Skip to main content
09-12-2019

Op 2 december 2019 organiseerde Toerisme Oost-Vlaanderen zijn jaarlijkse inspiratiedag. Onder het motto “Duurzaamheid: dure woorden of ‘duust’ vragen?” lieten we je kennismaken met duurzame toeristische visies en acties. Er waren niet alleen boeiende sprekers, maar ook ‘babbelhoeken’ waar je samen met ons kon brainstormen over diverse onderwerpen. Voor deze 10e editie waren we te gast in het FlexMeeting Center in Gent.
De inspiratiedag was opnieuw een groot succes met 124 deelnemers.

Je kan nog even nagenieten bij deze sfeerbeelden (klik hier) en de presentaties.

Word Energieambassadeur (Anneleen Demey, Provincie Oost-Vlaanderen)

Na het welkomstwoord van gedeputeerde Leentje Grillaert, stelde Anneleen Demey de subsidie voor energieambassadeurs voor.

Duurzaam Toeristisch Ondernemen – succesvol door marketing, jawel marketing (Herman Janssens, Brein & Branie)

Na de presentatie van Pieter van de Glind (presentatie niet beschikbaar wegens copyrights) deelde Herman Janssens zijn inzichten in duurzaam toeristisch ondernemen.

Vanaf de late voormiddag zorgden negen verschillende sessies voor nog meer vernieuwende ideeën. De meeste presentaties kan je hieronder vinden.

Een duurzaam evenement, makkelijker dan je denkt ( Jeroen Vereecke, Robinetto & Martijn Van De Walle, Smarty Greenz)

Of je evenement nu groot of klein is, met enkele slimme maatregelen maak je het al een stuk duurzamer. Met gezond verstand en de nodige creativiteit maak je je evenement leuker voor jou, je bezoekers én de Planeet.

Lokale producten, ontdek de troeven! (Katrien Baetens, Provincie Oost-Vlaanderen)

Kies je voor lokale producten dan laat je de bezoeker ontdekken wat de lokale producent te bieden heeft. In Oost-Vlaanderen staan meer dan 200 hoeve- en streekproducenten voor je klaar.

Is lokaal toerisme wel zo duurzaam als wordt beweerd? (Peter Wollaert, UNITAR – Managing Director CIFAL Flanders)

Welke rol kan en heeft lokaal toerisme te spelen in het verhaal van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)? Is lokaal toerisme deel van maatschappelijke oplossingen of deel van maatschappelijke problemen? Hoe innovatief is ons lokaal toerisme? En gaat het alleen over verantwoordelijkheden op vlak van duurzaamheid of kunnen deze SDG’s ook de business case versterken? Uitdagende vragen voor een al even uitdagend als inspirerend onderwerp.
Meer presentaties vind je ook via deze link.

Hoe voedselverspilling voorkomen en wat te doen met overschotten? (Hanne Heymans, Foodwin)

Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en enorm veel onnodige kosten. Maar hoe los je dit op?
Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden, van preventie tot hergebruik of herverdeling van overschotten… Laat je inspireren door enkele praktijkvoorbeelden.

Booot, pionier met elektrische boten (Gwen Vanhove, Booot)

Duurzaam ondernemen rendeert. Booot is al jaren een pionier op het vlak van elektrische boten. Bovendien werken ze voor hun aanbod met lokale streekproducenten. Gwen Vanhove (zaakvoerder van Booot) legt uit waarom hij voor elektrische bootjes koos, wat de mogelijkheden en valkuilen zijn.

Kennismaking Green Key-label met getuigenis van logies (Eveline De Reu, GoodPlanet Belgium & Bert De Wolf, De Schapenkop Ronse)

We lichten Green Key voor je toe: schetsen een beeld van het internationale label, zetten de voordelen ervan op een rij en tonen hoe jullie zich kunnen aanmelden.
Bert De Wolf van logies De Schapenkop (Ronse) getuigt over zijn ervaringen met het Green Key-label.

Vragen over de inspiratiedag? sector@oost-vlaanderen.be