Skip to main content
19-03-2019

De wandelnetwerken in de Vlaamse Ardennen tellen in totaal 850 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Om zowel consument als sector nog beter te bedienen realiseerden Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Vlaamse Ardennen reeds eerder 15 lussen. Aanvullend lanceerden we recent vijf nieuwe wandellussen in hét wandelwalhalla. Deze lussen op de knooppunten leiden de toerist-recreant langs enkele beeldbepalende locaties over enerzijds de voorjaarsklassiekers en anderzijds de voorjaarsbloeiers. Je hoort het, de mythische hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen, of de talrijke bossen die paars kleuren van de boshyacinten zullen weer veel volk trekken.

  • Wandelen langs de bronnen van de Zwalm (Brakel)
  • Wandelen rond de Haaghoek (Horebeke)
  • Wandelen in het Kluisbos (Kluisbergen)
  • Wandelen rond de Koppenberg (Oudenaarde)
  • Wandelen in het Neigembos (Ninove – Scheldeland)

Door verschillende horecazaken te verbinden met een mooie wandelroute geven we de toerist-recreant een kant-en-klaar product om zowel op wandel te gaan als onderweg een drankje of snack te nuttigen. De vermelde horecazaken en de toeristische infokantoren van de gemeenten kregen eind maart gedrukte exemplaren van de wandellussen, samen met een display. Op die manier kan iedere toerist onmiddellijk op stap in de Vlaamse Ardennen.

De lus ‘Wandelen langs de bronnen van de Zwalm’ vervangt de apart bewegwijzerde ‘Zwalmbronnenroute’. De lus ‘Wandelen rond de Haaghoek’ vervangt, samen met de bestaande lus ‘Wandelen langs Molens en Geuzen’, dan weer de ‘Geuzenhoekroute’. Op de knooppunten is het mogelijk om een flexibeler en nog aantrekkelijker traject uit te tekenen. Bovendien zijn de lussen van nu af aan gratis beschikbaar, zowel digitaal als op papier.
De bewegwijzering van de Zwalmbronnenroute en de Geuzenhoekroute werd weggenomen in de tweede helft van maart.

Sinds april kan je de nieuwe lussen downloaden op de website van de Vlaamse Ardennen.

UPDATE 2020: de voorraad lussen is uitgeput. Het is momenteel niet mogelijk ze te bestellen. Er zijn nog enkele wandellussen in de Vlaamse Ardennen beschikbaar voor de toeristische sector (niet voor particulieren): ‘Wandelen langs wind- en watermolens’, ‘Wandelen op het dak van de Vlaamse Ardennen’, ‘Wandelen tussen Parike en Deftinge’, ‘Wandelen op en rond de Berendries’ en ‘Wandelen tussen Helix en Bosberg’. Deze wandellussen kan je bestellen door te mailen naar toerisme@oost-vlaanderen.be.

Terugname oude kaarten en brochures

Belangrijke informatie voor de sector: oude kaarten en brochures worden teruggenomen, weliswaar met een beperking. Maximum 50% van de laatste bestelling wordt teruggenomen. Dit geldt voor alle bovenstaand vermelde routes. De waarde van de terugname wordt berekend op de aankoopprijs van de oude producten en wordt verrekend bij jouw volgende bestelling.