehouden in de natuur, aan prachtig erfgoed. Als je dit verbindt met jouw logies, wandelen, fietsen kan je voor extra beleving zorgen voor de bezoekers van dit festival, en komt hij ook bij jou iets komen drinken, een hapje eten of logeren! Daar hadden vele ondernemers oren naar. Bijna 70 deelnemers vulden de koorkapel van de abdij van Bornem! Een uniek kader voor deze hoogmis voor de toeristische sector.

Na een korte inleiding van Marilou Dubois van Toerisme Scheldeland nam Sophie Detremmerie het roer over en staken we van wal voor een overzicht van het STROOM festival. Een tocht van drie weken van Berlare tot Hamme die ons stroomafwaarts meeneemt langsheen 22 verschillende locaties om daar voor anker te gaan voor oeverconcerten, inhoudelijke discours of andere events. Een co2 neutrale boot geeft dit festival bovendien een duurzaam karakter. Dat belooft !

Hoe ga ik als ondernemer nu aan de slag om mee te zeilen op de STROOM ? Dat kwam Sophie De Coninck, directeur van Logeren in Vlaanderen Vakantieland ons vertellen. Hoe stel ik als ondernemer een arrangement samen op maat van dit festival ? Hiervoor werd een duidelijk stappenplan gepresenteerd om op maat van elk onderneming je klanten te verleiden met een creatief arrangement, dat is aangepast aan de vragen van de hedendaagse consument. Tips die elke ondernemer mee naar huis nam om zelf mee aan de slag te gaan.

Oproep: heb je een STROOM-arrangement uitgewerkt? Contacteer marilou.dubois@scheldeland.be en els.maes@waasland.be en krijg promotionele ondersteuning! Of heb je een idee, maar heb je graag bijkomend advies? Ook dan kan je bij Els en Marilou terecht.

En dan ? Je hebt een arrangement uitgewerkt, hoe ga je dat nu promoten?

Laat dat maar over aan Toerisme Waasland en Scheldeland! In duo presenteerden Marilou Dubois en Els Maes de krachtige promotionele tools van beide regio’s. Beide regio’s hebben jaren ervaring met het promoten van alle aspecten toerisme en bouwden zo een groot publiek uit. Via een communicatiemix van gedrukte, digitale tools en social media zetten zij de logie, café of restaurant in de spotlight. Bovendien stellen ze gratis tools ter beschikking zoals routeplanners en handige toolkits. Promotie, check !

Daarna was het de beurt aan enkele ondernemers die hun inspirerende arrangementen presenteerden. Zo kan je bij Georges Billemont van B&B Villa Emma uit Sint-Amandsberg een arrangement boeken  ‘Meerdaags fietsen in Kandidaat Nationaal Park Scheldevallei’. Fietsen krijg je gratis ter beschikking tijdens je verblijf, en ook voor picknick of bagagetransport kan gezorgd worden. Toon Pauwels van WIM (Waasland Intens Meemaken) organiseert dan weer ‘Duurzaam toeren in de Polders van Kruibeke’. Allebei good practices om je bezoekers een unieke ervaring te bezorgen. Interessant om te zien hoe zij concreet te werk gaan, opnieuw ideeën om mee naar huis te nemen !

Tot slot presenteerde Eline De Smet, coördinator Lekker Oost-Vlaams Lokale hoe je streekproducten kan integreren in je onderneming. Van streekbier tot lokale hoeveproducten, stuk voor stuk (h)eerlijke producten van eigen bodem.

Wie zou daar geen zin van krijgen ? De perfecte overgang dus naar het volgende onderdeel van het programma, een netwerklunch in de wandelgangen van de abdij. A walking dinner dus, waarbij iedereen de kans had om elkaar te leren kennen en te netwerken. Nieuwe contacten werden gelegd en wilde ideeën kwamen boven. De lucht gonsde van de creativiteit.

Een geslaagde dag, laat het festival maar komen, wij zijn er klaar voor om de bezoeker deze arrangementen aan te bieden en extra beleving te bezorgen, samen met alle partners !

Presentaties gemist of herbekijken? Klik hier!
Hier zijn sfeerbeelden te vinden van het sectorevent.