Skip to main content
05-03-2021

Sinds dit jaar kan je niet meer onbelast bijverdienen, althans niet volgens de voorziene wettelijke regeling. De wet die dat sinds midden 2018 mogelijk maakte, is vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Ons nieuwsbericht over de schrapping kan je hier lezen.

De schrapping was een streep door de rekening voor veel gidsen en gidsenverenigingen. De regeling voor onbelast bijverdienen was toepasbaar voor gidsen, tot eind 2020.

Tijdelijke regeling voor sportsector

Sinds de vernietiging door het Grondwettelijk Hof bleef het zeer lang stil over een mogelijk alternatief. De sportsector drong meermaals aan op een nieuw statuut op maat.
Eind 2020 resulteerde dit in een tijdelijke regeling voor verenigingswerkers in een sportclub. In 2021 mogen zij eveneens tot 6.390 euro per jaar bijverdienen, maar niet meer onbelast. De verenigingswerker moet 10 procent belasting betalen op de brutovergoeding. De sportvereniging betaalt nog eens een solidariteitsbijdrage van 10 procent op die vergoeding.

Dezelfde regeling voor socioculturele sector?

De sportsector heeft dus al een (tijdelijk) alternatief, maar wat met de socioculturele sector (en vermoedelijk ook de gidsen)? Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke wil de socioculturele sector zo snel mogelijk in dezelfde regeling schuiven. Een beslissing daaromtrent wordt verwacht in het voorjaar.
Bron: De Standaard, 19/01/2021.

Definitieve regeling?

De tijdelijke regeling voor verenigingswerkers (in een sportclub) geldt maar voor één jaar, dus tot eind 2021. Er is nog geen zicht op een definitieve regeling voor het verenigingswerk.