Skip to main content
05-10-2020

Om je zo goed mogelijk te ondersteunen en informeren over de coronamaatregelen voor de meeting- en eventsector, geven we jou een korte update van de huidige maatregelen, de steunmaatregelen en hulpmiddelen die ter beschikking zijn van de MICE-sector.
We geven je ook info over het nieuwe COVID Infrastructure Risk Model.

Huidige coronamaatregelen

Momenteel zijn evenementen niet meer toegelaten. Onderstaande informatie is van toepassing wanneer evenementen opnieuw mogelijk zijn.

  • Voor elke bezoeker, ouder dan 12 jaar, is het steeds verplicht om indoor de mond en de neus te bedekken met een mondmasker tijdens een event en seminarie.
  • De 1,5m afstand-regel moet (ook zittend) steeds gerespecteerd worden.
  • Handhygiëne is erg belangrijk.
  • Het ter plaatse aanbieden en nuttigen van drank en voeding verboden.
  • Evenementen mogen niet plaatsvinden tussen 0 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens en dansen is niet toegelaten.

Een beknopt overzicht van de maatregelen lees je op de pagina met veelgestelde vragen van Toerisme Vlaanderen.

Om een veilig verloop van een vergadering, seminarie of evenement te garanderen, wordt sterk aangeraden om aan de hand van het Covid Event Risk Model het veiligheidsrisico van het evenement in kaart te brengen en te evalueren onder welke voorwaarden het evenement veilig kan doorgaan. Dit is verplicht voor evenementen vanaf 200 personen en/of op de openbare weg.
Meer info: https://www.toerismevlaanderen.be/covideventriskmodel
Vragen? Mail naar: info@covideventriskmodel.be

COVID Infrastructure Risk Model (CIRM)

Voor permanente infrastructuren, zoals evenementen-, meeting- en congreslocaties, bestond de mogelijkheid om van deze limieten af te wijken (update: sinds 23/10/20 zijn afwijkingen niet meer mogelijk). De uitbater van een permanente infrastructuur kan een uitzonderingsaanvraag indienen door een ingevulde CIRM-scan ondertekend en vergezeld van de nodige bijlagen aan de bevoegde lokale overheid te bezorgen.

Het COVID Infrastructure Risk Model, kortweg CIRM, is bedoeld voor uitbaters van een permanente infrastructuur, waaronder ook evenementen-, meeting- en congreslocaties. Het is een checklist die uitbaters toelaat, aan de hand van een aantal veiligheidsparameters, hun locatie te screenen op de COVID-19 veiligheidsrisico’s. Het CIRM beroept zich (deels) op dezelfde set parameters als het COVID Event Risk Model (CERM) maar focust zich op hoe de infrastructuur zich leent tot het COVID-veilig organiseren van evenementen.

De bevoegde lokale overheid kan op basis daarvan, in akkoord met de bevoegde minister(s), na raadpleging van een viroloog en met inachtneming van het geldende protocol, toelaten om een zittend publiek te ontvangen dat groter is dan de opgelegde capaciteitslimiet.
Alle info is te vinden op https://covideventriskmodel.be/cirm en voor vragen kan je steeds contact opnemen met het CIRM-loket (cirm@eventflanders.com).

Update: Terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren van evenementen

Vanaf nu kunnen organisatoren van congressen en evenementen een terugbetaalbaar voorschot aanvragen bij VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen. Dit kan via deze link.
Er zijn 2 oproepen. De eerste oproep liep in september, voor congressen en evenementen die plaatsvinden tot 31 december 2020. De uiterste indieningsdatum hiervoor was 2 oktober (en is dus verstreken). Een tweede oproep wordt georganiseerd voor evenementen die zullen plaatsvinden tussen 1 januari en 1 oktober 2021, met een uiterste indieningsdatum op 9 november 2020 12u.
VLAIO organiseerde daarover op 16 september een webinar. Dit kan je hier herbekijken.

Gouden regels
  • Respecteer social distancing
  • Respecteer de mondmaskerplicht
  • Respecteer de handhygiëne
  • Zorg ervoor dat opsporing mogelijk is