Skip to main content
02-12-2022

Op 21 november 2022 organiseerde Toerisme Oost-Vlaanderen zijn jaarlijkse Inspiratiedag. Vanuit het Museum Dr. Guislain vond die voor het eerst hybride plaats, met zowel een fysiek evenement als een livestream voor wie niet ter plaatse kon raken. Onder de noemer ‘Drempelvrij toerisme’ werden zo’n 130 deelnemers warm gemaakt voor een toerisme zonder barrières. Hoe zetten we onze provincie op de kaart als een toegankelijke vakantiebestemming, die met open armen klaarstaat om gasten te ontvangen? Hoe maak je zelf je zaak of aanbod drempelvrij, in alle betekenissen van het woord?

In acht sessies namen verschillende sprekers het woord om een antwoord te bieden op deze en nog veel meer vragen. Via deze pagina kun je daarvan de opnames (her)bekijken of doorklikken naar het fotoverslag. Bovendien krijg je de kans om David Talloen te horen sprekers over ‘de zeven b’s van toegankelijkheid’. Wegens ziekte moest hij voor de Inspiratiedag verstek laten gaan, maar dankzij een opname kun je hier alsnog zijn sessie volgen.

BEKIJK HIER HET FOTOVERSLAG

Iedereen verdient vakantie

Gudrun Willems (Iedereen Verdient Vakantie)

Gudrun Willems is netwerkverbinder bij Iedereen Verdient Vakantie, een netwerk dat mensen met een financiële vakantiedrempel de kans wil geven om op vakantie of op daguitstap te gaan. Beperkt budget, bijzondere vraag, een beperking? Aan de hand van diverse getuigenissen vertelt Gudrun welke positieve effecten een vakantie teweegbrengt

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


De zeven b’s van toegankelijkheid

David Talloen (Toerisme Oost-Vlaanderen)

David Talloen is beleidsmedewerker ‘budgetvriendelijk en toegankelijk toerisme’ bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Heel wat mensen worden geconfronteerd met drempels die hen beletten om op uitstap of op vakantie te gaan. Via deze sessie kom je meer te weten over ‘de 7 b’s van toegankelijkheid’ en laat je je inspireren over hoe jij je werking toegankelijker kunt maken.

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


Project MindTour

B. Pellens, J. Amy (Thomas More); Y. H. Lamot, K. Timperman (Museum Dr. Guislain)

Museum Dr. Guislain ontwikkelde samen met hogeschool Thomas More en vzw De Bolster een toolkit die een museumbezoek toegankelijker maakt voor personen met een verstandelijke beperking. Dat alles kadert in het project MindTour (Mindful Tourism Services for Mentally Disordered People). Twee studenten ‘Space and Service Design’ en twee medewerkers van het museum stellen die toolkit en bijbehorende publicatie voor een inclusief museum voor. 


Toegankelijk onthaal

Michelle Vandepoele (Inter)

Michelle Vandepoele is adviseur ‘toegankelijkheid en universal design’ bij Inter. Welke soorten beperkingen bestaan er? Hoe zorg je voor een klantvriendelijk onthaal voor gasten met een beperking? Michelle toont aan dat toegankelijkheid meer is dan de nodige aanpassingen te doen aan een gebouw. Gastvrijheid en vriendelijkheid maken het verschil!

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


Diversiteit in het ontbijt

Greet Cleemput (Flanders’ FOOD)

Greet Cleemput is innovatiemanager bij Flanders’ FOOD en baatte vroeger een eigen B&B uit. Bovendien heeft ze jarenlange ervaring in de voedingsindustrie. Ze geeft tips over hoe je als logiesuitbater tegemoet kunt komen aan de vele mogelijke voedingswensen van je gasten bij het ontbijt. Zo kun je nog beter inspelen op de behoeften van je logés!

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


Kristof on the move

Kristof Steegmans (WeTravel2)

Kristof Steegmans is oprichter van WeTravel2, en reisorganisatie voor personen met een beperking. Na een val op reis belandde hij in een rolstoel, maar met reizen is hij nooit gestopt. Zijn missie: mensen met een fysieke beperking zorgeloos reisplezier bezorgen. Kristof vertelt vanuit zijn eigen ervaring hoe het is om te reizen en met welke zaken je rekening moet houden bij het plannen van een uitstap of vakantie.

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


Het M-label voor toegankelijkheid

Annick Javor (Thor Central)

Annick Javor is MICE-manager van Thor Central, dat zich de eerste Vlaamse MICE-locatie met een M-label mag noemen — het Vlaamse keurmerk voor toegankelijke meeting- en congresinfrastructuur. Een bijzondere primeur, want Thor Central is een beschermd monument. Annick Javor legt uit hoe zij het hebben aangepakt, want toegankelijkheid is een extra troef voor iedereen, met of zonder beperking!

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


Doelgroepgericht werken als gids

Barbara Struys (Gidsenhumus)

Barbara Struys is actief bij Gidsenhumus. Hoe kan je bij het streven naar meer openheid en inclusie alle bezoekers laten genieten van een ervaring die de duur van het bezoek overstijgt? Barbara begeleidt gidsen en organisaties in de zoektocht naar nieuwe vormen van rondleiden en naar manieren om het publiek te raken en te inspireren. Ze heeft het over doelgroepgericht werken met de nadruk op inclusie, openheid en diversiteit.  

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.


Toerisme voor autisme

Sien Depoortere (Toerisme voor Autisme)

Sien Depoortere is oprichtster van Toerisme voor Autisme. Mensen met autisme hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid. Wanneer zij op reis of daguitstap gaan, valt die structuur echter vaak volledig weg. Dat kan resulteren in de nodige stress of zelfs in de mijding van zulke activiteiten. Ze vertelt tijdens deze sessie meer over wat jij kunt doen om bezoekers of gasten met autisme een welkom gevoel te geven. 

Download of bekijk hier de powerpointpresentatie van deze sessie in pdf-bestand.