Skip to main content
07-03-2022

Update 7 maart 2022

Nav de huidige coronasituatie zijn er opnieuw een aantal maatregelen genomen door het Overlegcomité en onze regering:

Nieuwe maatregelen (sinds 7 maart 2022)
  • De coronabarometer staat op code geel. De coronabarometer kent drie fases (code rood-oranje-geel) die de druk op de zorg weerspiegelen, en waaraan specifieke maatregelen worden gekoppeld. De barometer concentreert zich op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Voor het bepalen van maatregelen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten die binnen/buiten plaatsvinden en die niet-dynamisch/dynamisch zijn.
    Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/coronabarometer/
  • De mondmaskerplicht (vanaf 12 jaar) geldt enkel op openbaar vervoer en in de zorg. Aanbevolen bij kwetsbare personen en wanneer de afstand niet kan worden gegarandeerd zoals op drukke plekken.
  • Het Covid Safe Ticket is niet meer nodig, met name in de horeca en evenementensector.
  • Voor reizen binnen de EU is het PLF niet langer verplicht (zie item reizen verder onderaan).
  • Wellnesscentra, inclusief sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams, blijven open.
  • De sportieve sector blijft geopend, inclusief fitness en zwembaden.
  • Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden geopend, net als de binnenruimtes van pretparken en dierentuinen.
  • Verblijven in toeristische logies zijn toegestaan op basis van hun capaciteit, inclusief logies met een capaciteit van meer dan 15 personen.
  • Sportkampen kunnen plaatsvinden mét overnachtingen.
  • Jeugdlogies: meerdaagse activiteiten voor jeugdgroepen met overnachting toegestaan. Meer info via www.cjt.be
  • Horeca-activiteiten: het sluitingsuur verdwijnt, net als de beperking op het aantal personen per tafel en het verplicht zittend consumeren. Het nachtleven kan heropenen en het sluitingsuur voor nachtwinkels vervalt.
  • Versoepelingen voor evenementen en activiteiten (lees hier meer).
Onderstaande maatregelen nog steeds aan te raden voor logies en reca uitbaters:
  • De uitbater informeert de klanten, personeelsleden en derden tijdig en duidelijk zichtbaar over de geldende preventiemaatregelen
  • Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
  • Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.
  • De uitbater stelt middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van het personeel en de klanten
  • De uitbater neemt de gepaste hygiënemaatregelen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren
  • In de besloten ruimten van de eet- en drankgelegenheden van de horecasector (zowel B&B’s, hotels als ReCa) is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht en dient deze op een voor de bezoeker duidelijk zichtbare plaats te worden geïnstalleerd. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm CO2. Bij het bereiken van de limietwaarde van 1500 ppm CO2 of een debiet van 18m3 ventilatie per persoon of 18m3 luchtzuivering per uur per persoon moet de capaciteit worden beperkt of moeten andere maatregelen worden genomen.
  • Het blijft een aanbeveling om gasten te wijzen op de basis hygiënemaatregelen (handen ontsmetten, beperking fysieke contacten, verluchten van ruimtes, …), en om als uitbater oog te blijven hebben voor ontsmetting en verluchting bij vertrek van gasten.

Omdat het gaat om maatregelen die gelden voor de volledige sector in Vlaanderen, wordt er niet langer gewerkt met deelprotocollen maar wel met één algemeen basisprotocol met richtlijnen voor zowel attracties, attractieparken, musea, recreatiedomeinen, erfgoedsites, logies, onthaal- en bezoekerscentra. 
Meer info over dit protocol vind je terug op deze pagina (klik hier).

Bronnen: https://www.vlaanderen.be/maatregelen-tijdens-de-coronacrisis en https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

Reizen

Bestemmingslanden kunnen steeds bijkomende voorwaarden stellen.
Controleer daarom voldoende vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent. Het voorkomt onaangename verrassingen.

De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.

Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.

Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.

Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd. Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.

Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).

Buitenlanders die naar België reizen dienen de regels die van toepassing zijn in België te volgen. Zij informeren zich best bij hun eigen overheidsinstelling voor afreis wat de adviezen en regels zijn m.b.t. reizen naar België.

Meer informatie over reizen van en naar het buitenland, de PCR-test en de quarantaineverplichting vind je op info-coronavirus.be (reizen).
Meer informatie over het Passagier Lokalisatie Formulier vind je hier.
Nog meer vragen? Contacteer de FOD Volksgezondheid via telefoon 0800 14 689 of mail naar info.coronavirus@health.fgov.be (link stuurt een e-mail).
Je kan buitenlandse gasten best verwijzen naar: https://travel.info-coronavirus.be/ (verschillende taalversies mogelijk).

Aanvullende informatie voor logies

Communicatiepakket voor logies

Logeren in Vlaanderen heeft sinds 2020 een informatiepakket klaargemaakt met pictogrammen en tekstsjablonen met richtlijnen in 4 talen die je kan afprinten om je logies in te richten. De sjablonen kan je zelf aanpassen.

Gastvrijheid en corona

De veiligheidsmaatregelen, de anderhalve meter afstand, het inperken van persoonlijk contact heeft een grote impact op een gastvrij en warm welkom. Een aantal tips om je gastenbeleving te optimaliseren:

  • Communiceer duidelijk en transparant over de richtlijnen. Stel gasten gerust dat je het veiligheidsprotocol volgt en geef op je website, sociale media, bij contact per mail of telefoon aan wat je doet om de veiligheid te garanderen en hoe het verblijf zal verlopen. Geef ook aan als bepaalde faciliteiten niet toegankelijk zijn en leg uit waarom.
  • Blijf positief: leg de nadruk op wat wel kan, laat voelen dat gasten welkom zijn en gebruik wat humor.
  • Wees begripvol en toon empathie voor gasten die misschien angstig of ongerust zijn.
  • Laat je gasten mee denken, vraag feedback en stuur bij.
  • Zorg voor een fijne verrassing met een welkomstpakketje, een selectie fiets-of wandelroutes of toeristische brochures van de omgeving…
  • Geef aan dat je bereikbaar bent voor vragen via telefoon, whatsapp… 
Webinars over heropstart logies

Toerisme Oost-Vlaanderen organiseerde in 2020 een webinar over ‘hoe klantgericht omgaan met annulaties en boekingen’. Expert Joost Cottyn bracht er 8 vonken ter inspiratie om op een constructieve manier om te gaan met annulaties en boekingen in coronatijden.

In juni 2020 stond een webinar gepland over hoe veilig en coronaproof heropstarten en over gastvrijheid in coronatijden.