Laatste update: 21 oktober 2020

Het coronavirus en de bijhorende ziekte Covid-19 hebben een zeer grote impact op onze maatschappij en op de toeristische sector. Via onderstaande pagina’s willen we de toeristische sector in Oost-Vlaanderen de nodige informatie verschaffen en wijzen op interessante links met meer informatie. Klik op de afbeeldingen voor meer info.

Heb je nog vragen? Mail naar sector@oost-vlaanderen.be en we proberen je zo goed mogelijk te helpen of door te verwijzen naar de juiste instantie.

Heropstart toeristische sector

Alle praktische maatregelen om toerisme op een veilige manier te organiseren. Ook de nieuwe maatregelen die sinds eind juli en sinds oktober van kracht zijn, komen aan bod. Je vindt ook info over de maximumcapaciteit van vakantiewoningen. Logies, attracties, gidsactiviteiten, infokantoren, meetingsector, eventsector of andere toeristische ondernemers?
Je leest het allemaal hier.

Steunmaatregelen

Verschillende overheden en instanties werkten een aantal steunmaatregelen uit voor wie getroffen wordt door de crisis. Je vindt een greep uit het aanbod en linken naar gedetailleerde informatie per maatregel.
Je leest het allemaal hier.

Herbekijk onze webinars

Toerisme Oost-Vlaanderen organiseerde een reeks webinars om je te helpen bij de heropstart van je toeristische activiteiten.
Herbekijk hier onze webinars en andere nuttige filmpjes.

#altijdwelkom: de campagne van Vlaanderen Vakantieland

De komende weken en maande gaan we mensen massaal veel ‘goesting’ doen krijgen, om een vakantie te boeken in eigen land.  Onder de merknaam ‘Vlaanderen Vakantieland’ halen de partners nog meer uit de kast, om elke Vlaming warm te maken voor een vakantie in eigen land.
Je leest alles over de campagne hier.

Nuttige tips en informatie

Een hele reeks actuele info en nuttige tips op een rijtje.
Je leest het allemaal hier.

Steunmaatregelen voor ondernemers

Verschillende overheden en instanties werkten een aantal steunmaatregelen uit voor wie getroffen wordt door de crisis. Hieronder vind je een greep uit het aanbod en linken naar gedetailleerde informatie per maatregel.

 • Extra steunmaatregelen oktober 2020: om de nieuwe coronamaatregelen van het overlegcomité te begeleiden, komt de Vlaamse regering opnieuw met een steunmechanisme voor ondernemers. Ook komt er steun vanuit de federale regering: een verdubbeling van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, een verlenging van de bestaande steunmaatregelen zoals uitstel van betaling en een tijdelijke kwijtschelding van de RSZ-bijdragen.
 • Vlaams beschermingsmechanisme: ondernemingen die in augustus en september meer dan 60% omzetverlies lijden door de verstrengde maatregelen kunnen 7,5% van hun omzet tijdens augustus en september 2019 aanvragen (met een maximum van 15.000 euro) (VLAIO).
 • Voorschot voor organisatoren van evenementen: een terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren creëert werkkapitaal om nieuwe evenementen voor te bereiden en op te zetten vanaf het najaar 2020. De verplichting tot terugbetaling vervalt bij annulatie van het event door overheidsmaatregelen rond COVID-19 (VLAIO).
 • Handelshuurlening: via de handelshuurlening schiet het Vlaams Gewest een deel van de handelshuur voor, op voorwaarde dat de verhuurder ook een deel kwijtscheldt. Het systeem is ook uitgebreid naar de eventsector (VLAIO).
 • Aanmoedigingspremie voor werknemers. Om ontslagen te vermijden kan je je werknemers aanmoedigen om deeltijds te werken. Wie door de coronacrisis een daling ondervindt van minstens 20% van de omzet, productie of bestellingen in de maand voorafgaand aan de onderbreking ten opzichte van dezelfde maand in het jaar voordien, kan hierop tot 31 december 2020 beroep doen (VLAIO).
 • Aanvullende compensatiepremie (corona ondersteuningspremie): een aanvullende premie van € 2.000 voor alle ondernemingen die in aanmerking kwamen voor de corona compensatiepremie én voor ondernemingen die een beroep konden doen op de hinderpremie en ondertussen opnieuw open zijn (VLAIO). Deze premie kan je niet meer aanvragen.
 • Hinderpremie: premie kan niet meer aangevraagd worden.
 • Compensatiepremie: premie kan niet meer aangevraagd worden.
 • Steunmaatregelen toerisme: een budget van 5 miljoen euro is vrijgemaakt voor de ondersteuning van jeugdtoerisme en sociaal toerisme (Toerisme Vlaanderen).
 • Overbruggingsrecht: zelfstandigen in hoofd- of bijberoep die verplicht moeten sluiten of die voor 7 opeenvolgende kalenderdagen hun activiteiten onderbreken naar aanleiding van de coronacrisis hebben recht op een uitkering van het overbruggingsrecht (RSVZ).
 • Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen (RSVZ).
 • Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (RVA).
 • Fiscale maatregelen naar aanleiding van het coronavirus (FOD Financiën).
 • Steunmaatregelen coronavirus door steden en gemeenten.
 • Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt creatieve, kleinschalige initiatieven deze zomer met een nieuwe projectsubsidie (oproep afgesloten).
 • Toerisme Vlaanderen, Toerisme Oost-Vlaanderen en verschillende partners gaan samen voor een heropleving van toerisme, o.a. met een grootscheepse marketingcampagne en uitgebreide sectorondersteuning, onder de noemer Vlaanderen Vakantieland 2.0.

Nuttige tips en informatie