Skip to main content
01-06-2021

De nieuwe fietsnetwerkkaarten van Toerisme Oost-Vlaanderen zijn er. De kaarten, met netwerken in Scheldeland, Meetjesland, Waasland, Vlaamse Ardennen, Leiestreek en Gent, hebben voortaan dezelfde lay-out als de website en het Routen-magazine.

De nieuwe website van Routen staat sinds vorig jaar online. Stap voor stap worden alle producten in een nieuw ‘Routen-jasje’ gestoken. Sommige fietsnetwerken waren toe aan een grondige herwerking. Daarom combineren we het nieuwe Routen-jasje met de herwerking van de kaarten.

Wat vind ik op de kaarten terug?

Naast de gekende aanduiding van het netwerk, zijn er ook enkele nieuwigheden.
Eerst en vooral zal je op de kaarten telkens startplekken terugvinden, die werden gekozen op basis van de parkeer- en horecafaciliteiten. Op die manier kan je gemakkelijk aansluiten op het fietsnetwerk. Per kaart werd ook een suggestielus uitgetekend, waarmee je het vernieuwde fietsnetwerk meteen kan uitproberen. Uiteraard wordt ook voldoende uitleg gegeven bij de bezienswaardigheden onderweg.

Sinds wanneer zijn de kaarten beschikbaar?

De kaarten van Meetjesland, Gent, Vlaamse Ardennen, Waasland en Leiestreek zijn beschikbaar sinds 10 mei.
De kaart van Scheldeland is beschikbaar sinds midden mei.
De fietsnetwerkbox, een box met de zes kaarten erin, is beschikbaar sinds eind mei.

Welke netwerkwijzigingen staan op de kaarten?

Momenteel werkt Toerisme Oost-Vlaanderen aan heel wat wijzigingen op de fietsnetwerken. Op de nieuwe kaarten staan volgende aanpassingen:
– Fietsnetwerk in en rond Gent: er komen bijkomende trajecten tussen de regio’s Meetjesland (Evergem), Leiestreek (Drongen en Sint-Denijs-Westrem), Scheldeland (Destelbergen) en Waasland (Oostakker) en het centrum van Gent. Zo willen we de regio’s beter bereikbaar maken vanuit Gent. Daarnaast zijn er ook nieuwe trajecten in het Gentse stadscentrum en een betere verbinding tussen Oostakker en Destelbergen. Het vernieuwde fietsnetwerk zal voortaan ook het Sint-Pietersstation in Gent aandoen.
– Fietsnetwerk Waasland: wijzigingen te Beervelde en Eksaarde.
– Fietsnetwerk Meetjesland: naast de wijziging in Evergem zijn er enkele kleinere aanpassingen in Aalter door beëindiging van een aantal spoorwegwerken.
– Fietsnetwerk Leiestreek: er is een bijkomend traject tussen Nazareth en Eke. De nieuwe kaarten zullen nu ook de correcte situatie van het netwerk ter hoogte van het Parkbos tonen.
– Fietsnetwerk Scheldeland: naast de bijkomende verbindingen met Gent (centrum en deelgemeente Oostakker) zijn er wijzigingen in Erpe-Mere, Haaltert, Berlare, Hamme, Aalst en aan Antwerpse kant in Bornem. De nieuwe kaart zal ook de reeds eerder gewijzigde situatie in het Antwerps Scheldeland correct weergeven.
– Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen: grote wijzigingen in Oudenaarde, Ronse en Kluisbergen en Herzele. Kleinere wijzigingen zijn er in Maarkedal, Brakel, Wortegem-Petegem en Kruisem.

De meeste wijzigingen werden reeds uitgevoerd. Je kan via de routeplanner van Toerisme Oost-Vlaanderen (klik hier) de zones zien waar we aan het werk zijn en bijgevolg de bewegwijzering nog niet volledig op punt staat. Dit wordt dagelijks aangepast aan de vorderingen van de werken. We raden dus recreanten aan om altijd de routeplanner op voorhand te consulteren. Die toont niet alleen de zones waar wij werken aan de kwaliteitsverbetering van de netwerken, maar ook tijdelijke onderbrekingen door werken van derden waarvan wij op de hoogte zijn.

Bestel nu je nieuwe fietsnetwerkkaart

> Stap 1: Log in als partner of vraag een login aan
> Stap 2: Bestel de nieuwe fietsnetwerkkaart Waasland via onze webshop
> Stap 3: Bestel de nieuwe fietsnetwerkkaart Meetjesland via onze webshop
> Stap 4: Bestel de nieuwe fietsnetwerkkaart Leiestreek via onze webshop
> Stap 5: Bestel de nieuwe fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen via onze webshop
> Stap 6: Bestel de nieuwe fietsnetwerkkaart Scheldeland via onze webshop
> Stap 7: Bestel de nieuwe fietsnetwerkkaart Gent via onze webshop

Terugname oude fietsnetwerkkaarten

Belangrijke informatie voor de sector: oude fietsnetwerkkaarten worden teruggenomen, weliswaar met een beperking. Maximum 50% van de laatste bestelling wordt teruggenomen. In de plaats van de oude brochures krijg je evenveel nieuwe fietsnetwerkkaarten, zodra ze gedrukt zijn. Je kan ons hiervoor contacteren via toerisme@oost-vlaanderen.be of 09 267 70 70.
UITZONDERING: de fietsnetwerken van Waasland en Meetjesland werden in 2020 vernieuwd. Heb je nog een voorraad fietsnetwerkkaarten Waasland en/of Meetjesland editie 2020? Dan mag je deze voorraad volledig omruilen voor nieuwe fietsnetwerkkaarten.