Skip to main content
03-09-2021

Eind juni 2021 stelden de vijf Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen de laatste 2 van de in totaal 9 icoonfietsroutes voor. Deze nieuwe, thematische en belevingsvolle  lange-afstandsfietsroutes vervangen de klassieke LF-routes in Vlaanderen. Met de voorstelling van dit nieuwe fietsaanbod komt het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ op kruissnelheid en zet Vlaanderen zich op de kaart als een internationale topbestemming voor fietsvakanties.

Vlaanderen vernieuwt meerdaags fietsaanbod

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg werken samen aan de vernieuwing van het meerdaags fietsaanbod in Vlaanderen. Rode draad vormt de realisatie van 8 thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute die de 30 jaar oude LF-routes vervangen.
De nieuwe icoonfietsroutes vormen maar één element in het omvattende project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen.

De icoonroutes

De icoonfietsroutes zijn met zorg uitgestippeld en liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Ze werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden. Toerisme Vlaanderen stond in voor de financiering van de nieuwe signalisatie. De provinciale toeristische organisaties plaatsen en beheren de borden op het terrein. 3 van de 8 icoonroutes en de Vlaanderenroute doorkruisen het Oost-Vlaamse landschap: de Schelderoute, de Kunststedenroute en de Heuvelroute.

Portaalwebsite

De voorlopige portaalwebsite www.vlaanderenmetdefiets.be bundelt alvast de essentiële informatie over de reeds bewegwijzerde Vlaamse icoonfietsroutes. Fietsers vinden er een eenvoudig kaartje van de routes, een korte beschrijving en gpx-bestanden om te downloaden op smartphone of gps-toestel.

Overzichtskaart

In de aanloop naar de realisatie van een volwaardige belevingsgids per icoonroute (zomer 2022) werd alvast een eerste overzichtskaart gerealiseerd. Deze overzichtskaart zal exclusief via de toeristische infokantoren, onthaalpunten en tal van lokale toeristische ambassadeurs worden verspreid. De kaart is gratis.
> Overzichtskaarten bestellen kan via deze link (klik hier).

Je kan de overzichtskaart ook hier bekijken (klik hier).

Extra informatie over de icoonroutes: Stijn Vinck, projectcoördinator Toerisme Oost-Vlaanderen, 0032-(0)499.99.68.53, stijn.vinck@oost-vlaanderen.be