Skip to main content
05-04-2022

De Provincie heeft deze lente opnieuw een mooi aanbod van activiteiten in haar domeinen, erfgoedsites en natuur- en educatieve centra. Daarbij is er aandacht voor personen en gezinnen die te maken hebben met extra drempels zoals een beperking of een beperkt budget. 

Autismevriendelijk aanbod: Snoezelrugzakken

Nieuw dit jaar is dat álle provinciale domeinen, erfgoedsites en natuur- en educatieve centra er nog meer op inzetten dat mensen met autisme met minder zorgen op bezoek kunnen komen. Niet alleen werd er gewerkt aan een gepast onthaal, er werden ook visuele stappenplannen ontwikkeld om een bezoek rustig voor te bereiden. Ter plekke zijn er nu ook snoezelrugzakken tegen overprikkeling beschikbaar. Deze zijn gratis te ontlenen aan de infobalies van de toeristische attracties. In deze snoezelrugzak zit onder meer een zonnebril, een verzwaringsbeer, een geluidsdempende koptelefoon en nog zo veel meer!

“Door snoezelrugzakken beschikbaar te maken, is ons vrijetijdsaanbod nog toegankelijker voor mensen met autisme. Op deze manier kunnen we meteen een helpende hand bieden aan gezinnen met een kind dat zich overprikkeld voelt. We hopen met dit nieuwe initiatief dan ook dat verschillende steden, gemeenten en provincies ons voorbeeld volgen.”

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Toegankelijkheid

Door samen te werken met Toerisme voor autisme vzw is het autismevriendelijk aanbod tot stand gekomen bij volgende provinciale attracties:

Budgetvriendelijk aanbod

Provinciebestuur Oost-Vlaanderen blijft ook verder werken aan een uitgebreid en boeiend budgetvriendelijk aanbod in alle domeinen, erfgoedsites en natuur- en educatieve centra: gratis toegang, kortingen, gezinsvoordelen… Het vaste aanbod wordt gebundeld in de brochure Vrijetijdsaanbod voor gezinnen. Ook werden de gratis en betaalbare (tot 5 EUR) natuur-, sport-, doe- en culturele activiteiten van deze lente gebundeld in de nieuwe Wegwijzer.