Toerisme, klaar voor een gezonde toekomst!

Bedankt voor je interesse in onze inspiratiedag. Ontdek hier het volledige programma met meer uitleg over de sprekers en de sessies.

LIVESTREAM

13.30: Welkomstwoord door Mieke Belmans, Manager communicatie, sector- en regiowerking Toerisme Oost-Vlaanderen
13.40: Sophie Grison, Better Minds at Work & InneRevolution

‘Mentaal Kapitaal’
In deze sessie inspireert Sophie je om je eigen veerkracht én die van je team te versterken. Want veerkracht is niet alleen het perfecte antigif tegen burn-out, het leidt ook tot meer productiviteit en geluk. En Sophie gooit er meteen een 48 uren-uitdaging tegenaan waarmee je de tips-and-tricks uit haar workshop meteen in de praktijk leert toepassen. Zo inspireert ze je om opnieuw met volle goesting te leven in plaats van te overleven. En helpt ze je los te komen van belemmerende overtuigingen en te vertrouwen op je innerlijke wijsheid. Ze spreekt overigens uit ervaring: na een carrière van meer dan 20 jaar in HR, besloot ze het roer van haar leven in handen te nemen en haar passie te volgen.
Vandaag heeft Sophie er haar missie van gemaakt om mensen opnieuw te helpen verbinden met zichzelf, en van daaruit met hun omgeving. Als leider, als werknemer en als mens. Vanuit haar eigen groeitraject brengt ze ook jou naar zelfleiderschap. Dat doet ze met haar bedrijf InneRevolution, en in samenwerking met Better Minds at Work. Een perfecte match, zo zegt ze zelf, want ze willen allebei iets positiefs betekenen voor mens en maatschappij. Je kan bij Sophie terecht voor leadership en career coaching, maar ook voor bemiddeling in arbeidsrelaties.
https://inner-evolution.be/ en https://bettermindsatwork.com/

14.20: Gilles De Backer, Baudelokapel & Utopia Events

‘Duurzaam Toeristisch Ondernemen: geen utopie bij Utopia‘
Duurzaam toeristisch ondernemen lijkt voor velen nog onbereikbaar. Gilles De Backer bewijst met de Baudelokapel en met Utopia Events dat het wel mogelijk is.
De coronaperiode gaf hem de tijd om de droom die hij heeft om van de wereld een mooiere plaats te maken, werkelijkheid te maken. Zo vertrekt het nieuwe verhaal van UTOPIA events steeds bij het zo veel mogelijk reduceren van CO2-uitstoot om daarna ook de kans te geven aan de klanten om de CO2-uitstoot die zich toch heeft gemanifesteerd te compenseren. Dat kan met projecten die goed zijn voor onze planeet en met sociale projecten zoals armoedebestrijding en tewerkstelling.
Zelfs het Lam Gods/MosGod of centraal altaarstuk in de Baudelokapel heeft een verhaal waarbij de verkoop van het mos ervoor zorgt dat een natuurreservaat in Noorwegen beschermd wordt (PS : het mos wordt pas ontgonnen bij het jaarlijkse afsterfproces).
https://www.utopiaevents.be

15.00: Korte break
15.15: Elise-Marie Valcke, zakelijk coördinator Design Museum & Bie Luyssaert, hoofd publiekswerking & communicatie

‘Design Museum Gent, klaar voor de toekomst‘
Design Museum Gent staat aan de vooravond van een compleet nieuwe fase in zijn bestaan. Weg met de stadskanker met WC-rol, maak plaats voor DING (Design in Gent). Deze uitbreiding wordt een open museum zonder drempels, waar je makkelijk kan binnenspringen en de verschillende aspecten van design kan ontdekken. Bij de bouwwerken staan duurzaamheid en futureproof zijn centraal, zodat het een klimaatneutraal museum wordt.

EXTRA FILMPJES

Wannes Dejonghe, Boeren&Buren

Ken je Boeren & Buren al? Via hun website kan je rechtstreeks lokale producten bestellen uit je buurt. Het unieke? Je weet honderd procent zeker dat het korte keten producten zijn én de producent correct verloond wordt. Boeren & Buren werkt samen met lokale ondernemers om een Buurderij op te zetten: een wekelijks ophaalpunt voor lokale producten op de terreinen van campings, B&B’s, beleefboerderijen, etc. Wannes Dejonghe vertelt met veel enthousiasme over dit duurzame project.

Sara Lefèvre, Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen focust sinds kort meer op adolescenten en jongeren. Jongeren zijn de toeristen van de toekomst. Hen laten proeven van het toeristische gebeuren kan van grote invloed zijn op hun wereldbeeld. Dat is exact wat Toerisme Vlaanderen wil bereiken. Sara Lefèvre legt uit hoe Toerisme Vlaanderen dit wil doen.

Seppe Dams (Iedereen Verdient Vakantie) en Hendrik Vandermarliere (The Outsider)

Hoe zorg je voor een budgetvriendelijk aanbod? (Iedereen Verdient Vakantie)
150.000 Oost-Vlamingen leven in armoede en 1 op 5 Vlaamse kinderen groeit op in een gezin waar vakantie en vrijetijd niet evident is. Het gaat hier vaak niet enkel over financiële drempels, maar ook om praktische- en mobiliteitsproblemen. Soms gaat het ook om minder zichtbare drempels die vaak te maken hebben met communicatie zoals begrijpen en begrepen worden. Het zijn cijfers die niet goed zijn want iedereen heeft recht op zinvolle vrijetijdsbesteding, ongeacht inkomen, leeftijd of beperking. Het is iets dat Toerisme Oost-Vlaanderen, Iedereen Verdient Vakantie en tal van toeristische ondernemers waar willen maken. We luisteren naar Hendrik Vandermarliere van The Outsider en Seppe Dams van Iedereen Verdient Vakantie.

Sofie Van Overschelde, provincie Oost-Vlaanderen

Interreg Vlaanderen-Nederland (een Europees fonds) start algauw een nieuwe oproep voor projectsubsidies. Grensoverschrijdende projecten maken kans op financiële steun. Provincie Oost-Vlaanderen wil bij de toeristische spelers alle mogelijke ideeën verzamelen om zo een aanvraag in te dienen bij Europa. Duurzaam toerisme is namelijk één van de pijlers in de oproep. Sofie Van Overschelde, beleidsmedewerker Interregprogramma Vlaanderen-Nederland, legt uit hoe de provincie deze ideeën verzamelt en welke steun er voor jou als toeristische ondernemer of toeristische dienst mogelijk is.