
Ronse heeft duidelijk de toeristische kaart getrokken. Met een doordacht toerismebeleid bereiken ze een hoog niveau, op verschillende toeristische vlakken. Annelies Lenoir, diensthoofd toerisme, getuigt:
“Toerisme Ronse bestaat uit een team van vijf gemotiveerde toerismemakers. Naast de toeristische werking staat de dienst ook in voor het beheer van de Sint-Hermescrypte en het Must – Museum voor textiel, waar één technisch medewerker aan de slag is.
Binnen de werking van de dienst zijn klantvriendelijkheid, creativiteit en samenwerking sleutelbegrippen.
Warm onthaal
Het nieuw onthaal- en belevingscentrum Ronse en de Vlaamse Ardennen is een mooi voorbeeld van een grensverleggend infokantoor, bezoekers worden geprikkeld om onze stad en onze regio, Vlaanderens mooiste landschap te ontdekken. De toegankelijkheid is daarbij van primordiaal belang: ruime openingsuren, duiding in vier talen, familievriendelijk, de volledige site is bovendien rolstoelvriendelijk. Bezoekers zijn onder de indruk! Toerisme Ronse focust op een persoonlijk en warm onthaal, bezoekers moeten zich welkom voelen en informatie op maat krijgen. Enkel een toeristische folder afleveren werkt de dag van vandaag niet meer. Toerisme Ronse beschikt over een sterk en enthousiast team, ze zijn de beste ambassadeurs ooit en stralen dit ook uit.
Samenwerken een evidentie
Binnen de toeristische werking staat samenwerken centraal! Je mag als dienst de beste ideeën hebben alleen zal je ze nooit kunnen realiseren. Een vlotte samenwerking met andere stadsdiensten en overheidsdiensten maar ook een goede verstandhouding met de private toerismemakers is essentieel. Let op, dit vergt wel de nodige tijd en energie maar het werkt.
V.-Log – Ronse (Verenigde logiesverstrekkers) is een mooi voorbeeld van een structurele samenwerking waar iedereen beter van wordt. De logiesverstrekkers van Ronse kennen elkaar allemaal persoonlijk en samenwerken loopt dan gewoonweg veel vlotter en spontaner. Het persoonlijk contact met onze logiesverstrekkers zorgt er sowieso voor dat we elkaar zoveel mogelijk ondersteunen en tips uitwisselen. Toerisme Ronse faciliteert dit tweemaandelijks overleg en zet hier ook de schouders onder.
Creatieve productontwikkeling
Toerisme Ronse heeft de afgelopen jaren werk gemaakt van een marktgerichte en creatieve productontwikkeling, hiermee proberen we extra bezoekers te genereren en ons te onderscheiden. De ‘speurtocht Rosalie is jarig’ en de ‘smaakkaart’, een lekkere stadswandeling zijn mooie voorbeelden. De smaakkaart is een stadswandeling met zes smaakbonnetjes, toeristen kunnen die kaart aankopen op de dienst toerisme en gaan vervolgens op stap. Langsheen het parcours kunnen ze de bonnetjes inruilen voor een hapje en een drankje. We werken hiervoor samen met een aantal horecazaken en promoten op die manier tegelijkertijd een aantal van onze streekproducten.
Goesting en passie
Als dienst toerisme is het ook onze opdracht om personen zin te doen krijgen om te ondernemen in onze stad waardoor het toeristisch aanbod ruimer en gedragen wordt. We kunnen dit doen door zelf in eerste instantie onze job met veel passie uit te oefenen en ondernemers met elkaar in contact te brengen. Als dienst kunnen we geen financiële ondersteuning bieden maar we kunnen wel een adviserende, verbindende en promotionele rol spelen. Veel ondernemers zijn ondertussen met veel goesting Fan van Ronse en dragen dit ook uit.”
Meer info
Annelies Lenoir, diensthoofd Toerisme Ronse
annelies.lenoir@ronse.be
055 232 818