25-05-2020

Laatste update: 25 mei 2020

Het nieuwe coronavirus en de bijhorende ziekte Covid-19 hebben een zeer grote impact op onze maatschappij en op de toeristische sector. Via onderstaande inhoud willen we de toeristische sector in Oost-Vlaanderen de nodige informatie verschaffen en wijzen op interessante links met meer informatie.

Heb je nog vragen? Mail naar sector@oost-vlaanderen.be en we proberen je zo goed mogelijk te helpen of door te verwijzen naar de juiste instantie.

Impact coronavirus op de toeristische sector

De bestrijding van het coronavirus zorgt voor een aantal ingrijpende maatregelen die zeker tot 8 juni (voor de meeste toeristische actoren) gelden en daarna verlengd en/of aangepast kunnen worden.

In de logiessector kunnen enkel nog de hotels open blijven om overnachtingsmogelijkheden aan te bieden voor essentiële reizen. Uiteraard met respect voor de regels van ‘social distancing’. Andere logiestypes zoals vakantiewoningen, B&B’s, campings, vakantieparken… moeten verplicht sluiten. Ten vroegste vanaf 8 juni is openen onder strikte voorwaarden mogelijk.

Daarnaast zijn de cafés, restaurants,… gesloten en moeten alle aanbieders van toeristische activiteiten of organisatoren van meetings of events hun activiteiten stopzetten. Ten vroegste vanaf 8 juni is openen onder strikte voorwaarden mogelijk.

Winkels zijn terug open sinds 11 mei, onder strikte voorwaarden om drukte te vermijden. Musea en culturele bezienswaardigheden kunnen open gaan sinds 18 mei. Een beslissing omtrent de opening van infokantoren is nog niet genomen. Toerisme Vlaanderen publiceert wel al het ontwerp van veiligheidsprotocol voor de toeristische onthaalcentra. Hier lees je wat dat inhoudt (opgelet, dit is een ontwerptekst!) (update 14/05).

Toerisme Vlaanderen bundelt veel gestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en de toeristische sector op hun website.

Steunmaatregelen voor ondernemers

Verschillende overheden en instanties werkten een aantal steunmaatregelen uit voor wie getroffen wordt door de crisis. Hieronder vind je een greep uit het aanbod en linken naar gedetailleerde informatie per maatregel.

Een handig overzicht van alle steunmaatregelen van de verschillende overheden vind je in de subsidiedatabank van VLAIO.
VSDC heeft steunmaatregelen specifiek voor vzw’s opgelijst.

Maatregelen bij heropstart van de toeristische sector

Het coronavirus blijft hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje onder ons. Daarom nemen we allemaal de nodige maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Specifiek voor de toeristische sector (logies, reca, toeristische ondernemers en infokantoren) is er nog geen concrete datum van mogelijke heropstart.

In afwachting hiervan coördineert Toerisme Vlaanderen het opstellen van protocollen voor de toeristische sector. De protocollen bevatten de praktische maatregelen om toerisme op een veilige manier terug op gang te trekken.

Meer weten over de uitgevaardigde gezondheidsmaatregelen en protocollen, en de toepassing ervan op jouw toeristische onderneming? Je kan de ontwerpen (!) van veiligheidsprotocollen voor de toeristische sectoren nalezen op de website van Toerisme Vlaanderen. Opgelet, dit zijn ontwerpteksten die nog niet zijn goedgekeurd op nationaal niveau. (update 14/05)

Nuttige tips en informatie

In voorbereiding op de volgende fase, bij de opheffing van de noodmaatregelen en de heropstart van toeristische activiteiten en promotie, zet Toerisme Oost-Vlaanderen een uitgebreide marketing en sectorondersteuning op touw. Binnen onze opdracht willen we optimaal kunnen inspelen op deze uitzonderlijke situatie. In overleg met andere overheden en organisaties streven we naar maximale samenwerking om elkaar aan te vullen en te versterken, zodat we aan de gevolgen van deze crisis op de best mogelijke manier het hoofd kunnen bieden.