Skip to main content
05-12-2022

Belgen maken op jaarbasis maar liefst 9,8 miljoen daguitstappen naar de Oost-Vlaamse groene regio’s en Gent. Met een gemiddelde besteding van € 31,3 per persoon geven de dagtoeristen een belangrijke economische impuls aan het toerisme in Oost-Vlaanderen. Binnen de brede waaier aan activiteiten tijdens een daguitstap steekt wandelen er bovenuit.  Daarnaast zijn er op jaarbasis 9,1 miljoen omgevingsrecreanten die een trip doen in Oost-Vlaanderen. Dit alles leren we uit een door Westtoer uitgevoerd onderzoek over dagtrips in Vlaanderen en Brussel.

Brede bevraging van Belgen naar hun dagtrips

Tussen juni 2021 en juni 2022 werden tweewekelijks 3.000 Belgen bevraagd over hun dagtrips naar Vlaanderen en Brussel in de voorbije veertien dagen. In totaal werden zo 78.000 Belgen bevraagd! Voor dit grootschalig onderzoek werkte Westtoer nauw samen met  de vier andere Vlaamse provinciale toeristische organisaties en met Toerisme Vlaanderen, de vzw Kunststeden Vlaanderen en Visit.Brussels vzw.

Dagtoerisme en omgevingsrecreatie in Oost-Vlaanderen

In totaal maakten Belgen tussen juni 2021 en juni 2022 9,8 miljoen daguitstappen in Oost-Vlaanderen (= langer dan 3 uur en verder dan 20 kilometer buiten de eigen gemeente). 6,1 miljoen daguitstappen ging richting de Oost-Vlaamse groene regio’s en 3,7 miljoen richting Gent. Het onderzoek werpt ook een licht op de dagtrips in de meer nabije omgeving (= maximum 20 kilometer buiten de eigen gemeente).  De 9,1 miljoen dagtrips door omgevingsrecreanten (= langer dan 1 uur en niet verder dan 20 kilometer buiten de eigen gemeente) – waarvan 7,1 miljoen in de Oost-Vlaamse regio’s en 2 miljoen in Gent – tonen het belang aan van de eigen omgeving voor korte uitstapjes. In 6 op de 10 gevallen duren deze nabije dagtrips meer dan 3 uur.

6,1 miljoen daguitstappen in de Oost-Vlaamse groene regio’s

96% van de dagtoeristen in de Oost-Vlaamse regio’s komt uit Vlaanderen, waarvan 6 op 10 uit Oost-Vlaanderen. Daarnaast trekken vooral inwoners uit West-Vlaanderen (16%), Antwerpen (10%) en Vlaams-Brabant (9%) graag op daguitstap naar de groene regio’s in Oost-Vlaanderen. Gemiddeld bestaat een gezelschap op daguitstap uit 3,6 personen. De helft van de gezelschappen is met twee op stap. Het grootste deel van hen (84%) doet dit zonder kinderen.

Brede waaier aan activiteiten tijdens daguitstappen

Wandelen staat met stip (38%) bovenaan het activiteitenlijstje van de daguitstappers in alle Oost-Vlaamse Regio’s, met de Vlaamse Ardennen als absolute uitschieter (52 %). Ook fietsen is een populaire activiteit (16 %). Daarnaast wordt vaak een attractie, museum of groendomein bezocht (16%) of gaat men op verkenning in een stad of dorp (14%). Ook evenementen zijn een prima reden (15%) voor een daguitstap in de Oost-Vlaamse regio’s.

Economisch belang van dagtoerisme

Wie een daguitstap maakt in Oost-Vlaanderen geeft gemiddeld € 31,3 uit. Specifiek in de Oost-Vlaamse regio’s spendeert de dagtoerist gemiddeld € 25,3 waarvan € 15,5 op café of restaurant. Ook wie er even op uittrekt in de nabije omgeving spendeert gemiddeld € 18,3 in Oost-Vlaanderen. In de Oost-Vlaamse regio’s geeft de omgevingsrecreant gemiddeld € 15,9 uit tijdens zijn trip. Dagtoeristen in de Oost-Vlaamse regio’s brengen € 154,5 miljoen in het laatje en de bestedingen tijdens dagtrips door omgevingsrecreanten brengen nog eens € 112,8 miljoen extra op.

Geïnteresseerd in meer ?

Raadpleeg hier de resultaten voor Oost-Vlaanderen (met focus op de regio’s).