
Laatste update: 1 mei 2022
Het coronavirus en de bijhorende ziekte Covid-19 hebben een impact op onze maatschappij en op de toeristische sector. Via onderstaande pagina’s willen we de toeristische sector in Oost-Vlaanderen de nodige informatie verschaffen en wijzen op interessante links met meer informatie. Klik op de afbeeldingen voor meer info.
Kijk zeker eens bij de steunmaatregelen.
Heb je nog vragen? Mail naar sector@oost-vlaanderen.be en we proberen je zo goed mogelijk te helpen of door te verwijzen naar de juiste instantie.
Corona-update toeristische sector
Alle praktische maatregelen om toerisme op een veilige manier te organiseren. Ook de nieuwe maatregelen komen aan bod. Logies, attracties, gidsactiviteiten, infokantoren, meetingsector, eventsector of andere toeristische ondernemers?
Je leest het allemaal hier.
Steunmaatregelen
Verschillende overheden en instanties werkten een aantal steunmaatregelen uit voor wie getroffen wordt door de crisis. Je vindt een greep uit het aanbod en linken naar gedetailleerde informatie per maatregel.
Je leest het allemaal hier.
Herbekijk onze webinars
Toerisme Oost-Vlaanderen organiseerde een reeks webinars om je te helpen bij de heropstart van je toeristische activiteiten.
Herbekijk hier onze webinars en andere nuttige filmpjes.
#volvanverhalen: de campagne van Vlaanderen Vakantieland
Onder de merknaam ‘Vlaanderen Vakantieland’ haalden de partners de afgelopen maanden alles uit de kast, om elke Vlaming warm te maken voor een vakantie in eigen land.
Je leest alles over de campagne hier.
Nuttige tips en informatie
Een hele reeks actuele info en nuttige tips op een rijtje.
Je leest het allemaal hier.
Steunmaatregelen voor ondernemers
Verschillende overheden en instanties werkten een aantal steunmaatregelen uit voor wie getroffen wordt door de crisis. Hieronder vind je een greep uit het aanbod en linken naar gedetailleerde informatie per maatregel.
- Overbruggingslening : Voor ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis heeft de Vlaamse Regering met de overbruggingslening een aangepast financieringssysteem opgezet. Ondernemingen kunnen met deze lening investeringen doen om de luchtkwaliteit te meten en te beheersen, om de onverkochte voorraden te vernieuwen en om doorlopende vaste kosten zoals de huur van handelszaken te dekken. Ook de aankoop van duurzame goederen valt hieronder. Een aanvraag voor deze lening indienen kan nog tot woensdag 15 juni 2022, 12u. (03/03/22)
- Nieuwe steunmaatregelen (januari 2022): Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen voorziet de federale overheid een aantal ondersteuningsmaatregelen zoals tijdelijke werkloosheid, het dubbel overbruggingsrecht en fiscale maatregelen. Ook de Vlaamse Regering stelt beschermingsmaatregelen voor om de financieel gezonde ondernemers te helpen hun vaste kosten te blijven betalen. Het gaat om het Vlaams beschermingsmechanisme, overbruggingsleningen en het globalisatiemechanisme. Klik hier voor meer info over de nieuwe steunmaatregelen. (07/01/22)
- Overbruggingsrecht: zelfstandigen in hoofd- of bijberoep die verplicht moeten sluiten of die minstens 40% omzetdaling kennen naar aanleiding van de coronacrisis hebben recht op een uitkering van het overbruggingsrecht (RSVZ). Zowel het dubbel overbruggingsrecht (bij sluiting) als het crisis-overbruggingsrecht (bij omzetdaling) zijn verlengd tot en met 31 maart 2022. (UPDATE 07/01/22)
- Dubbel corona-overbruggingsrecht: het dubbel overbruggingsrecht is een uitkering voor zelfstandigen in hoofd- of bijberoep die verplicht moeten sluiten. Klik hier voor meer info over het dubbel corona-overbruggingsrecht.
- Crisis-overbruggingsrecht: een nieuw overbruggingsrecht dat sinds 1 januari 2021 kan worden ingeroepen bij een crisis. Hierbij wordt gewerkt op basis van een sterke omzetdaling. Dit is een overbruggingsrecht voor zelfstandigen die niet gesloten zijn, maar wel minstens 40% omzetdaling kennen (periode van 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022). Klik hier voor meer informatie over het crisis-overbruggingsrecht bij omzetdaling.
- Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen (RSVZ).
- Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (RVA).
- Fiscale maatregelen naar aanleiding van het coronavirus (FOD Financiën).
- Vlaams beschermingsmechanisme (deel 12): aanvraag niet meer mogelijk
- Vlaams beschermingsmechanisme (deel 11): aanvraag niet meer mogelijk
- Vlaams beschermingsmechanisme (deel 10): aanvraag niet meer mogelijk
- Coronalening: aanvraag niet meer mogelijk
- Corona Globalisatiemechanisme: aanvraag niet meer mogelijk
- Vlaams beschermingsmechanisme (deel 9): aanvraag niet meer mogelijk
- Voorschot voor organisatoren van evenementen: aanvraag niet meer mogelijk
- Vlaams beschermingsmechanisme (deel 8): aanvraag niet meer mogelijk
- Vlaams beschermingsmechanisme (deel 7): aanvraag niet meer mogelijk
- Vlaams Beschermingsmechanisme (deel 6): aanvraag niet meer mogelijk
- Vlaams Beschermingsmechanisme (deel 5): aanvraag niet meer mogelijk.
- Vlaams Stimulusprogramma: aanvraag niet meer mogelijk.
- Vlaams Beschermingsmechanisme (deel 4): aanvraag niet meer mogelijk.
- Extra steunmaatregelen november-december 2020: o.a. het Vlaams Beschermingsmechanisme deel 3 (aanvraag niet meer mogelijk) en een verlenging van het dubbel overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Het dubbel overbruggingsrecht kan je nog aanvragen.
- Culturele activiteitenpremie: deze premie kan je niet meer aanvragen.
- Vlaams beschermingsmechanisme (augustus-september ’20): deze premie kan je niet meer aanvragen.
- Handelshuurlening: aanvraag niet meer mogelijk.
- Aanmoedigingspremie voor werknemers: deze premie kan je niet meer aanvragen.
- Aanvullende compensatiepremie (corona ondersteuningspremie): deze premie kan je niet meer aanvragen.
- Hinderpremie: premie kan niet meer aangevraagd worden.
- Compensatiepremie: premie kan niet meer aangevraagd worden.
- Steunmaatregelen coronavirus door steden en gemeenten.
Nuttige tips en informatie
- Toerisme Vlaanderen bundelt veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en de toeristische sector op hun website.
- Een handig overzicht van alle steunmaatregelen van de verschillende overheden vind je in de subsidiedatabank van VLAIO.
- Het crisiscentrum biedt actuele informatie en nieuws aan over de maatregelen en richtlijnen om het coronavirus te bestrijden op info-coronavirus.be.
- De logiesbarometer is een belangrijke kennisbron voor de herstelstrategie. Door deel te nemen aan de Logiesbarometer draag jij als logiesuitbater je steentje bij aan de herstelstrategie.
- De provincie Oost-Vlaanderen stelt haar erfgoedsites open. De Oost-Vlaamse provinciale recreatiedomeinen zijn de volledige periode opengebleven. In alle domeinen blijven de speeltuinen en wandel- en fietspaden toegankelijk. Ook sporten in openlucht kan, volgens de geldende maatregelen. Hou rekening met de maatregelen.
- Logeren in Vlaanderen vzw bundelt de meest gestelde vragen rond logeren in Vlaanderen Vakantieland tijdens de coronacrisis.
- Unizo bundelt de steunmaatregelen in een handig overzicht en geeft tips om creatief met de crisis om te gaan.
- Voka bundelt meest gestelde vragen van ondernemers over de impact van corona op de onderneming.
- EROV lijst interessante webinars en artikels op voor ondernemers die informeren en inspireren.
- Toerisme Oost-Vlaanderen wil tonen hoe de toeristische sector creatief aan de slag gaat in coronatijden. Bekijk inspirerende voorbeelden en laat ons jouw initiatief weten.
- Reis- en recreatieplannen van de Vlaming in zomer 2020 (onderzoek Thomas More)
- Onderzoek reisintenties van de Belgen in zomer 2020 (onderzoek Toerisme Vlaanderen)
- Beperk je nauwe contacten, maar wat als je een groot vakantiehuis hebt geboekt? “Annuleren kan niet zomaar” [een interessant artikel van VRTNWS – dd. 15/10/20 met expertise van Joke Baeck (professor privaat recht aan de UGent)]