In tijden van crisis blijft niemand gespaard. Maar deze musea en erfgoedactoren zagen ook kansen om aan een nieuw, positief verhaal te werken. Virtuele rondleidingen en originele doetips voor kinderen, het kan allemaal.

Industriemuseum

Industriemuseum pakt uit met originele doetips voor kinderen. Je kan zelfs je eigen Industriemuseum bouwen, inclusief handleiding.

Mudel

Breng een virtueel bezoek aan de expo van glaskunstenaar Jan Leenknegt in het Mudel in Deinze.

Van Eyck

Ondanks de sluiting van alle musea en tentoonstellingen krijgen kunstliefhebbers toch de kans om de sensationele expositie “Van Eyck, een optische revolutie” in het MSK Gent te bekijken, in de eigen huiskamer. “Stay At Home Museum” brengt in samenwerking met Toerisme Vlaanderen Van Eyck gratis bij alle belangstellenden, wereldwijd. Curator Till-Holger Borchert is de virtuele gids.

Mercatormuseum

Ga voor een volledige virtuele rondleiding in het Mercatormuseum, in Sint-Niklaas. Je bent maar enkele muisklikken verwijderd van de prachtige wereldbollen van Mercator. Je kan inzoomen op enkele kaarten of een paar filmpjes bekijken.

(T)Huis van Alijn

Ondanks de tijdelijke sluiting van het museum (T)Huis van Alijn ten gevolge van het coronavirus, zit het team niet stil! Zij brengen het Huis van Alijn de komende weken naar uw huiskamer. Neem een kijkje achter de schermen en laat je inspireren door de vele lees-, kijk- en doe-tips.

Erfpunt Easter Challenge

Met leuke doe-opdrachtjes liet Erfpunt Waasland kinderen kennismaken met het erfgoed, tijdens de Erfpunt Easter Challenge.

Design Museum

Op 12 maart opende de expo Kleureyck. Van Eycks kleuren in design. Diezelfde dag moesten de deuren alweer sluiten. Kleureyck wordt verlengd tot 21 februari 2021. En ze brengen het museum nu al tot bij je thuis: Als sneak peek videobellen ze met designers uit de tentoonstelling die je wat meer uitleg geven bij hun werk.

STAM

Ga op wandel in het virtuele stadsmuseum van Gent: STAM. De veertiende-eeuwse abdij, het zeventiende-eeuwse klooster en de eenentwintigste-eeuwse nieuwbouw vormen samen het STAM en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verleden, heden en de toekomst ontmoeten elkaar: van middeleeuws metropool tot stad van kunst en cultuur.

S.M.A.K.

Het SMAK pakt uit met een imaginair museum. Hier kan je zes werken uit de huidige collecties zien, weliswaar in je verbeelding. Eerst krijg je geluidsfragmenten te horen, waardoor je verbeelding op hol slaat. Achteraf kan je het echte werk bekijken. Leuk om te vergelijken!

Museum Dhondt-Dhaenens

Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle bracht hun twee lopende solotentoonstellingen in elke huiskamer. “We zetten al langer in op een meer digitale beleving van Museum Dhondt-Dhaenens via 360° – opnames, filmpjes en zaalzichten van tentoonstellingen. Het idee dat een museum niet enkel een gebouw is om fysiek te betreden, maar ook mensen thuis kan bereiken én een verlichtende en educatieve rol kan opnemen, is een belangrijk gegeven waarop veel musea verder zullen werken”, zegt Rik Vannevel van MDD.