Skip to main content
03-09-2021

Eind juni 2021 stelden de vijf Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen de laatste 2 van de in totaal 9 icoonfietsroutes voor. Deze nieuwe, thematische en belevingsvolle  lange-afstandsfietsroutes vervangen de klassieke LF-routes in Vlaanderen. Met de voorstelling van dit nieuwe fietsaanbod komt het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ op kruissnelheid en zet Vlaanderen zich op de kaart als een internationale topbestemming voor fietsvakanties.

Vlaanderen vernieuwt meerdaags fietsaanbod

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg werken samen aan de vernieuwing van het meerdaags fietsaanbod in Vlaanderen. Rode draad vormt de realisatie van acht thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute die de 30 jaar oude LF-routes vervangen.
De 9 icoonfietsroutes vormen maar één element in het omvattende project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen. De icoonfietsroutes zijn thematische en belevingsvolle lange-afstandfietsroutes die de klassieke LF-routes in Vlaanderen vervangen. Met de Icoonfietsroutes wil Vlaanderen zich op de kaart zetten als internationale topbestemming voor fietsvakanties. 

De icoonroutes

De icoonfietsroutes zijn met zorg uitgestippeld en liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Ze werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden. Toerisme Vlaanderen stond in voor de financiering van de nieuwe signalisatie. De provinciale toeristische organisaties plaatsen en beheren de borden op het terrein. 3 van de 8 icoonroutes en de Vlaanderenroute doorkruisen het Oost-Vlaamse landschap: de Schelderoute, de Kunststedenroute en de Heuvelroute.

Portaalwebsite

Icoonfietsroutes.be bundelt de informatie over de Vlaamse icoonfietsroutes. Fietsers vinden er meer info over de verschillende routes, inspiratie voor hun meerdaagse fietsvakantie alsook de nodige tips om hun reis goed voor te bereiden. 

Overzichtskaart & gids voor Vlaamse icoonfietsroutes

Er werd ook een overzichtskaart van de Icoonroutes gedrukt. Deze overzichtskaart wordt via de toeristische infokantoren, onthaalpunten en tal van lokale toeristische ambassadeurs verspreid. De kaart is gratis.

Overzichtskaarten bestellen kan via deze link.

Je kan de overzichtskaart ook hier bekijken.

Daarnaast is er ook de gids voor de Vlaamse Icoonfietsroutes, perfect bruikbaar als inspiratiebron en door zijn compacte vorm ook handig om mee op fietstrip te nemen! De fietsgids kan je bestellen bij uitgeverij Lannoo. De bestelling mail je naar Lieven Defour (Lieven.Defour@lannoo.be). Lannoo vraagt om bij een eerste bestelling de ingevulde klantenfiche mee te sturen. Klik hier om de klantenfiche van Lannoo te downloaden.


Toeristische infokantoren kunnen de fietsgids bij Lannoo aankopen met een korting van 40% op de consumentenprijs (€ 13,79 i.p.v. € 22,99 per gids). Verzendingskosten zijn te betalen.
De verkoopprijs in het infokantoor is € 22,99.

Vakantiefietsers ontvangen 

De doelgroep van de icoonfietsroutes zijn de vakantiefietsers, die met de fiets van bestemming tot bestemming en dus ook van logies tot logies reizen. Speciaal voor de logiessector in Vlaanderen is er ook een B2B-website over de icoonfietsroutes. Hier kan je als logies gelegen langs één (of meerdere) route(s) heel wat informatie terugvinden over hoe je de vakantiefietsers het beste kan ontvangen. Om op de wensen in te spelen van de vakantiefietsers op weg via de icoonfietsroutes, werden er 3 voorwaarden bepaald om automatisch vermeld te worden op de icoonrouteplanner en in toekomstige icoonroutepublicaties.

  1. Gelegen op maximum 2,5 km in vogelvlucht van een icoonfietsroute.
  2. Behoren tot de logiestypes hotel, B&B, camping, hostel en alle kamer- en terreingerelateerde logies.
  3. Aangemeld zijn bij Toerisme Vlaanderen en een geldige website opgeven in het logiesregister.

Vervolgens werden er extra selectiecriteria toegepast, om zo tot een verfijnde lijst van logies te komen waar de vakantiefietser zich helemaal thuis voelt. 
Staat je logies nog niet op de icoonrouteplanner maar voldoe je wel aan bovenstaande drie criteria? Contacteer logies@oost-vlaanderen.be