Skip to main content
30-11-2022

6 gouden tips om water te besparen

Je merkt de klimaatopwarming voelbaar. We kampen steeds meer met droge zomers. De droogte tegenhouden is onmogelijk, maar we kunnen wél zoveel mogelijk toepassingen hanteren om water te besparen én om je verbruik bij te houden. Bovendien bespaart je dat heel wat, zelfs al op korte termijn. Tegenwoordig zijn daar heel wat interessante sanitaire technieken voor. Wil jij ontdekken wat jij kan doen om minder water te verbruiken? Lees de tips hieronder.

1. Meten is weten

Register het totale waterverbruik eenmaal per maand. Zo ben je je bewust van het waterverbruik en zie je ook meteen welke ingrepen waterbesparing met zich meebrengen.  Door je verbruik te meten kan je lekkages ook meteen detecteren. Door een regelmatige controle merk je ook meteen op of een van je kranen blijft druppelen.

2. Kleine boodschap doorpoelen met dual flush-systeem

Investeer in een dual flush-systeem. Een dual flush-systeem is een manier om de toiletten door te spoelen. Bij een dual flush kan de gebruiker inschatten of het toilet een grote of een kleine spoeling nodig heeft. Bij de kleine spoeling wordt er dan minder water verbruikt dan bij de grote spoeling. Door de gebruiker de keuze te geven tussen een kleine en een grote spoeling, kan je water besparen ten opzichte van een systeem dat standaard een grote spoeling laat gebeuren. Bovendien hanteren dual flush-systemen al een vernieuwde techniek, waardoor er per spoelbeurt al minder water wordt verbruikt.

3. Toilet doorspoelen met regenwater

Voer je grondige verbouwingen uit? Dan kun je overwegen om een apart systeem aan te leggen voor het doorspoelen van het toilet. Hier werkt regenwater bijvoorbeeld perfect voor. Heeft het niet voldoende geregend, dan kan het alsnog overschakelen op leidingwater. Lees er hier meer over. Ook kun je kiezen voor een grijswatersysteem dat bijvoorbeeld douchewater opvangt om zo weer voor het doorspoelen van het toilet te gebruiken. Zo hergebruik je je eigen water en bespaar je daarmee veel kosten.

4. Gebruik een baksteen of fles om water per spoelbeurt te besparen

Wist je dat oudere toiletten vaak een spoelbak hebben van 9 liter? Terwijl 6 liter meer dan voldoende is bij een grote boodschap. Toch kan je met een simpel trucje het water per spoelbeurt verminderen, namelijk door een baksteen of fles te gebruiken. Die plaats je simpelweg in de spoelbak, waardoor de spoelbak na elke spoelbeurt zich niet opnieuw met 9 liter water vult.

5. Installeer een doorstroombegrenzer op je kranen

Wanneer de kraan volledig open wordt gezet stroomt er 10 tot 15 liter water per minuut door de gemiddelde kraan. Terwijl voor een wastafelkraan 6 liter per minuut ruim voldoende is. Een doorstroombegrenzer kan dan heel wat water besparen. Dat is een ring die in de kraan wordt geplaatst waardoor de doorstroomsnelheid van het water daalt. Bij de kraan schroef je de straalregelaar los en dan bevestig je de waterbegrenzer tussen het kopstuk en de straalregelaar. Bij de douche bevestig je het op de plaats waar de doucheslang is bevestigd aan de douchekraan. Meer info vind je hier terug.

6. Hoeveel verbruiken jouw kranen en douches?

Weet je het verbruik van jouw kranen en douches niet? Je kunt dit eenvoudig zelf meten. Dit doe je door een emmer 10 seconden onder je kraan te houden en dan meten hoeveel water er in je emmer zit. Doe de hoeveelheid water maal 6 (10 seconden x 6 = 1 minuut). Zo weet je hoeveel water je kraan per minuut verbruikt. De waterdoorstroom van de douches bedraagt best minder dan 9 liter per minuut.  De waterdoorstroom van kranen best maximum 6 liter per minuut.

Ben je al goed op weg?

Pas je al heel wat van deze tips toe? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor een Green Key-label. Green Key is een internationaal duurzaamheidslabel voor bedrijven in de toerisme- en recreatiesector. Maar Green Key houdt natuurlijk niet alleen rekening met water, maar ook met andere aspecten. Doe de zelftest hier en wie weet voldoe je al aan heel wat criteria van Green Key.