Wat is een ambassadeur?

Als toeristisch ondernemer ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor gasten met specifieke vragen over de regio. Toerisme Oost-Vlaanderen wil de toeristische ondernemers een rol laten spelen in het toeristisch onthaal, aanvullend op de lokale diensten voor toerisme. Als ambassadeur werk je aan de professionalisering van de service en ben je het uithangbord van je toeristische regio. Je staat garant voor een gastvrij onthaal, geeft je gasten insider tips en versterkt het netwerk met andere toeristische ondernemers.

Hoe word je ambassadeur?

Toerisme Oost-Vlaanderen organiseert in samenwerking met de toeristische regio’s verschillende opleidingen. Check de agenda voor het volledige overzicht.

Toerisme Oost-Vlaanderen biedt praktijkgerichte workshops aan rond verschillende thema’s, en streekverkenningen in de regio. De workshops zoomen in op verschillende skills om je onderneming of zaak te versterken. De streekverkenningen dompelen je verder onder in de troeven van de regio. Ondertussen leer je je concullega’s beter kennen en is er ruimte voor netwerking.

Om je ambassadeurstitel te verdienen en te behouden volg je jaarlijks een workshop uit ons aanbod én minstens een module streekverkenning in je regio. Wanneer de jaarlijkse reeks workshops en streekverkenningen afgelopen zijn, wordt dan contact met je opgenomen om je als ambassadeur te bevestigen. In de loop van je ambassadeurschap neem je daarna ook deel aan een workshop klantgerichtheid. Ambassadeurs weten namelijk hoe ze de gast centraal zetten en dit voor, tijdens en na het bezoek. De workshops vind je tussen het aanbod.

Wij geven je zaak extra zichtbaarheid als ambassadeur van je toeristische regio. Je maakt dan deel uit van een netwerk van ambassadeurs die bijblijven met de nieuwe toeristische ontwikkelingen in hun regio.

Wie kan ambassadeur worden?

Mensen actief in de toeristische sector in Oost-Vlaanderen of Antwerps Scheldeland: logiesuitbaters, uitbaters reca, toeristische ondernemers, attracties en musea.

Wat na je erkenning als ambassadeur?

Om je ambassadeurschap in de verf te zetten ontvang je een erkenning als ambassadeur van je toeristische regio met bijhorend jaartal. Dat is een raamsticker om aan je zaak te bevestigen.

Zaken die heel wat bezoekers over de vloer krijgen zoals recazaken kunnen ook toeristisch infopunt worden. Je bent dan een eerste aanspreekpunt voor gasten die bij je belanden en die de regio willen verkennen.

De ambassadeurs en infopunten worden door Toerisme Oost-Vlaanderen mee gepromoot. Elk jaar organiseren we nieuwe workshops en streekverkenningen rond nieuwe thema’s en toeristische nieuwigheden en zetten we verder in op het partnerschap met en tussen de ambassadeurs. We verwachten dat je de jaarlijkse opleidingsmomenten volgt om de erkenning te behouden.

Wat bieden we je?

 • Een hands-on en praktijkgericht workshopaanbod rond verschillende topics tegen een sterke prijs. Heb je je erkenning als ambassadeur al op zak? Dan krijg je een code om elk jaar een gratis workshop uit het aanbod te volgen.
 • De kans om je via de streekverkenningen verder te verdiepen in het DNA van je toeristische regio. Je beleeft de toeristische troeven en kan uit eigen ervaring tips op maat geven aan je gasten.
 • Je bouwt verder aan een sterk netwerk met andere toeristische ondernemers.
 • Een raamsticker of infopunt bordje om je zichtbaarheid te verhogen
 • Vermelding van de ambassadeurs en infopunten op onze routeproducten zoals de wandel- en fietslussen
 • Korting voor partners op betalende producten in de webshop

Wat verwachten we?

 • Je neemt deel aan een workshop en een streekverkenning per jaar
 • Je bent bereid om gasten, fietsers en wandelaars toeristische informatie te bieden
 • Je biedt relevante fiets- en wandelproducten aan
 • Je draagt je toeristische regio mee uit en verwijst er ook naar in je communicatiekanalen (website, sociale media)
 • Je deelt je kennis met medewerkers van je zaak die ook met gasten in contact komen
 • Je wordt partner op de sectorwebsite van Toerisme Oost-Vlaanderen om makkelijk fiets- of wandelproducten te bestellen
 • Je schrijft je in op de sectornieuwsbrief

Meer info via sector@oost-vlaanderen.be