Skip to main content
05-07-2022

Toerisme Oost-Vlaanderen peilde in de tweede helft van juni bij de partnerlogies in de Oost-Vlaamse regio’s (hotels, B&B’s, vakantiewoningen, kampeerlogies en kamergerelateerd logies) naar wat ze verwachten qua bezetting in hun uitbating voor de maanden juli en augustus. 121 uitbaters -waaronder vooral B&B’s en vakantiewoningen- deelden hun bevindingen. 3 op 4 onder hen voorzien een eerder tot zeer goede bezetting tijdens de zomermaanden, voor 16% zien de zomermaanden er minder rooskleurig uit en 10% geeft aan hier nog onvoldoende zicht op te hebben. Dat gasten nog steeds veel last-minute boeken wordt door 4 op de 10 uitbaters onderschreven. Goed nieuws: in alle logiestypes zien we positieve vooruitzichten!

Vergelijken we de verwachtingen voor de komende zomer met hoe de zomer 2021 was, dan ziet 1 op de 4 uitbaters nu een (veel) betere zomer tegemoet. Vooral in de hotels -die het vorige zomer moeilijker hadden- verwacht men een betere bezetting. De helft voorziet een gelijkaardige bezetting en voor 1 op 5 kondigt deze zomer zich slechter aan.

Uit de recent vrijgegeven definitieve FOD-gegevens 2021 zien we dat de Oost-Vlaamse regio’s vorige zomer (juli-augustus) globaal 22% meer verblijfsgasten ontvingen dan in 2020 en slechts 10,5% minder dan in het pre-coronajaar 2019. De binnenlandse markt boomde met een kwart meer aankomsten dan in 2019, terwijl de buitenlandse aankomsten 56% lager afklokten dan in 2019.

In de peiling naar de vooruitzichten voor de zomer bij de partnerlogies uit de Oost-Vlaamse regio’s geeft 1 op 4 aan deze zomer meer buitenlandse boekingen te hebben dan vorige zomer. Quasi evenveel uitbaters geven aan meer dan wel minder binnenlandse boekingen te noteren. Terwijl enerzijds het buitenland lonkt, kiezen ook velen voor een vakantie in eigen land.

Bij een recente bevraging (eind mei) in opdracht van Logeren in Vlaanderen onderschrijft 59% van de Oost-Vlaamse logiesuitbaters dat de Vlaming Vlaanderen de afgelopen jaren heeft ontdekt als vakantiebestemming en dat zich dat nu ook nog laat voelen.
Naast de logiesuitbaters werden ook 1000 Vlamingen bevraagd naar hun vakantiegedrag. 46% heeft de afgelopen jaren ontdekt dat Vlaanderen veel meer te bieden heeft als vakantiebestemming dan initieel gedacht.

De huidige onzekere context met ondermeer de problemen op de luchthavens en de hoge brandstofprijzen speelt bovendien in het voordeel van een vakantie in eigen land. Zo geeft 46% van de ondervraagde Vlamingen aan dat de nog mogelijke coronamaatregelen in het buitenland en de brandstoftoeslagen voor vliegreizen een rol spelen bij de comfortabele keuze voor een dichtbijvakantie. De helft ervaart een vakantie dicht bij huis ook als minder stressvol.
Maar liefst 55% plant deze zomer minstens één (korte) vakantie in Vlaams logies. In de top 3 van de geplande activiteiten staan wandelen (49% – bij 22% staat deze activiteit op eerste plaats = hoogste percentage), genieten van de natuur (36%), culinair genieten (30%), fietsen (23%), samenkomen met vrienden en/of familie (19,5%), cultuur opsnuiven (19%)… activiteiten waar de Oost-Vlaamse regio’s een waaier aan mogelijkheden voor bieden.

Geïnteresseerd in meer?
Hier vind je de volledige resultaten van de bevraging naar de vooruitzichten voor de zomervakantie 2022 bij de partnerlogies in de Oost-Vlaamse regio’s.

Raadpleeg op de sectorwebsite de overzichten van de definitieve FOD-cijfers 2021:
voor Oost-Vlaanderen
voor Gent en de Oost-Vlaamse Regio’s samen
voor de Oost-Vlaamse Regio’s