Hoe je gidsenwerking optimaliseren? – workshop

Inhoud

Werken met gidsen biedt veel kansen, maar het brengt vaak ook enkele moeilijke kwesties met zich mee. Vanuit verschillende hoeken komen dan ook geregeld vragen rond gidsenwerking. Die draaien bijvoorbeeld rond welk statuut je als toeristische dienst het best hanteert om je gidsen te vergoeden, hoe je gidsen ontzorgt, hoe je (nieuwe) gidsen aantrekt of hoe je nieuwe gidsbeurten uitwerkt.

Om een antwoord te bieden op dergelijke vragen, organiseert Toerisme Oost-Vlaanderen een gratis* workshop rond gidsenwerking, specifiek voor diensten voor toerisme. Daarbij komen niet alleen enkele korte good practices vanuit verschillende toeristische diensten aan bod, maar ga je samen met de andere deelnemers in een cocreatieve workshop op zoek naar kansen en ideeën voor je eigen werking. Zo is er ruimte om uitdagingen die op veel plaatsen terugkeren gezamenlijk aan te pakken en bespreken.

Op deze pagina vind je alle praktische en inhoudelijke informatie over de workshop. Heb je toch nog een vraag of is er iets onduidelijk? Aarzel dan niet om contact op te nemen via sector@oost-vlaanderen.be.

Praktisch

De workshop vindt op 16 november (9:30 – 15:15 uur) plaats in Utopia, de hoofdbibliotheek van Aalst (Utopia 1, 9300 Aalst). De locatie is van rolstoeltoegankelijke liften en toiletten voorzien. Utopia is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het station van Aalst ben je na ongeveer 5 minuten wandelen ter plaatse (via de Albert Liénartstraat). Wil je toch met de wagen komen, dan kun je (betalend) parkeren in parking De Post (Vaartstraat 18, 9300 Aalst) of parking De Ridderstraat (De Ridderstraat 15, 9300 Aalst).

*Alle medewerkers van intergemeentelijke of lokale diensten voor toerisme uit Oost-Vlaanderen, Antwerps Scheldeland of de West-Vlaamse Leiestreek zijn uitgenodigd om deel te nemen aan deze workshop, in het bijzonder wie al met gidsen werkt of wie daar graag mee van start wil gaan. Deelname aan het programma (inclusief lunch) is gratis voor diensten voor toerisme uit Oost-Vlaanderen en ook uit Antwerps Scheldeland (dankzij Toerisme Provincie Antwerpen). Diensten voor toerisme uit de West-Vlaamse Leiestreek betalen 20 euro per deelnemer.

Opgelet: Deze uitnodiging is vanwege beperkte capaciteit niet bedoeld voor gidsen zelf. Je inschrijving kan worden geweigerd als je niet tot de bovenstaande groep behoort. Bovendien ligt het maximumaantal deelnemers per dienst voor toerisme op twee personen. De deadline om je in te schrijven is 9 november om 12:00 uur of wanneer de workshop volzet is.

IK SCHRIJF ME IN!


Programma

9:30 – Verwelkoming en introductie

Ruben D’haeyere is sectorconsulent bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Hij heet iedereen van harte welkom op de workshop en legt de opzet van dag uit.

10:00 – Visit Aalst – Leen Chiau

Leen Chiau is expert gidsen en groepsuitstappen bij Visit Aalst. Samen met 5 collega’s werkt ze dagelijks om de kwaliteit van de gidsenwerking in Aalst hoog te houden. In Aalst werken een 20-tal actieve gidsen en worden er jaarlijks een 600-tal rondleidingen verzorgd. De competenties van de gids personaliseren en die afstemmen op de bezoekers is de drijfveer om kwaliteit tijdens rondleidingen te leveren. Als coördinator zorgt ze ervoor dat de Aalsterse kernwaarden — vakmanschap, creativiteit, lef en satire — verankerd zitten in elke rondleiding. Leen neemt je mee in de Aalsterse gidsenwerking met concrete voorbeelden.

10:25 – Toerisme Dendermonde – Sonja De Bruyne & Gretel Laureys

Sonja De Bruyne is administratief medewerker bij Toerisme Dendermonde. De dienst organiseert jaarlijks zo’n 250 rondleidingen, voor groepen van pakweg 2 tot en met 200 personen. De gidsenkring van de stad telt zo’n 15 gidsen en biedt naast rondleidingen ook kant-en-klare dagtrips aan, maar het liefst van al werken ze iets uit op maat van de groep. Samen met Gretel Laureys, voorzitter van de Dendermondse gidsenkring, geeft Sonja een inkijk in de Dendermondse gidsenwerking.

11:20 – Visit Ronse – Annelies Lenoir & Yvette Stevens

Annelies Lenoir is diensthoofd van Visit Ronse. Haar team bestaat uit vijf gemotiveerde collega’s, waaronder een eigen stadsgids-coördinator. Die functie is heel bewust al vijftien jaar in het organogram van de dienst voorzien. Twee vaste collega’s staan in voor de reservaties van de gegidste rondleidingen, terwijl de stadsgids-coördinator de gidsenwerking ondersteunt, coördineert en uiteraard zelf ook gidst. Visit Ronse is ervan overtuigd dat investeren in een kwaliteitsvolle gidsenwerking de samenwerking, het gastheerschap en de creativiteit van het gidsenteam bevordert. Momenteel zijn dertien gedreven gidsen aan de slag voor Visit Ronse, waaronder ook Yvette Stevens — die samen met Annelies het woord neemt — en een drietal nieuwe gidsen die extra opleiding krijgen. Meer dan 4000 toeristen gingen dit jaar al op stap met een gids in de stad.

11:45 – Visit Oudenaarde – Eva Roels & Hildegarde Avet

Eva Roels is diensthoofd van een 6-koppig team bij Visit Oudenaarde. Jaarlijks vinden een 500-tal groepen de weg naar deze kleine kunst- en erfgoedstad. De gidsenwerking kenmerkt zich door een klantgerichte aanpak met een vast aanspreekpunt en een kwalitatief en gevarieerd aanbod. Naast de favoriete klassiekers — een bezoek aan het MOU-museum of een historische stadswandeling — behoren ook verschillende themawandelingen tot het gamma. Een 15-tal enthousiaste gidsen maken het verhaal compleet. Gids en oud-collega Hildegarde Avet deelt graag haar ervaringen samen met Eva.

12:15 – Lunch

Tussen de middag geniet je van een broodjeslunch.

13:15 – Cocreatieve workshop

Na de lunch kies je een tafel met daarop een gidsenvraagstuk dat je graag verder wil bespreken. Samen met de andere neergezeten deelnemers en sprekers — dus ook met enkele gidsen — ga je dieper in op het vraagstuk van die tafel. Dat kan gaan rond hoe je het best wederzijdse feedback en evaluatie kunt organiseren binnen je gidsenwerking, of een ander vraagstuk dat naar boven is gekomen voor of tijdens de workshop. Je kiest dus volledig zelf waarover je het meer in detail wilt hebben, samen collega’s uit andere diensten voor toerisme.

15:15 – Voorzien einde

IK SCHRIJF ME IN!