30-07-2020

Update 30 juli

Op de veiligheidsraad van 27 juli 2020 werd beslist om vanaf 29 juli het maximum aantal toegestane deelnemers terug te schroeven naar 100 deelnemers op een evenement binnen en 200 deelnemers in openlucht.
Vindt jouw evenement plaats in een conferentiezaal, auditorium, casino, bioscoop, theater- of concertzaal? Dan is het sinds 11 juli voor iedereen ouder dan 12 jaar verplicht om een mondmasker of een veilig alternatief in stof te dragen.
Lees meer op de website van Toerisme Vlaanderen.

Voor de eventsector werd een adviesmodel ontwikkeld. Voor de meetingsector helpt een leidraad coronapreventie je op weg.

Heropstart eventsector met Event Risk Model

Sinds 1 juli is het opnieuw toegestaan om evenementen te organiseren, weliswaar met een beperkt aantal deelnemers. Om een verantwoord en corona-veilig verloop van elk evenement te garanderen, werd het COVID Event Risk Model ontwikkeld. Dit dynamisch adviesmodel laat je als organisator toe om je evenement te testen op potentiĆ«le COVID-19-veiligheidsrisico’s.

Via de website www.covideventriskmodel.be vul je als organisator een vragenlijst in over het evenement. Als jouw evenement voor de coronacrisis al een vergunningsplicht had, of meer dan 200 deelnemers telt, vul je de COVID Event Risk Model-vragenlijst in en voeg je die toe aan het veiligheidsdossier. De lokale overheid valideert dit veiligheidsdossier. Evenementen met minder dan 200 bezoekers kunnen zich, bij de voorbereiding van hun event, ook baseren op de event scan en het protocol. Op de website vind je ook een protocol en Code of Conduct met handvaten om extra veiligheidsmaatregelen te treffen om een COVID-veilig event te organiseren.

Het model is goedgekeurd door de GEES-experten die de exitstrategie uitwerken en wordt ondersteund door alle lokale, regionale en federale autoriteiten. Het COVID Event Risk Model biedt de eventsector nu eindelijk perspectief voor de nabije toekomst.

Leidraad coronapreventie in meetinglocaties

Naast het Covid Event Risk Model ontwikkelde Toerisme Vlaanderen ook een leidraad rond coronapreventie in meetinglocaties. Deze leidraad bevat een checklist voor uitbaters van meetinglocaties en geeft aan welke preventieve maatregelen je moet nemen om een vergadering of evenement veilig te laten plaatsvinden. De leidraad bevat ook tips en modellen.

UPDATE: Toerisme Vlaanderen heeft de veelgestelde vragen over de leidraad opgelijst en ook vervolledigd met de recente beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Klik hier voor de veelgestelde vragen over de leidraad.