Inspiratiedag Toerisme Oost-Vlaanderen 2022

OPGELET: De Inspiratiedag van 2022 is afgelopen.

Onder de noemer ‘Drempelvrij Toerisme’ richt Toerisme Oost-Vlaanderen dit jaar zijn Inspiratiedag op de diverse aspecten van een toerisme zonder barrières. Hoe zetten we onze provincie op de kaart als een toegankelijke vakantiebestemming, die met open armen klaarstaat om gasten te ontvangen? Hoe maak je zelf je zaak of aanbod drempelvrij, in alle betekenissen van het woord? Tijdens de Inspiratiedag op maandag 21 november 2022 bieden negen sprekers je het antwoord op deze vragen en nog veel meer!

Op deze pagina vind je alle praktische en inhoudelijke informatie over de Inspiratiedag, inclusief het volledige programma. Heb je toch nog een vraag of is er iets onduidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen via sector@oost-vlaanderen.be.

Hybride aanbod

Voor het eerst zal de Inspiratiedag zowel digitaal als fysiek bij te wonen zijn. Concreet bieden we het voormiddagprogramma (onthaal, plenaire sessies en lunch) enkel aan aan wie er fysiek bij kan zijn. Lukt het je niet om na de lunch te blijven — of raak je er eenvoudigweg de hele dag niet — dan bieden we je ook de kans om via livestreaming het namiddagprogramma (keuzesessies) te volgen.

Raak je tot op de locatie? Dan is dit de ideale gelegenheid om je conculega’s beter te leren kennen bij het genot van een lekkere Oost-Vlaamse lunch. Bovendien krijg je na afloop van de keuzesessies de kans om het Museum Dr. Guislain zelf te bezoeken als deel van de Inspiratiedag. Past het niet of heb je het te druk? Dan kun je op kantoor, thuis of waar dan ook alsnog een groot deel live meevolgen op je computerscherm. Zo krijg je zelfs met een drukke agenda of andere verplichtingen de kans om inspiratie op te doen!

Inschrijvingen

Deelname aan het voormiddagprogramma (inclusief lunch) is gratis voor alle Oost-Vlaamse toeristische actoren (logies, reca, gemeentebesturen, gidsenverenigingen, attracties, brouwers, siertelers, streekproducenten,…). Deelname is ook gratis voor toeristische actoren uit Antwerps Scheldeland (inschrijvingskost wordt betaald door Toerisme Provincie Antwerpen). De kostprijs is € 50 / p.p. voor toeristische actoren uit de West-Vlaamse Leiestreek of actoren uit andere streken (waaronder ook de andere West-Vlaamse en Antwerpse regio’s).

Deelname aan het namiddagprogramma (keuzesessies ná de lunch) is gratis voor alle actoren, ongeacht of het programma digitaal of fysiek wordt gevolgd. De deadline om je in te schrijven is maandag 14 november om 12:00 uur. Heb je geen uitnodiging ontvangen, maar wil je er wel graag een krijgen? Stuur dan een mailtje naar sector@oost-vlaanderen.be.

Locatie

Dit jaar vindt de Inspiratiedag plaats in het Gentse Museum Dr. Guislain, een locatie die zichzelf omschrijft als ‘contrair, utopisch, bruut, creatief en speels – een plek waar elke stem telt’. Een betere plek voor dit evenement valt niet te verzinnen!

Adres: Jozef Guislainstraat 43b, 9000 Gent
Bereikbaarheid en toegankelijkheid: De locatie is volledig rolstoeltoegankelijk en is voorzien van aangepaste toiletten en liften. Meer info via https://www.museumdrguislain.be/nl/toegankelijkheid.
Openbaar vervoer: Tramhalte ‘Gent Guislainstraat’ ligt op 75 meter van het museum en is bereikbaar met Tram 1. Bushalte ‘Gent Guislainbrug’ ligt op 350 meter. Beide haltes zijn via bus of tram verbonden met het station Gent-Sint-Pieters.
Parking: Er is een grote gratis parking met rolstoeltoegankelijke parkeerplaatsen (via de ingang in de Jozef Guislainstraat).

Uitnodiging ontvangen?

Vragen of hulp nodig?

Voormiddagprogramma (enkel fysiek)

09:15 – Onthaal met koffie en gebak (Café)


Vanaf 09:15 ben je welkom in het Museum Dr. Guislain. Daar kun je voor de start van de plenaire sessies koffie en gebak verkrijgen.

10:00 – Welkomstwoord van de voorzitter (Grote zaal)


Leentje Grillaert, voorzitster van Toerisme Oost-Vlaanderen, heet je welkom op deze editie van de Inspiratiedag.

 

10:15 – Iedereen verdient vakantie (Grote zaal)


Gudrun Willems
Iedereen Verdient Vakantie

Gudrun Willems is netwerkverbinder bij Iedereen Verdient Vakantie, een netwerk dat mensen met een financiële vakantiedrempel de kans wil geven om op vakantie of op daguitstap te gaan. Beperkt budget, bijzondere vraag, een beperking? Aan de hand van diverse getuigenissen vertelt Gudrun welke positieve effecten een vakantie teweegbrengt.

 

10:35 – De zeven b’s van toegankelijkheid (Grote zaal)


David Talloen
Toerisme Oost-Vlaanderen

David Talloen is beleidsmedewerker ‘budgetvriendelijk en toegankelijk toerisme’ bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Heel wat mensen worden geconfronteerd met drempels die hen beletten om op uitstap of op vakantie te gaan. Kom tijdens deze sessie meer te weten over ‘de 7 b’s van toegankelijkheid’ en laat je inspireren over hoe jij je werking toegankelijker kunt maken.

 

11:10 – Project MindTour (Grote zaal)


MindTour*
Museum Dr. Guislain & Thomas More

Museum Dr. Guislain ontwikkelde samen met hogeschool Thomas More en vzw De Bolster een toolkit die een museumbezoek toegankelijker maakt voor personen met een verstandelijke beperking. Dat alles kadert in het project MindTour (Mindful Tourism Services for Mentally Disordered People). Drie studenten ‘Space and Service Design’ en twee medewerkers van het museum stellen die toolkit en bijbehorende publicatie voor een inclusief museum voor. 

*Britt Pellens, Anthony Chalfoun, Julie Amy, Yoon Hee Lamot, Kristine Timperman

 

12:00 – Lunch (Café)


Tussen de middag geniet je van een lunch op basis van Oost-Vlaamse streekproducten.

 

Namiddagprogramma (fysiek + streaming)

13:30 – Toegankelijk onthaal (Grote zaal)


Michelle Vandepoele
Inter

Michelle Vandepoele is adviseur ‘toegankelijkheid en universal design’ bij Inter. Welke soorten beperkingen bestaan er? Hoe zorg je voor een klantvriendelijk onthaal voor gasten met een beperking? Michelle toont aan dat toegankelijkheid meer is dan de nodige aanpassingen te doen aan een gebouw. Gastvrijheid en vriendelijkheid maken het verschil!

13:30 – Diversiteit in het ontbijt (Kleine zaal)


Greet Cleemput
Flanders’ FOOD

Greet Cleemput is innovatiemanager bij Flanders’ FOOD en baatte vroeger een eigen B&B uit. Bovendien heeft ze jarenlange ervaring in de voedingsindustrie. Ze geeft tips over hoe je als logiesuitbater tegemoet kunt komen aan de vele mogelijke voedingswensen van je gasten bij het ontbijt. Zo kun je nog beter inspelen op de behoeften van je logés!

14:20 – Kristof on the move (Grote zaal)


Kristof Steegmans
WeTravel2

Kristof Steegmans is oprichter van WeTravel2, en reisorganisatie voor personen met een beperking. Na een val op reis belandde hij in een rolstoel, maar met reizen is hij nooit gestopt. Zijn missie: mensen met een fysieke beperking zorgeloos reisplezier bezorgen. Kristof vertelt vanuit zijn eigen ervaring hoe het is om te reizen en met welke zaken je rekening moet houden bij het plannen van een uitstap of vakantie.

14:20 – Het M-label voor toegankelijkheid (Kleine zaal)


Annick Javor
Thor Central

Annick Javor is MICE-manager van Thor Central, dat zich de eerste Vlaamse MICE-locatie met een M-label mag noemen — het Vlaamse keurmerk voor toegankelijke meeting- en congresinfrastructuur. Een bijzondere primeur, want Thor Central is een beschermd monument. Annick Javor legt uit hoe zij het hebben aangepakt, want toegankelijkheid is een extra troef voor iedereen, met of zonder beperking!

15:10 – Doelgroepgericht werken als gids (Grote zaal)


Barbara Struys
Gidsenhumus

Barbara Struys is actief bij Gidsenhumus. Hoe kan je bij het streven naar meer openheid en inclusie alle bezoekers laten genieten van een ervaring die de duur van het bezoek overstijgt? Barbara begeleidt gidsen en organisaties in de zoektocht naar nieuwe vormen van rondleiden en naar manieren om het publiek te raken en te inspireren. Ze heeft het over doelgroepgericht werken met de nadruk op inclusie, openheid en diversiteit.  

15:10 – Toerisme voor autisme (Kleine zaal)


Sien Depoortere
Toerisme voor Autisme

Sien Depoortere is oprichtster van Toerisme voor Autisme. Mensen met autisme hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid. Wanneer zij op reis of daguitstap gaan, valt die structuur echter vaak volledig weg. Dat kan resulteren in de nodige stress of zelfs in de mijding van zulke activiteiten. Ze vertelt tijdens deze sessie meer over wat jij kunt doen om bezoekers of gasten met autisme een welkom gevoel te geven. 

16:00 – Bezoek expo MIRROR MIRROR (Museumzalen)


Na afloop van de keuzesessies krijg je vrijblijvend de optie om de tentoonstelling ‘MIRROR MIRROR – Mode & de psyche’ te bezoeken in het museum. Daar kun je de MindTour-toolkit, die ‘s ochtends in een plenaire sessie wordt toegelicht, zien in de omgeving waarvoor hij is ontwikkeld. (Niet van toepassing voor wie het namiddagprogramma via livestreaming volgt.)