Skip to main content
08-03-2021

Update 8 maart 2021

De Vlaamse Regering heeft op 27 oktober 2020 nieuwe maatregelen genomen om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. De maatregelen zijn ingegaan sinds donderdag 29 oktober. Vanaf dat moment zijn er geen evenementen meer toegelaten tot en met al zeker 1 april 2021.

Steunmaatregelen

De steunmaatregelen gelden niet alleen voor restaurants en cafés, ook andere toeristische ondernemers en de evenementensector komen hiervoor in aanmerking (bij een grote omzetdaling).

Meer informatie over de diverse steunmaatregelen vind je terug in dit overzicht.

Nieuwe maatregelen

Sinds donderdag 29 oktober om middernacht zijn er geen evenementen meer toegelaten tot en met al zeker 1 mei 2021.

Mag een conferentie georganiseerd worden?

De conferentiezalen zijn op dit moment niet gesloten, maar aangezien culturele evenementen met publiek momenteel worden opgeschort, kunnen de conferentiezalen bijvoorbeeld ook niet gebruikt worden voor debatten of bijeenkomsten met publiek.
Anderzijds kunnen de conferentiezalen gebruikt worden als vergaderzalen door bedrijven, overheidsdiensten,… om strikt professionele vergaderingen te organiseren wanneer deze niet op afstand kunnen georganiseerd worden.
Bovendien is iedereen verplicht om een mondmasker of een veilig alternatief in stof te dragen in conferentiezalen.

Veiligheidsmaatregelen

Onderstaande informatie is van toepassing zodra evenementen terug mogelijk zijn.

Het maximaal aantal aanwezigen bij versoepeling is nog niet gekend. Wel blijven volgende veiligheidsmaatregelen geldig van zodra de situatie het toelaat om opnieuw evenementen te organiseren:
1,5 meter-regel en dragen van een mondmasker zijn verplicht
• Volgen van de leidraad rond coronapreventie in meetinglocaties

Het is momenteel niet mogelijk om gebruik te maken van het COVID Infrastructure Risk model.

Lees meer op de website van Toerisme Vlaanderen.

Adviesmodel en leidraad

Voor de eventsector werd een adviesmodel ontwikkeld. Voor de meetingsector helpt een leidraad coronapreventie je op weg.

Corona-veilige eventsector met Event Risk Model

Om een verantwoord en corona-veilig verloop van elk evenement te garanderen, werd het COVID Event Risk Model ontwikkeld. Dit dynamisch adviesmodel laat je als organisator toe om je evenement te testen op potentiële COVID-19-veiligheidsrisico’s.

Via de website www.covideventriskmodel.be vul je als organisator een vragenlijst in over het evenement. Als jouw evenement voor de coronacrisis al een vergunningsplicht had, of meer dan 40 deelnemers telt, vul je de COVID Event Risk Model-vragenlijst in en voeg je die toe aan het veiligheidsdossier. De lokale overheid valideert dit veiligheidsdossier. Evenementen met minder dan 40 bezoekers kunnen zich, bij de voorbereiding van hun event, ook baseren op de event scan en het protocol. Op de website vind je ook een protocol en Code of Conduct met handvaten om extra veiligheidsmaatregelen te treffen om een COVID-veilig event te organiseren.

Het model is goedgekeurd door de GEES-experten die de exitstrategie uitwerken en wordt ondersteund door alle lokale, regionale en federale autoriteiten. Het COVID Event Risk Model biedt de eventsector perspectief voor de nabije toekomst.

Leidraad coronapreventie in meetinglocaties

Naast het Covid Event Risk Model ontwikkelde Toerisme Vlaanderen ook een leidraad rond coronapreventie in meetinglocaties. Deze leidraad bevat een checklist voor uitbaters van meetinglocaties en geeft aan welke preventieve maatregelen je moet nemen om een vergadering of evenement veilig te laten plaatsvinden. De leidraad bevat ook tips en modellen.

Toerisme Vlaanderen heeft de veelgestelde vragen over de leidraad opgelijst. Klik hier voor de veelgestelde vragen over de leidraad. (opgelet: nog niet aangepast aan de beslissingen van 27 oktober ’20)