Skip to main content
22-03-2023

Het kasteel in Bazel is al 24 jaar een geliefkoosde plek bij de Kruibekenaren en een populaire bestemming voor toeristen. Na anderhalf jaar creëren en transformeren is de verjongingskuur compleet. Kasteel Wissekerke / Museum Vilain XIIII verwelkomt vanaf nu op een interactieve manier bezoekers uit eigen streek en uit de hele wereld. 

Sinds 1989 is het Lokaal Bestuur Kruibeke eigenaar van het kasteel. Het gebouw werd kamer na kamer in ere hersteld. In september 2021 gingen de deuren dicht voor het integreren van de nieuwe, ongeziene toeristische beleving.

Vandaag duiken klein en groot, elk op hun manier, de 19de eeuw in. De glorieperiode van het kasteel herleeft, met Zoé de Feltz – de echtgenote van toenmalige burggraaf Philippe Vilain XIIII – als gastvrouw. Dit is het enige museum in Vlaanderen waar het ontstaan van ons land en de woelige tijdsgeest van toen belicht wordt.

Projecties, fascinerende objecten, verrassende touchscreens, een digitale quiz en originele soundscapes maken van Kasteel Wissekerke / Museum Vilain XIII één grote teletijdmachine. De uitnodigende stijlkamers, doe-kamers en droomkamers spreken alle zintuigen aan.

Er zijn drie verschillende audioverhalen, waarbij ook aan de jongeren gedacht werd. Een hippe soundtrack dompelt hen onder in de schone schijn van de 19de eeuw.

De toekomst van het toerisme wordt bepaald door hoe sterk de band met lokale gemeenschappen is. Toerisme Vlaanderen onderzocht dit gegeven uitgebreid en vatte de boeiende conclusies en richtlijnen samen in de visietekst ‘Reizen naar morgen’.
Met Kasteel Wissekerke / Museum Vilain XIII bewijst Kruibeke dat deze missie perfect in de praktijk om te zetten is. Onder andere door eigen talent in te schakelen voor de uitwerking van de toeristische beleving. De gemeente is pionier op het vlak van sociaal, duurzaam en aanstekelijk toerisme. Voor fietsers, wandelaars, dagjesmensen en vakantiegangers.

Kasteel Wissekerke / Museum Vilain XIII is een van de vijf parels tussen het Antwerpse Steen en het Gravensteen in Gent. Samen met de kastelen van Bornem, Hingene en Laarne en de vestingstad Dendermonde goed voor een schitterende erfgoedketting: Kastelen van de Schelde.

Toerisme Vlaanderen en Regionaal Landschap Schelde-Durme helpen mee om deze erfgoedsites langs de Schelde nog uitnodigender te maken dan ze al waren en investeren hierin tijd en middelen.

Op woensdag 29 maart zwaaien de poorten van het kasteel wagenwijd open. Voor inwoners van Kruibeke blijft de toegang gratis. Om iedereen comfortabel te laten genieten van deze totaalbeleving, wordt er met tijdsloten gewerkt. Reserveren is een must, om te grote drukte te vermijden en te garanderen dat er altijd voldoende audioguides klaarliggen.   Op dit moment wordt er nog hard gewerkt in het prachtige 19de eeuwse landschapspark. Tegen eind juni zijn de nieuwe toegangsbrug, de uitkijkplek aan het water en de gezellige picknickplaats klaar. En de historische Koebrug gerestaureerd. Dat vraagt om een groot feest. Op zondag 25 juni is iedereen welkom om de heropening te vieren met picknick, animatie en muziek.