Skip to main content
02-03-2022

Met de grote update van alle fietsnetwerken in Oost-Vlaanderen – in 2021 – drong zich ook een update op van fietsroutes die op deze netwerken zijn uitgestippeld. Bij updates horen namelijk nieuwe knooppunten, nieuwe trajecten, nieuwe kaarten en ook een nieuwe situatie op het terrein.

Om fietsers niet in moeilijkheden te brengen, werden alle gepubliceerde fietsroutes – op de website én in fietsgidsen – door Toerisme Oost-Vlaanderen onder de loep genomen. Dat was ook het geval voor de fietsgids ‘Overstromen – Fietsen door Rivierpark Scheldevallei’, een pocket die in 2019 verscheen, met zes fietsroutes op de knooppuntennetwerken van Scheldeland en het Waasland, tussen Gent en Antwerpen. Vijf van de zes routes liepen door gebieden met wijzigingen. Om die reden werd beslist om de fietsgids compleet te herwerken voor een nieuwe druk, in een nieuwe opmaak.

‘Fietsen in Rivierpark Scheldevallei’ vervangt ‘Overstromen’

‘Fietsen in Rivierpark Scheldevallei’ is de nieuwe titel voor de fietsgids die de vroegere gids ‘Overstromen’ vervangt. Daarin vind je dezelfde zes routes als in ‘Overstromen’, maar dan wel aangepast aan de nieuwe fietsnetwerkkaarten die sinds 2021 worden verkocht. Alle horecazaken op de trajecten werden door Toerisme Waasland en Toerisme Scheldeland gecontroleerd, wat ook nodig was, want – laat het ons niet vergeten – de covidcrisis raasde door het land. Ook de landschappelijke omgeving van de routes bleek sinds 2019 aanzienlijk veranderd. Rivierpark Scheldevallei rijgt een groot aantal Sigmagebieden aan elkaar, waar in 2019 nog volop aan werd gewerkt. Bovendien maakt Rivierpark Scheldevallei een grote kans om erkend te worden als nationaal park. Ook daar mocht intussen aandacht aan worden besteed in een nieuwe publicatie.

Icoonroutes

Een laatste wijziging die deze gids onderging was de toevoeging van een Icoonroute, tussen Gent en Antwerpen. Dit is een initiatief van Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met de Vlaamse provincies, gericht op buitenlands fietstoerisme, langs extra-lange fietsroutes. Icoonroutes hebben eigen bebording en een specifiek thema. De Schelderoute is er zo eentje. Deze Icoonroute volgt grosso modo het parcours van de zes routes in de gids – over jaagpaden langs de Schelde – en is een leuk extraatje voor Antwerpse e-bikers bijvoorbeeld, die een weekendje uit willen in Gent. Terugkeren naar Antwerpen doe je gewoon met de fiets op de trein.

Routes combineren

De zes routes uit de gids sluiten op elkaar aan en kunnen  gecombineerd worden, voor wie graag extra-lange tochten maakt. De routes verbinden Gent, Wetteren, Kalken, Berlare, Dendermonde, Baasrode, Mariekerke, Tielrode, Temse, Rupelmonde, Kruibeke, Hemiksem en Bornem. Veerponten zijn een vast onderdeel van de routes. Ook de Durme komt aan bod in deze gids, met een route tussen Lokeren, Waasmunster en Tielrode. De gids maakt vanuit Kruibeke ook een mooie connectie met Antwerpen via DeWaterbus.

Aankoop gids

Fietsen in Rivierpark Scheldevallei kost € 6 voor de toerist. Toeristische diensten en ondernemers krijgen als partner 33% korting bij aankoop van minimum 5 exemplaren. De gids werd gelanceerd op 15 april en is te koop in de webshop.

Bestel nu je fietsgids ‘Fietsen in Rivierpark Scheldevallei’

> Stap 1: Log in als partner of vraag een login aan
> Stap 2: Bestel de nieuwe fietsgids via onze webshop

Voorwaarden tot terugname fietsgids Overstromen

Belangrijke informatie voor de sector: de voorraad Overstromen wordt teruggenomen, weliswaar met een beperking. Maximum 50% van de laatste bestelling wordt teruggenomen. De waarde van de terugname wordt berekend op de aankoopprijs van de oude producten en wordt verrekend bij jouw volgende bestelling.