Skip to main content
11-01-2022

Update 11 januari 2022

Door de stijgende coronacijfers zijn er opnieuw een aantal maatregelen genomen door het Overlegcomité en onze regering:

Nieuwe maatregelen die gelden sinds 27 en 29 november en aangevuld met extra verstrengingen vanaf 26 december (al zeker tot 28 januari 2022)
 • Er zijn strikte beperkingen voor evenementen en activiteiten binnen (lees hier meer).
 • Wellnesscentra, inclusief sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams, blijven open.
 • De sportieve sector blijft geopend, inclusief fitness en zwembaden. Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten sluiten, net als de binnenruimtes van pretparken en dierentuinen. Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachtingen.
 • Op basis van het KB van 27/11 waren er onduidelijkheden omtrent de maximumcapaciteit van vakantiewoningen. Ondertussen is er meer duidelijkheid.
  • Verblijven in toeristische logies zijn toegestaan op basis van hun capaciteit, inclusief logies met een capaciteit van meer dan 15 personen.
  • Indien men met meer dan 15 personen verblijft in een toeristisch logies, is het niet toegelaten om binnen extra gasten te ontvangen, tenzij voor een huwelijk of een uitvaart.
  • Kortom: men mag met meer dan 15 personen logeren in een vakantiewoning.
 • Jeugdlogies: er is nog onduidelijkheid over meerdaagse activiteiten voor jeugdgroepen met overnachting. Meer info via www.cjt.be
  • Er wordt aangedrongen om zoveel mogelijk activiteiten buiten te organiseren.
  • Binnen geldt een mondmaskerplicht vanaf 6 jaar.
  • De groepen mogen uit maximaal 50 kinderen bestaan en per ruimte mag er maar 1 groep aanwezig zijn.
  • Er moet maximaal worden ingezet op ventilatie en waar het mogelijk is moet de afstandsregel van 1,5 meter gerespecteerd worden.
 • Horeca-activiteiten
  Het aantal personen per tafel wordt beperkt tot 6.
  Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan. De openingsuren worden beperkt van 5 uur ’s morgens tot 23 uur. Take-away maaltijden mogen niet tussen 23 uur en 5 uur. Op café moet je aan je eigen tafel of aan de toog blijven zitten, behalve bij cafésporten of kansspelen.
Nieuw sinds januari 2022: steunmaatregel van UNISONO

Unisono, die instaat voor het innen van Sabam en Billijke Vergoeding, neemt aangepaste maatregelen om de impact van de coronacrisis voor de getroffen sectoren zo beperkt mogelijk te houden: samen met het kabinet van de minister van Economische Zaken en verschillende sectorfederaties hebben ze een akkoord bereikt over de verlaging van de Unisono-facturen en dit voor de sectoren die het meest te lijden hadden onder de beperkingen in verband met de gezondheidsmaatregelen zoals ook de logiessector.
Daarom heeft men als logies recht op een korting op de licentie. Om hiervan te profiteren, volgt men gewoon de hier beschreven stappen. Let op: de aanvraag moet vóór 28 januari 2022 worden ingediend.
Contactgegevens van Unisono vind je via deze link: https://www.unisono.be/nl/contact.

Onderstaande maatregelen gelden nog steeds voor logies (tot 28 januari 2022)

 • Het KB bevestigt dat logies met ontbijtruimtes, restaurant, bar, … nog steeds vallen onder de toepassing van het Covid Safe Ticket. Dit Covid Safe Ticket is voor de Horeca verplicht vanaf 16 jaar.
  Controle hierop kan via de CovidScanBE app https://covidscan.be/nl/
 • Er geldt, bovenop de Coronapas, opnieuw een mondmaskerplicht op de plaatsen en in de inrichtingen waar professionele reca-activiteiten worden uitgeoefend, voor het personeel, én voor de klanten wanneer deze niet aan tafel of aan de toog zitten.
 • Mondmaskerplicht (ook van toepassing in bv. winkels, openbare gebouwen, openbaar vervoer, …) geldt vanaf de leeftijd van 6 jaar.
 • Tenzij het een open terras betreft, blijft het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) in de eet- en drankgelegenheden van de horecasector nog steeds verplicht.

Reeds bestaande maatregelen sinds 1 september en 1 november:

 • Personeelsleden in de horeca moeten opnieuw een mondmasker dragen: dit betekent dat je bij het bedienen van gasten in de ontbijtruimte, restaurant of bar, (opnieuw) een mondmasker dient te dragen.
 • Verplichte toepassing van het Covid Safe Ticket (CST) in alle horecazaken. Dit Covid Safe Ticket is voor de horeca verplicht vanaf 16 jaar.
  • Het Covid Safe Ticket is verplicht voor alle logies met ontbijtruimtes, restaurant, bar…. Dus ook voor bv. B&B’s die enkel een ontbijtruimte hebben.
  • Gasten die niet beschikken over een geldig CST en/of niet gevaccineerd zijn mogen wél overnachten, maar dienen bv. ontbijt en/of maaltijden op de kamer te nuttigen. Zij hebben dus geen toegang tot de ontbijtruimte, restaurant, bar.
  • Dit Covid Safe Ticket kan direct opgevraagd worden bij het onthaal (bij de incheck), of bij het betreden van de ontbijtruimte/restaurant/café.
  • Voor de controle van het Covid Safe Ticket is er de CovidScanBE-app
  • We raden aan je gasten vooraf te informeren over deze verplichting van het Covid Safe Ticket indien dit van toepassing is voor jouw logies.
 • De uitbater informeert de klanten, personeelsleden en derden tijdig en duidelijk zichtbaar over de geldende preventiemaatregelen
 • De uitbater stelt middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van het personeel en de klanten
 • De uitbater neemt de gepaste hygiënemaatregelen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren
 • De openbare ruimten, met inbegrip van de terrassen in de openbare ruimten, worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de lokale overheden
 • In de besloten ruimten van de eet- en drankgelegenheden van de horecasector (zowel B&B’s, hotels als ReCa) is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht en dient deze op een voor de bezoeker duidelijk zichtbare plaats te worden geïnstalleerd. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm CO2. Tussen 900 ppm en 1.200 ppm dient de uitbater te beschikken over een actieplan om compenserende luchtkwaliteits- of luchtzuiveringsmaatregelen te verzekeren. Boven 1.200 ppm dient de inrichting onmiddellijk te worden gesloten.
 • Het blijft een aanbeveling om gasten te wijzen op de basis hygiënemaatregelen (handen ontsmetten, beperking fysieke contacten, verluchten van ruimtes, …), en om als uitbater oog te blijven hebben voor ontsmetting en verluchting bij vertrek van gasten.

Omdat het gaat om maatregelen die gelden voor de volledige sector in Vlaanderen, wordt er niet langer gewerkt met deelprotocollen maar wel met één algemeen basisprotocol met richtlijnen voor zowel attracties, attractieparken, musea, recreatiedomeinen, erfgoedsites, logies, onthaal- en bezoekerscentra. 
Meer info over dit protocol vind je terug op deze pagina (klik hier).

Deze maatregelen worden nageleefd bij alle horeca-activiteiten, behalve bij dienstverlening aan huis en private bijeenkomsten.

Bronnen: https://www.vlaanderen.be/maatregelen-tijdens-de-coronacrisis en https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

Buitenlandse gasten

Buitenlanders die naar België reizen dienen de regels die van toepassing zijn in België te volgen. Ook voor hen zijn er dus de beperkingen qua veiligheidsmaatregelen. Zij informeren zich best bij hun eigen overheidsinstelling voor afreis wat de adviezen en regels zijn m.b.t. reizen naar België.
Je kan vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Het certificaat wordt sinds 1 juli in alle EU-landen gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld.
Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.

Aankomst in België als niet-inwoner
Aankomst vanuit groene of oranje zone: geen verplichting tot test of quarantaine.
Aankomst vanuit rode zone in de Europese Unie: wie beschikt over een coronacertificaat met volledig vaccinatie (+2 weken), een recente negatieve PCR-test of herstelcertificaat, hoeft niet in quarantaine. De recente test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in België.
Aankomst vanuit rode zone buiten de Europese Unie: wie van buiten de Europese Unie komt, moet volledig gevaccineerd zijn (+2 weken) met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag 1 of 2 van aankomst in België. Indien de test negatief is, hoeft deze persoon niet in quarantaine.
Aankomst na verblijf in zone met heel hoog risico (‘variants of concern’): Er geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België resideren en zich de afgelopen 14 dagen op enig moment in zone met heel hoog risico bevonden. Er is een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met PCR-test op dag 1 en dag 7. De quarantaine mag enkel worden onderbroken voor de uitvoering van de essentiële reden.
Het Passagier Lokalisatie Formulier is nog altijd verplicht.

Vertrek naar het buitenland
Wie over een geldig coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen.
Controleer daarom voldoende vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent. Het voorkomt onaangename verrassingen.

Meer informatie over reizen van en naar het buitenland, de verplichte negatieve PCR-test en de quarantaineverplichting vind je op info-coronavirus.be (reizen).
Meer informatie over het Passagier Lokalisatie Formulier vind je hier.
Nog meer vragen? Contacteer de FOD Volksgezondheid via telefoon 0800 14 689 of mail naar info.coronavirus@health.fgov.be (link stuurt een e-mail).
Je kan buitenlandse gasten best verwijzen naar: https://travel.info-coronavirus.be/ (verschillende taalversies mogelijk)

Aanvullende informatie voor logies

Communicatiepakket voor logies

Logeren in Vlaanderen heeft sinds 2020 een informatiepakket klaargemaakt met pictogrammen en tekstsjablonen met richtlijnen in 4 talen die je kan afprinten om je logies in te richten. De sjablonen kan je zelf aanpassen.

Gastvrijheid en corona

De veiligheidsmaatregelen, de anderhalve meter afstand, het inperken van persoonlijk contact heeft een grote impact op een gastvrij en warm welkom. Een aantal tips om je gastenbeleving te optimaliseren:

 • Communiceer duidelijk en transparant over de richtlijnen. Stel gasten gerust dat je het veiligheidsprotocol volgt en geef op je website, sociale media, bij contact per mail of telefoon aan wat je doet om de veiligheid te garanderen en hoe het verblijf zal verlopen. Geef ook aan als bepaalde faciliteiten niet toegankelijk zijn en leg uit waarom.
 • Blijf positief: leg de nadruk op wat wel kan, laat voelen dat gasten welkom zijn en gebruik wat humor.
 • Wees begripvol en toon empathie voor gasten die misschien angstig of ongerust zijn.
 • Laat je gasten mee denken, vraag feedback en stuur bij.
 • Zorg voor een fijne verrassing met een welkomstpakketje, een selectie fiets-of wandelroutes of toeristische brochures van de omgeving…
 • Geef aan dat je bereikbaar bent voor vragen via telefoon, whatsapp… 
Webinars over heropstart logies

Toerisme Oost-Vlaanderen organiseerde in 2020 een webinar over ‘hoe klantgericht omgaan met annulaties en boekingen’. Expert Joost Cottyn bracht er 8 vonken ter inspiratie om op een constructieve manier om te gaan met annulaties en boekingen in coronatijden.

In juni 2020 stond een webinar gepland over hoe veilig en coronaproof heropstarten en over gastvrijheid in coronatijden.