Skip to main content
07-03-2022

Update 7 maart 2022

Volgende maatregelen gelden vanaf 7 maart 2022:
  • Voor binnenevenementen: Het COVID Safe Ticket is niet langer verplicht binnen. Ook dynamische evenementen zoals dansfeesten zijn opnieuw mogelijk. Ook voor zittende activiteiten/evenementen geldt geen mondmaskerplicht meer. Er is maximale bezetting mogelijk, zowel voor dynamische als niet-dynamische evenementen. Hou wel aandacht dat steeds de ventilatienormen gehaald worden, en dat de mondmaskers voor kwetsbare personen of bij drukte toch aanbevolen blijven.
  • Voor buitenevenementen: geen verplicht COVID Safe Ticket meer nodig om voorgelegd te worden. Dat geldt zowel bij publieke als private bijeenkomsten. Er is tot maximale bezetting mogelijk, zowel voor dynamische als niet-dynamische evenementen
  • Kortom in code geel moet je als organisator niet langer het Covid Safe Ticket vragen aan de bezoekers. 

Op de website van koepelorganisatie ACC Belgium vind je:

  1. specifiek advies en antwoorden op vlak van HR, wetgeving, preventie en medische bijstand voor de evenementensector
  2. een up-to-date roadmap met 3 scenario’s (evenementen die plaatsvinden, uitgestelde evenementen en geannuleerde evenementen) 
  3. een overzicht van 5 steunmaatregelen voor de evenementensector die momenteel worden bepleit bij de verschillende overheden
Meer info:

Steunmaatregelen

De steunmaatregelen gelden niet alleen voor restaurants en cafés, ook andere toeristische ondernemers en de evenementensector komen hiervoor in aanmerking (bij een grote omzetdaling).

Meer informatie over de diverse steunmaatregelen vind je terug in dit overzicht (klik hier).
Ook VLAIO biedt een overzicht van de verschillende steunmaatregelen voor de eventsector (klik hier).

Adviesmodel en leidraad

Voor de eventsector werd een adviesmodel ontwikkeld. Voor de meetingsector helpt een leidraad coronapreventie je op weg.

Corona-veilige eventsector met Event Risk Model

Om een verantwoord en corona-veilig verloop van elk evenement te garanderen, werd het COVID Event Risk Model ontwikkeld. Dit dynamisch adviesmodel laat je als organisator toe om je evenement te testen op potentiële COVID-19-veiligheidsrisico’s.

Via de website www.covideventriskmodel.be vul je als organisator een vragenlijst in over het evenement. Als jouw evenement voor de coronacrisis al een vergunningsplicht had, of meer dan 40 deelnemers telt, vul je de COVID Event Risk Model-vragenlijst in en voeg je die toe aan het veiligheidsdossier. De lokale overheid valideert dit veiligheidsdossier. Evenementen met minder dan 40 bezoekers kunnen zich, bij de voorbereiding van hun event, ook baseren op de event scan en het protocol. Op de website vind je ook een protocol en Code of Conduct met handvaten om extra veiligheidsmaatregelen te treffen om een COVID-veilig event te organiseren.

Het model is goedgekeurd en wordt ondersteund door alle lokale, regionale en federale autoriteiten. Het COVID Event Risk Model biedt de eventsector perspectief voor de nabije toekomst.

Leidraad coronapreventie in meetinglocaties

Naast het Covid Event Risk Model ontwikkelde Toerisme Vlaanderen ook een leidraad rond coronapreventie in meetinglocaties. Deze leidraad bevat een checklist voor uitbaters van meetinglocaties en geeft aan welke preventieve maatregelen je moet nemen om een vergadering of evenement veilig te laten plaatsvinden. De leidraad bevat ook tips en modellen.

Toerisme Vlaanderen heeft de veelgestelde vragen over de leidraad opgelijst. Klik hier voor de veelgestelde vragen over de leidraad.

COVID Infrastructure Risk Model (CIRM)

Het COVID Infrastructure Risk Model, kortweg CIRM, is bedoeld voor uitbaters van een permanente infrastructuur, waaronder ook evenementen-, meeting- en congreslocaties. Het is een checklist die uitbaters toelaat, aan de hand van een aantal veiligheidsparameters, hun locatie te screenen op de COVID-19 veiligheidsrisico’s. Het CIRM beroept zich (deels) op dezelfde set parameters als het COVID Event Risk Model (CERM) maar focust zich op hoe de infrastructuur zich leent tot het COVID-veilig organiseren van evenementen.

Alle info is te vinden op https://covideventriskmodel.be/cirm en voor vragen kan je steeds contact opnemen met het CIRM-loket (cirm@eventflanders.com).