Skip to main content
08-02-2022

Op 3 februari 2022 organiseerde Toerisme Oost-Vlaanderen haar jaarlijkse Inspiratiedag opnieuw online. Onder het motto ‘Toerisme, klaar voor een gezonde toekomst!’ maakten we de deelnemers warm voor hedendaagse trends. Hoe blijf je veerkrachtig als toeristische speler? Hoe bouw je een duurzame onderneming op? Dat en vele andere vragen kregen een antwoord op de Inspiratiedag.

Vier sprekers kwam aan bod tijdens de livestream (klik hier om te bekijken). Vijf andere sprekers (Sara Lefèvre, Sofie Van Overschelde, Wannes De Jonghe, Hendrik Vandermarliere en Seppe Dams) vlijden zich neer in de zetels van de Baudelokapel en deden hun verhaal. Het resultaat van deze interviews kan je hieronder bekijken.

Subsidies voor duurzaam toerisme

Interreg Vlaanderen-Nederland (een Europees fonds) start een nieuwe oproep voor projectsubsidies. Grensoverschrijdende projecten maken kans op financiële steun. Provincie Oost-Vlaanderen wil bij de toeristische spelers alle mogelijke ideeën verzamelen om zo een aanvraag in te dienen bij Europa. Duurzaam toerisme is namelijk één van de pijlers in de oproep. Sofie Van Overschelde, beleidsmedewerker Interregprogramma Vlaanderen-Nederland, legt uit hoe de provincie deze ideeën verzamelt en welke steun er voor jou als toeristische ondernemer of toeristische dienst mogelijk is.

BEKIJK HET FILMPJE

Jongeren zijn de toeristen van de toekomst

Toerisme Vlaanderen focust sinds kort meer op adolescenten en jongeren. Jongeren zijn de toeristen van de toekomst. Hen laten proeven van het toeristische gebeuren kan van grote invloed zijn op hun wereldbeeld. Dat is exact wat Toerisme Vlaanderen wil bereiken. Sara Lefèvre legt uit hoe Toerisme Vlaanderen dit wil doen.

BEKIJK HET FILMPJE

Zomer Buurderij, korte keten in de toeristische sector

Ken je Boeren & Buren al? Via hun website kan je rechtstreeks lokale producten bestellen uit je buurt. Het unieke? Je weet honderd procent zeker dat het korte keten producten zijn én de producent correct verloond wordt. Boeren & Buren werkt samen met lokale ondernemers om een Buurderij op te zetten: een wekelijks ophaalpunt voor lokale producten op de terreinen van campings, B&B’s, beleefboerderijen, etc. Wannes De Jonghe vertelt met veel enthousiasme over dit duurzame project.

BEKIJK HET FILMPJE

Iedereen verdient vakantie

150.000 Oost-Vlamingen leven in armoede en 1 op 5 Vlaamse kinderen groeit op in een gezin waar vakantie en vrijetijd niet evident is. Het gaat hier vaak niet enkel over financiële drempels, maar ook om praktische en mobiliteitsproblemen. Soms gaat het ook om minder zichtbare drempels die vaak te maken hebben met communicatie zoals begrijpen en begrepen worden. Het zijn cijfers die niet goed zijn want iedereen heeft recht op zinvolle vrijetijdsbesteding, ongeacht inkomen, leeftijd of beperking. Het is iets wat Toerisme Oost-Vlaanderen, Iedereen Verdient Vakantie en tal van toeristische ondernemers waar willen maken. We luisteren naar Hendrik Vandermarliere van The Outsider en Seppe Dams van Iedereen Verdient Vakantie.

BEKIJK HET FILMPJE