Skip to main content
05-07-2022

Toerisme Oost-Vlaanderen investeerde het laatste jaar sterk in toegankelijke routes voor mensen met een beperking. Het resultaat is de lancering van 11 toegankelijke routes langs tussenstops met aangepaste infrastructuur. Het gaat om drie fietsroutes, vier wandelroutes en vier autoroutes langs toplocaties in Oost-Vlaanderen.

De routes hebben brede paden die maximaal verhard zijn, met een minimum aan drempels. Ook gereserveerde parkeerplaatsen, drempelhulpen en aangepaste sanitaire voorzieningen in horeca en andere rustplekken maken het verschil. Om die reden zijn ook ouders met kleine kinderen gebaat bij toegankelijke routes. Ook bakfietsen, aanhangkarretjes en buggy’s genieten van de voordelen van toegankelijke fiets- en wandelroutes.

Nog meer kwaliteit

Op de toegankelijke fietsroutes zijn er ontleenpunten met aangepaste fietsen, of het is aangegeven waar men deze fietsen kan ontlenen. Voor alle routes werkt Toerisme Oost-Vlaanderen samen met peterorganisaties die regelmatig de routes inspecteren. Daarnaast zijn er ook nog zeventien laagdrempelige reisbemiddelingskantoren – de Rap op Stap-kantoren met een plus – die het aanbod van toegankelijke daguitstappen, vakantieplaatsen en evenementen bundelen. Op deze manier krijgen mensen met een beperking extra ondersteuning.

Een overzicht van alle Rap op Stap-locaties vind je op de website van Rap op Stap.

Een overzicht van de 11 toegankelijke fiets-, wandel- en autoroutes vind je op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen, via www.routen.be/toegankelijkheid.

Partnerschap

Het verbeteren en realiseren van toegankelijke routes kadert in het project ‘Toegankelijke, Duurzame en Kwaliteitsvolle Routen in Oost-Vlaanderen’. Hiervoor wordt Toerisme Oost-Vlaanderen financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen. Ook tal van andere partners maken dit initiatief mogelijk. Samen met hen bundelen we kennis, ervaring en engagement in een groeiend kwaliteitsvol aanbod van toegankelijke routes in Oost-Vlaanderen.

Het betreft volgende partners:
Toerisme Vlaanderen, Oranje vzw, Sneukelwiel, Kompas vzw, De Nieuwe Ceder, Kompaan vzw, Camino vzw, De Sprong vzw, Wetravel2, Inter-Eva Toegankelijkheid, G-sport Vlaanderen, Sport-Vlaanderen, Provinciaal domein de Gavers, Provinciaal domein het Leen, Oost-Vlaamse Rap op Stapkantoren met een plus.

Routes in de kijker in de pers

Het nieuws over de 11 toegankelijke routes kwam ook uitgebreid aan bod in de pers. Zo kopte Het Nieuwsblad regio Waasland: Toerisme Oost-Vlaanderen maakt 11 routes toegankelijker voor mensen met een beperking: “Omdat iedereen recht heeft op vakantie op maat”, ook de Gazet van Antwerpen en de Facebookpagina van Toerisme Vlaanderen pikten het nieuws op. In De Zondag Gent/Wetteren van 7 augustus kwamen de routes ook onder de aandacht in het artikel ‘Ook voor mensen met een beperking‘.