Skip to main content
03-09-2021

Eind juni 2021 stelden de vijf Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen de laatste 2 van de in totaal 9 icoonfietsroutes voor. Deze nieuwe, thematische en belevingsvolle  lange-afstandsfietsroutes vervangen de klassieke LF-routes in Vlaanderen. Met de voorstelling van dit nieuwe fietsaanbod komt het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ op kruissnelheid en zet Vlaanderen zich op de kaart als een internationale topbestemming voor fietsvakanties.

Vlaanderen vernieuwt meerdaags fietsaanbod

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg werken samen aan de vernieuwing van het meerdaags fietsaanbod in Vlaanderen. Rode draad vormt de realisatie van 8 thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute die de 30 jaar oude LF-routes vervangen.
De nieuwe icoonfietsroutes vormen maar één element in het omvattende project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen.

De icoonroutes

De icoonfietsroutes zijn met zorg uitgestippeld en liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Ze werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden. Toerisme Vlaanderen stond in voor de financiering van de nieuwe signalisatie. De provinciale toeristische organisaties plaatsen en beheren de borden op het terrein. 3 van de 8 icoonroutes en de Vlaanderenroute doorkruisen het Oost-Vlaamse landschap: de Schelderoute, de Kunststedenroute en de Heuvelroute.

Portaalwebsite

De website www.vlaanderenmetdefiets.be bundelt de essentiële informatie over de Vlaamse icoonfietsroutes. Fietsers vinden er o.a. een kaartje van de routes, een beschrijving en gpx-bestanden om te downloaden op smartphone of gps-toestel.

Overzichtskaart

Er werd ook een overzichtskaart van de Icoonroutes gedrukt. Deze overzichtskaart wordt via de toeristische infokantoren, onthaalpunten en tal van lokale toeristische ambassadeurs verspreid. De kaart is gratis.
> Overzichtskaarten bestellen kan via deze link (klik hier).

Je kan de overzichtskaart ook hier bekijken (klik hier).

Vragen over de icoonroutes? Mail naar sector@oost-vlaanderen.be, of bel 09 267 70 50.